Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jabłka w korzennym cieście

  • Autor: ut
  • 20 gru 2018 09:29
Jabłka w korzennym cieście
Jabłka w korzennym cieście

Korzenne przyprawy, puszyste ciasto i słodka, soczysta Gala – idealna kompozycja smaków i aromatów, nie tylko na Święta. Bracia Sadownicy polecają łatwy w wykonaniu, domowy wypiek. Po prostu pyszny!

REKLAMA

Składniki:
Jabłka Gala Bracia Sadownicy – słodkie
i soczyste – 2-4 sztuki (według osobistych preferencji)
240 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 ½ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki mielonego suszonego imbiru
płatki migdałowe do posypania

 Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Jabłka przekrój na połówki i delikatnie wydrąż. Starannie je ponacinaj – nie do końca, tak aby się nie rozpadły. Tak przygotowane połówki jabłek ułóż w tortownicy. Wstaw do piekarnika i podpiecz przez 10 minut.

W tym czasie utrzyj masło z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami. Dodaj mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i korzennymi przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj.

Tortownicę z podpieczonymi jabłkami wyciągnij z piekarnika. Wyjmij delikatnie jabłka z tortownicy. Tortownicę przestudź, a następnie wysmaruj ją masłem.

Do tortownicy wlej przygotowane wcześniej ciasto, a następnie ułóż w nim jabłka – delikatnie je wciskając, okrągłą stroną skierowaną ku górze. Na wierzchu rozsyp płatki migdałowe. Piecz 35-40 minut.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA