Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jak przygotować stół na Wigilię?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 15 gru 2017 14:31
Jak przygotować stół na Wigilię?
Fot. Pexels
Jak przygotować stół na Wigilię?
Jak przygotować stół na Wigilię?
Jak przygotować stół na Wigilię?
Jak przygotować stół na Wigilię?
Jak przygotować stół na Wigilię?
Jak przygotować stół na Wigilię?

Magiczna atmosfera świąt wymaga odpowiedniej oprawy. Jednym z najważniejszych elementów Bożego Narodzenia jest wigilijny stół, przy którym podczas uroczystej kolacji gromadzą się rodzina i znajomi. Aby był wizytówką świątecznego wystroju domu, należy starannie go przygotować. Sprawdźcie, jak sprawić, by prezentował się wyjątkowo.

REKLAMA

Obrus przygotuj wcześniej

Najważniejszym elementem dobrze nakrytego stołu jest obrus. Powinien być skrojony na miarę i zwisać przynajmniej 20 centymetrów z każdej strony blatu. Zadbajmy, aby był czysty i nienagannie wyprasowany. Obrusy powinniśmy prać w pralce osobno, dopasowując temperaturę i liczbę obrotów do rodzaju tkaniny. Białe z bawełny można prać nawet w 90°C, lniane w 60°C, zaś jedwabne w temperaturze nie większej niż 30°C. Natomiast te wykonane ze sztucznych tkanin (np. plamoodporne) maksymalnie w 40°C. – Zanim włożymy obrus do pralki, warto złożyć go w kostkę i wirować ustawiając małą liczbę obrotów. Następnie najlepiej wysuszyć go na odpowiedniej suszarce, wyposażonej w grube druty. Zapobiegną one powstawaniu zagnieceń na tkaninie, tym samym skracając czas prasowania. Idealna na duże pranie będzie suszarka Infinity, zarówno jeśli chodzi o jego ilość, jak i gabaryty. Podwyższony stelaż pozwala na jej rozsunięcie i dopasowanie do potrzebnych akurat rozmiarów. Teleskopowe linki umożliwiają regulację wymiarów od 186 cm aż do 257 cm. To udogodnienie w prosty sposób pozwala dostosować wielkość suszarki do ilości i gabarytów suszonych rzeczy, np. obrusów, pościeli czy ręczników – wyjaśnia Magdalena Jaklewicz, ekspert marki Vileda.
Nie zapomnijmy również o dokładnym wyprasowaniu obrusa i serwetek. Najlepiej prasować tkaniny, które są jeszcze lekko wilgotne. Wówczas wygładzenie wszystkich zmarszczek będzie proste i szybkie. Można też zwilżyć suchy obrus wodą ze spryskiwacza. Aby nabrał wyjątkowego zapachu wystarczy do czystej wody dodać kila kropel perfum.

Przywróć blask sztućcom i zastawie

Tydzień przed kolacją wigilijną warto zadbać o zastawę i wypolerować srebra. Pociemniałe sztućce oraz naczynia stołowe ze srebra i platerowane można wyczyścić domowym sposobem. – Wystarczy płaski garnek wyłożyć folią aluminiową (także jego boki), włożyć do niego sztućce i zalać zimną solanką, czyli wodą wymieszaną z dużą ilością soli. Następnie postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 minut, po tym czasie zdjąć z płyty grzewczej, a po przestudzeniu wyjąć i wytrzeć sztućce do sucha. Najlepiej wypolerować je delikatnymi ściereczkami na rolce (np. Light&Soft marki Vileda), które, w przeciwieństwie do ręcznika papierowego, nie pozostawią mikro włókien. Z kolei sztućce ze stali szlachetnej można myć w zmywarce. Jednak regularne używanie detergentów często powoduje różnego rodzaju zarysowania. Dlatego, jeśli chcemy, aby sztućce na długo zachowały blask skorzystajmy z domowego sposobu. Zanurzmy je na kilka minut w szklance z gorącą wodą i octem. A następnie dokładnie wypolerujmy. Bardziej uporczywe plamy usuniemy specjalną ściereczką do armatury napyloną dwutlenkiem tytanu (np. Anti-Kalk marki Vileda), która zbiera wodę, usuwa osad oraz nie powoduje zarysowań – radzi ekspert Viledy.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA