REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jak tanio, zdrowo i oryginalnie wykorzystać warzywa sezonowe?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 13 lip 2017 14:54
Jak tanio, zdrowo i oryginalnie wykorzystać warzywa sezonowe?
Sałatka brokułowa z indykiem grillowanym i serem
Jak tanio, zdrowo i oryginalnie wykorzystać warzywa sezonowe?
Jak tanio, zdrowo i oryginalnie wykorzystać warzywa sezonowe?
Jak tanio, zdrowo i oryginalnie wykorzystać warzywa sezonowe?
Jak tanio, zdrowo i oryginalnie wykorzystać warzywa sezonowe?
Jak tanio, zdrowo i oryginalnie wykorzystać warzywa sezonowe?

Kuchnia uwielbia lato. Można wtedy czarować w niej kolorami, zapachami i smakami. Dodatkowo, w pyszny, tani i najczęściej bardzo prosty sposób. Niewiele potrzeba, aby skomponować pożywny, wartościowy i smaczny posiłek. Wystarczy rozejrzeć się dookoła, odwiedzić targ i zaopatrzyć się w te warzywa, których królewski sezon właśnie trwa. Lipiec to idealne pora na to, aby w naszej kuchni docenić 5 polskich warzyw: na stołach muszą zagościć szparagi, cukinia, kalarepa, bób i brokuły.

REKLAMA

Szparagi to gatunek byliny z rodziny szparagowatych. Cenimy je głównie za delikatność i lekkostrawność, dużą zawartość soli mineralnych i innych cennych skladników. Chętnie sięgają po nie wszyscy ci, którzy dbają o formę i o zdrowe odżywianie. Do tego, bardzo szybko się je przygotowuje oraz niezwykle okazale i atrakcyjnie prezentują się na talerzu.
Kolejnym warzywem, które święci triumfy w polskiej kuchni, jest cukinia. Kiedyś niedoceniana, dziś stosowana jako składnik wyjściowy lub dodatek do wielu dań, jest odmianą dyni zwyczajnej. Dostarcza naszemu organizmowi potrzebnych składników mineralnych, zwłaszcza potasu oraz karotenu, dlatego warto używać jej w kuchni właśnie teraz, kiedy jest świeża i pochodzi z upraw w naszych ogródkach i na naszych polach. To lekkostrawne i bardzo uniwersalne warzywo możemy dodawać do różnorodnych dań, mając gwarancję smaku i zdrowia.
Bardziej wyrazista, niż poprzednie warzywa, jest kalarepa, której możliwości i sposoby wykorzystania dopiero stopniowo odkrywamy. Jest odmianą kapusty warzywnej, która dostarcza wielu skladników odżywczych: sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, jodu, witamin: B1, B2, B6, C. Zawiera także luteinę. Dlatego też warto wkomponować kalarepę w letnie sałatki, surówki i szaszłyki.
Kolejnym popularnym, polskim warzywem jest bób. Najczęściej traktujemy go jako przekąskę, obgotowując i podając bez dodatków. Okazuje się jednak, że może być on doskonałym uzupełnieniem letnich sałatek i dań obiadowych. Sposobów na wykorzystanie bobu jest wiele, warto więc poeksperymentować, pamiętając jednak o jego niecodziennym smaku.
Znanym i lubianym od lat warzywem są brokuły, na których wykorzystanie znamy coraz więcej sposobów. Wciąż jednak najpopularniejszym jest ugotowanie ich i podanie jako dodatku do obiadu lub zmiksowanie ich na zupę krem. Tymczasem brokuły, należące do rodziny kapustowatych, można wykorzystywać do sałatek czy surówek, nawet w postaci surowej. Warto mieć świadomość, że brokuły zawierają m.in. witaminę C, beta-karoten, witaminy z grupy B, potas, magnez oraz żelezo, a także sulforafan – i jak najczęściej włączać je do swojego jadłospisu.

 

Szparagowe love
Wszyscy kochamy makarony. Zwłaszcza za szybkość i prostotę ich przygotowania. Idealnie do dań makaronowych nadają się warzywa sezonowe, w tym szparagi. Warto skomponować danie z obu dostępnych odmian – białych i zielonych szparagów. Należy jednak pamiętać, że białe potrzebują dłuższego czasu gotowania niż zielone. Dodanie pomidorków koktajlowych i garści świeżej bazylii sprawi, że danie będzie wyglądało jak z najlepszych włoskich restauracji. Prosty i tani przepis, a jakże doskonały smak!
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Składniki:
• 250 g makaronu farfalle (kokardki)
• 250 g białych szparagów
• 250 g zielonych szparagów
• 5 pomidorków koktajlowych
• 2 łyżki śmietany 36%
• szczypta świeżo mielonego pieprzu
• szczypta cukru
• opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką
• garść świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie obierz wcześniej umyte szparagi, odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Z dobrych już szparagów odetnij czubki, resztę warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Umyj i pokrój pomidory na ćwiartki.

2. W garnku zagotuj 300 ml wody, wrzuć do niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodaj zielone szparagi i kontynuuj gotowanie jeszcze przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką, dla nadania smaku, dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA