REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jak połączyć tradycję z nowoczesnością, czyli Wigilia w europejskim stylu

  • Autor: Urszula Tatur
  • 18 gru 2017 14:00
Jak połączyć tradycję z nowoczesnością, czyli Wigilia w europejskim stylu
Hotpoint
Jak połączyć tradycję z nowoczesnością, czyli Wigilia w europejskim stylu
Jak połączyć tradycję z nowoczesnością, czyli Wigilia w europejskim stylu

Kiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka, zasiądziemy do stołu, żeby spożyć kolację wigilijną. Świąteczne zwyczaje kulinarne obecne w Polsce znamy od wieków, jednak wiele krajów podkreśla wyjątkowość Bożego Narodzenia w zupełnie inny sposób.

REKLAMA

Świąteczne zwyczaje kulinarne w Europie
Repertuar polskich potraw wigilijnych składa się najczęściej ze smażonych ryb, kapusty z grochem, pierogów oraz czerwonego barszczu. Chociaż wielokrotnie wybieramy różne sposoby przyrządzenia tych dań, łączy nas jedno – tradycja. Piękne zwyczaje, mocno ugruntowane w kulturze i historii, posiadają również inne kraje.

W Hiszpanii na stołach króluje jagnięcina, owoce morza lub pieczony indyk, Francuzi najczęściej spożywają drób faszerowany kasztanami lub truflami, a we Włoszech popularnymi daniami są spaghetti z małżami i pieczona ryba. Czesi i Słowacy posiadają zwyczaj spożywania zupy grzybowej, Litwini przygotowują potrawy oparte o bakalie, grzyby, fasolę i kaszę, a na ukraińskim stole znajdują się gołąbki z kaszą gryczaną, barszcz czerwony, sos grzybowy i ryby. Natomiast, święta w Wielkiej Brytanii – kraju Jamiego Olivera, nie mogą odbyć się bez tradycyjnego, pieczonego indyka oraz specjalnych kiełbasek, zapiekanych w plasterkach boczku. Mieszkańcy europejskich krajów jednak rzadko decydują się na spożywanie postnych posiłków podczas Wigilii – ta tradycja jest powszechnie znana jedynie w Polsce!

To tylko nieliczne kulinarne zwyczaje obecne w Europie. Każdy z nich jest wyjątkowy dla mieszkańców poszczególnych krajów, dlatego od setek lat te niepowtarzalne tradycje są kultywowane. Chociaż nie wyobrażamy sobie świąt bez naszych ulubionych potraw (tradycyjnego karpia i czerwonego barszczu), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podczas Bożego Narodzenia wypróbować propozycje, które królują na stołach w innych europejskich państwach.

Nowi towarzysze tradycyjnych, świątecznych potraw
Wprowadzenie do naszej tradycyjnej kuchni nowych elementów, produktów czy zwyczajów, nie musi oznaczać niekończących się eksperymentów, prób i błędów. Przygotowanie pysznego posiłku łączącego klasyczne rozwiązania z nutą nowoczesności stało się wyznacznikiem kulinarnej filozofii Jamiego Olivera, który każdego dnia wykorzystuje pomysły zaczerpnięte z wielu krajoznawczych podróży. Inspirując się wskazówkami popularnego szefa kuchni, możemy w innowacyjny sposób zinterpretować tradycyjne przepisy i uczynić z nich wyjątkowe potrawy. Podczas gastronomicznych poszukiwań ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Na przykład postny charakter wieczoru wigilijnego może podkreślić sycylijska zupa rybna z dodatkiem dużej ilości cebuli, selera, kopru włoskiego, pietruszki, czerwonej papryki i pomidorów. Natomiast znakomite uzupełnienie rodzinnej kolacji w postaci deseru mogą stanowić alaskie babeczki z suszonymi lub kandyzowanymi owocami oraz masą bezową i lodami waniliowymi.

Nowe kulinarne propozycje to nie tylko okazja do poznania ciekawych smaków i rozwiązań stosowanych w kuchniach w innych zakątkach świata. Cieszy nas również radość i szczęście na twarzach najbliższych, których możemy pozytywnie zaskoczyć ciekawymi potrawami, podczas kolacji wigilijnej lub świątecznego obiadu.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA