Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jak skomponować menu na Sylwestra? Pomysły na przekąski, dania gorące i sałatki

  • Autor: Urszula Tatur
  • 29 gru 2016 14:56
Jak skomponować menu na Sylwestra? Pomysły na przekąski, dania gorące i sałatki
Domowe burgery
Jak skomponować menu na Sylwestra? Pomysły na przekąski, dania gorące i sałatki
Jak skomponować menu na Sylwestra? Pomysły na przekąski, dania gorące i sałatki
Jak skomponować menu na Sylwestra? Pomysły na przekąski, dania gorące i sałatki
Jak skomponować menu na Sylwestra? Pomysły na przekąski, dania gorące i sałatki
Jak skomponować menu na Sylwestra? Pomysły na przekąski, dania gorące i sałatki

Nadchodzi najbardziej szalona noc w roku, czyli Sylwester! Spędzany na balu, w klubie albo w domowym zaciszu. W ciągu tej jednej nocy na pewno nie może zabraknąć pysznych przekąsek i gorących dań.

REKLAMA

Kanapki we włoskim stylu

Jak Sylwester, to nie może zabraknąć pysznych kanapeczek! Dla dużej ilości gości sprawdzą się panini, czyli te w stylu włoskim. Zrobione są zwykle z chleba lub pszennej bułki, a w środku umieszcza się różne składniki, także sezonowe. Mogą nimi być ser, szynka, salami, pieczone mięso oraz warzywa takie jak pomidor, sałata, oliwki czy papryka. Panini najlepiej smakuje na ciepło, natomiast można je przyrządzić również na rozgrzanej patelni. Goście będą „najedzeni” i zadowoleni!

Włoskie panini z szynką i serem

Składniki:

4 sztuki chleba typu panini
Bulion na włoszczyźnie Knorr
4 plastry szynki
8 plastrów sera żółtego
2 pomidory
100 g suszonych pomidorów
pęczek bazylii
oliwki czarne
rukola
0,5 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

Oliwę wlej do kielicha miksera. Dodaj również suszone pomidory, bazylię i kostkę Knorr, aby nadać aromatu. Całość zmiksuj na gęstą pastę.
Chleb przekrój wzdłuż na pół. Obie części posmaruj pastą z kostki Knorr.
Pomidora oraz oliwki pokrój w plasterki.
Na kromkę pieczywa połóż dwa plastry sera, plaster szynki, pomidora oraz oliwki. Przykryj drugą kromką.
Gotowe panini połóż na grillu, przyłóż czymś ciężkim (na przykład garnkiem z wodą) i grilluj z obu stron, aby chleb zrobił się chrupiący i ser wewnątrz dobrze się rozpuścił.
Rukolę wymieszaj z oliwą. Gotowe panini przekrój na pół i podawaj z sałatką.

Domowe burgery

Zamiast tradycyjnej kanapki, przyrządźmy poczęstunek w stylu amerykańskim! Domowe burgery własnej roboty sprawdzą się jako ciepłe danie oraz imprezowa przekąska. Wbrew pozorom, do ich przygotowania nie potrzeba dużej ilości czasu.

„Dzięki chrupiącej bułce z sezamem twoje burgery pod względem wyglądu nie będą odbiegać od amerykańskiego klasyka, ale uwaga – będą smakować o niebo lepiej. Mielone mięso wymieszaj z podsmażoną cebulką, natką pietruszki i posiekanym czosnkiem. Niezwykły smak doda im także odrobina sosu sojowego. Z jednolitej masy uformuj kotlety i usmaż z dodatkiem oliwy” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Burger składa się z kilku warstw – na spód kładzie się liść sałaty, plaster pomidora, następnie cebulę i mięso. Całość przykrywa się plastrem żółtego sera oraz bułką i gotowe!

Domowe burgery

Składniki:

4 bułeczki do burgerów z sezamem
500 g mięsa mielonego wołowego
Fix Kotlety mielone Knorr
jajko
ząbek czosnku
2 cebule
margaryna
pomidor
4 plastry sera żółtego
30 ml sosu sojowego
0,5 pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na margarynie.
W dużej misce wymieszaj dokładnie mięso mielone z jajkiem, zawartością opakowania Fix Knorr, dla nadania smaku, podsmażoną cebulą, sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki.
Uformuj cztery kotlety i smaż je na patelni z oliwą lub na grillu z obu stron tak, aby były rumiane i soczyste w środku.
Na dolnej części bułki połóż liść sałaty, krążek pomidora, krążek cebuli, mięso, plaster sera i wszystko przykryj górną częścią bułki.

Imprezowa sałatka

Na każdej imprezie nie może zabraknąć sałatek. Wybierając się do przyjaciół czy rodziny na Sylwestra, można przyrządzić ją według przepisu na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Będzie prosto! „Wystarczy, że przygotujesz do niej jajka gotowane na twardo i sięgniesz po gotowego tuńczyka z puszki. Smak tych składników doskonale uzupełni sałata rzymska oraz pokrojone w talarki oliwki” – podpowiada szef kuchni Knorr.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA