Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jak podkreślić smak wiosennych sałatek?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 23 maj 2017 10:32
Jak podkreślić smak wiosennych sałatek?
Sałatka z makaronem i chorizo
Jak podkreślić smak wiosennych sałatek?
Jak podkreślić smak wiosennych sałatek?
Jak podkreślić smak wiosennych sałatek?
Jak podkreślić smak wiosennych sałatek?

Znane od setek lat, odpowiadają w kuchni za wyjątkowy smak potraw, także sałatek. Zioła są bowiem składnikami dressingów, które decydują o charakterze warzywnych kompozycji. Dzięki nim połączenie dobrze nam znanych warzyw czy owoców może stać się wykwintnym daniem. Oprócz dobrze z nami już zaprzyjaźnionych bazylii czy majeranku, odkryjmy tej wiosny kolejne aromatyczne zioła: trybulę, gorczycę, biały pieprz. Jednocześnie nie zapomnijmy o niezastąpionych oregano i tymianku.

REKLAMA

Moc ziół w kuchni znana jest od wieków. Ich uprawa nie jest niczym trudnym - można samemu zadbać o ich wzrastanie w przydomowym ogródku. Należy je sadzić w grupach, tak aby mieć łatwy dostęp do roślin. Jeżeli dysponujemy tylko balkonem lub parapetem, nic straconego – zasadzimy je w doniczkach. Trzeba pamiętać, że w przydomowym, ziołowym ogródku rośliny silnie rosnące (mięta czy szałwia), które będą się rozrastać, nie powinny być posadzone obok ziół wolniej rosnących, takich jak bazylia czy rozmaryn. Zioła dzieli się na jednoroczne – takie jak bazylia, cząber, koper, trybula czy majeranek, i na wieloletnie – na przykład estragon, koper, lubczyk, rozmaryn czy szałwia. Jak wykorzystać zioła w kuchni? Uczyńmy je składnikiem, który nada smak i aromat wiosenno-letnim sałatkom!

Trybula
Znana była już w czasach antycznych, bardzo popularna stała się w średniowieczu. Jej liście w smaku przypominają nieco pietruszkę, ale są lekko słodkawe. Bywa często używana w kuchni francuskiej, angielskiej i holenderskiej, bo świetnie pasuje do zup, sałatek, ryb i sosów. Jest dodawana także do włoskiej salsy verde, czyli zielonego sosu przygotowanego z mieszanki ziół.
Ponadto trybula jest przyprawą, która doda smaku jajecznicy, pasuje do jajek faszerowanych czy omletów. Jajka w połączeniu z warzywami i trybulą dadzą natomiast gotowy przepis na pyszną sałatkę! Co więcej, w wyjątkowo wyrafinowanym wydaniu! Wystarczy połączyć te składniki z łososiem, użyć jajek przepiórczych, dodać pomidorki koktajlowe i sałatę lodową. „Zamiast łososia możemy użyć innej ryby lub mięsa, np. piersi z kurczaka” – poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:

Wiosenna sałatka z jajkiem
Składniki:
• 200 g świeżego łososia
• Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Naturalnie Smaczne! Knorr
• 10 pomidorków koktajlowych
• 8 jajek przepiórczych
• ¼ sałaty lodowej
• pół sałaty radicchio
• kiełki słonecznika, garstka
• 2 łyżki zrębek drewnianych do wędzenia
• skórka otarta z połowy cytryny
• szczypta soli morskiej
• 3 łyżki soku z limonki
• 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Filet z łososia osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop oliwą, posyp solą i skórką z cytryny.
2. Na suchą patelnię wysyp drewniane zrębki i połóż kratkę. Patelnię podgrzewaj do momentu, gdy zrębki zaczną się lekko dymić – na kratce ułóż łososia, patelnię przykryj i pozostaw na 3-4 minuty. Po tym czasie patelnię odkryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu rybę wystudź.
3. Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz, pokrój na połówki. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki. Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z oliwą i sokiem z limonki, aby nadać sałatce smak.
4. Sałaty wymieszaj z kiełkami słonecznika, dodaj pomidorki i przełóż do salaterki. Na wierzchu sałatki rozłóż połówki jajka oraz kawałki ryby porwane w ręku.
5. Sałatkę polej przygotowanym sosem, podawaj z grzankami.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA