Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jak pozbyć się bakterii z kuchni? Pomogą sposoby restauratorów

  • Autor: Urszula Tatur
  • 07 lip 2018 20:11
Jak pozbyć się bakterii z kuchni? Pomogą sposoby restauratorów
Projekt Joanna Ochota. Fot. Bartosz Jarosz.

Wilgoć wokół zlewu, ciepło bijące od kuchenki i resztki jedzenia w zakamarkach, to tylko niektóre z elementów, które sprawiają, że bakterie i grzyby lubią kuchnie. Co ciekawe, nawet w zadbanej kuchni mogą pojawić się mikroby groźne dla zdrowia, zwłaszcza dzieci. Chcąc z nimi skutecznie walczyć warto podejrzeć, jak robią to na co dzień restauratorzy. Poznaj 8 reguł czystej i zdrowej kuchni, które można zastosować także w domu.

REKLAMA

Bakterie lubią kuchenny chaos
Domowa kuchnia to obok toalety miejsce, w którym żyje najwięcej mikroorganizmów. I chociaż większość z nich jest niegroźna dla zdrowia, to mogą się zdarzyć sytuacje, gdy zaczną namnażać się groźne mikroby np. bakterie Listeria, E.coli lub bakterie z grupy Salomonella enterica, powodujące m.in. bolesne dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Paradoksalnie dotyczy to także kuchni, które są regularnie sprzątane.

- Bakterie mogą pojawić się zarówno w zaniedbanej kuchni, jak i w kuchni, którą codziennie sprzątamy. W tym pierwszym przypadku przyczyna jest oczywista. Resztki jedzenia zalegające na podłodze, blatach, nieoczywistych zakamarkach lub wilgoć, sprzyjają namnażaniu się zarazków, rozwojowi pleśni i grzybów. Dlatego, jeśli naprawdę zależy nam, by kuchnia lśniła czystością i była bezpieczna dla domowników, skorzystajmy ze sprawdzonych rozwiązań i odpowiednich preparatów, które ułatwią nam pracę - mówi Agata Froń, ekspert ds. czystości Clinex.

Najlepsi profesjonalni kucharze mają obsesję na punkcie czystości w kuchni, więc w walce z mikrobami pomocne mogą okazać się sposoby podejrzane w restauracjach. Co warto zastosować w domu?

1. Nie myj, a dezynfekuj
Kuchnia to raj dla bakterii, które mogą działać chorobotwórczo. Dlatego, aby nie dopuścić do wzrostu bakterii w niepożądanych miejscach, dezynfekuj wszelkie najbardziej narażone na obecność mikrobów powierzchnie np. zlew, blaty kuchenne, stoły, deski do krojenia czy lodówki.

- Do ich oczyszczenia stosujemy specjalne preparaty do dezynfekcji o działaniu bakterio- i grzybobójczym. Do mycia powierzchni mających bezpośredni kontakt z żywnością, stosujemy dostosowane do tego produkty, które są w pełni bezpieczne i nietoksyczne. Ich użycie jest bardzo proste, wystarczy rozcieńczyć koncentrat, nanieść na czyszczony obszar, odczekać 5-15 minut, aż składniki aktywne zaczną działać i spłukać czystą wodą pitną – wyjaśnia ekspertka.

2. Udrażniaj regularnie rury w zlewie
Niedrożność rur kanalizacyjnych to jeden z najczęstszych problemów w domowej kuchni. Jeśli nie chcesz co rusz wzywać hydraulika, rób to, co doświadczeni restauratorzy i po prostu regularnie go udrażniaj. Najlepiej reagować, gdy zauważasz pierwsze sygnały problemu np. wolniejszy spływ wody w zlewie lub wydobywający się nieprzyjemny zapach z odpływu. Rury i syfony kuchenne wymagają udrożnienia specjalnym środkiem, który rozpuści wszelkie źródła zatoru takie jak tłuszcz, resztki pożywienia, kamień wodny, a nawet papier. Do tego zlikwiduje nieprzyjemne zapachy. Preparaty tego typu mają silne działanie, więc dla bezpieczeństwa, załóżmy gumowe rękawice oraz chrońmy oczy. Preparat wlewasz do odpływu, zostawiasz na 15-30 minut (tyle trwa rozpuszczanie złogów) i spłukujesz obficie ciepłą (nigdy wrzątkiem!) wodą.

3. Pozbądź się kamienia wodnego
Biały, wapienny osad, który znajdziemy w zlewie, zmywarce czy wnętrzu czajnika to właśnie kamień wodny. Nie dość, że nie wygląda on atrakcyjnie, to jeszcze jego zaleganie w urządzeniach AGD może skutkować awarią sprzętu. Jak go usunąć? - Kamień wodny to efekt wytrącania się związków wapnia i magnezu, czego obraz często widzimy w kuchni. Może mieć on wpływ na funkcjonowanie sprzętu kuchennego i skracać jego żywotność. Restauratorzy są tego świadomi, dlatego regularnie pozbywają się go z kuchni. Najprościej zastosować profesjonalny odkamieniacz, który usunie nieestetyczne powierzchniowe zacieki i plamy z armatury czy kamień zalegający w zakamarkach zmywarki m.in. ścianach komory myjącej, grzałce i dyszach wodnych – doradza ekspert.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA