
Wilgoć wokół zlewu, ciepło bijące od kuchenki i resztki jedzenia w zakamarkach, to tylko niektóre z elementów, które sprawiają, że bakterie i grzyby lubią kuchnie. Co ciekawe, nawet w zadbanej kuchni mogą pojawić się mikroby groźne dla zdrowia, zwłaszcza dzieci. Chcąc z nimi skutecznie walczyć warto podejrzeć, jak robią to na co dzień restauratorzy. Poznaj 8 reguł czystej i zdrowej kuchni, które można zastosować także w domu.
Bakterie lubią kuchenny chaos
Domowa kuchnia to obok toalety miejsce, w którym żyje najwięcej mikroorganizmów. I chociaż większość z nich jest niegroźna dla zdrowia, to mogą się zdarzyć sytuacje, gdy zaczną namnażać się groźne mikroby np. bakterie Listeria, E.coli lub bakterie z grupy Salomonella enterica, powodujące m.in. bolesne dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Paradoksalnie dotyczy to także kuchni, które są regularnie sprzątane.
- Bakterie mogą pojawić się zarówno w zaniedbanej kuchni, jak i w kuchni, którą codziennie sprzątamy. W tym pierwszym przypadku przyczyna jest oczywista. Resztki jedzenia zalegające na podłodze, blatach, nieoczywistych zakamarkach lub wilgoć, sprzyjają namnażaniu się zarazków, rozwojowi pleśni i grzybów. Dlatego, jeśli naprawdę zależy nam, by kuchnia lśniła czystością i była bezpieczna dla domowników, skorzystajmy ze sprawdzonych rozwiązań i odpowiednich preparatów, które ułatwią nam pracę - mówi Agata Froń, ekspert ds. czystości Clinex.
Najlepsi profesjonalni kucharze mają obsesję na punkcie czystości w kuchni, więc w walce z mikrobami pomocne mogą okazać się sposoby podejrzane w restauracjach. Co warto zastosować w domu?
1. Nie myj, a dezynfekuj
Kuchnia to raj dla bakterii, które mogą działać chorobotwórczo. Dlatego, aby nie dopuścić do wzrostu bakterii w niepożądanych miejscach, dezynfekuj wszelkie najbardziej narażone na obecność mikrobów powierzchnie np. zlew, blaty kuchenne, stoły, deski do krojenia czy lodówki.
- Do ich oczyszczenia stosujemy specjalne preparaty do dezynfekcji o działaniu bakterio- i grzybobójczym. Do mycia powierzchni mających bezpośredni kontakt z żywnością, stosujemy dostosowane do tego produkty, które są w pełni bezpieczne i nietoksyczne. Ich użycie jest bardzo proste, wystarczy rozcieńczyć koncentrat, nanieść na czyszczony obszar, odczekać 5-15 minut, aż składniki aktywne zaczną działać i spłukać czystą wodą pitną – wyjaśnia ekspertka.
2. Udrażniaj regularnie rury w zlewie
Niedrożność rur kanalizacyjnych to jeden z najczęstszych problemów w domowej kuchni. Jeśli nie chcesz co rusz wzywać hydraulika, rób to, co doświadczeni restauratorzy i po prostu regularnie go udrażniaj. Najlepiej reagować, gdy zauważasz pierwsze sygnały problemu np. wolniejszy spływ wody w zlewie lub wydobywający się nieprzyjemny zapach z odpływu. Rury i syfony kuchenne wymagają udrożnienia specjalnym środkiem, który rozpuści wszelkie źródła zatoru takie jak tłuszcz, resztki pożywienia, kamień wodny, a nawet papier. Do tego zlikwiduje nieprzyjemne zapachy. Preparaty tego typu mają silne działanie, więc dla bezpieczeństwa, załóżmy gumowe rękawice oraz chrońmy oczy. Preparat wlewasz do odpływu, zostawiasz na 15-30 minut (tyle trwa rozpuszczanie złogów) i spłukujesz obficie ciepłą (nigdy wrzątkiem!) wodą.
3. Pozbądź się kamienia wodnego
Biały, wapienny osad, który znajdziemy w zlewie, zmywarce czy wnętrzu czajnika to właśnie kamień wodny. Nie dość, że nie wygląda on atrakcyjnie, to jeszcze jego zaleganie w urządzeniach AGD może skutkować awarią sprzętu. Jak go usunąć? - Kamień wodny to efekt wytrącania się związków wapnia i magnezu, czego obraz często widzimy w kuchni. Może mieć on wpływ na funkcjonowanie sprzętu kuchennego i skracać jego żywotność. Restauratorzy są tego świadomi, dlatego regularnie pozbywają się go z kuchni. Najprościej zastosować profesjonalny odkamieniacz, który usunie nieestetyczne powierzchniowe zacieki i plamy z armatury czy kamień zalegający w zakamarkach zmywarki m.in. ścianach komory myjącej, grzałce i dyszach wodnych – doradza ekspert.