REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Idziemy na grzyby - z Pascalem Brodnickim!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 08 lis 2016 19:07
Idziemy na grzyby - z Pascalem Brodnickim!
Potrawka z kurczaka

Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni.

REKLAMA

„Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami” – mówi Pascal.
„Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność – chodzenie po lesie z rodziną, przyjaciółmi i psem i szukanie pięknych okazów grzybów czy samo ich jedzenie” – wspomina Pascal Brodnicki.
Znany kucharz podzielił się z nami sprawdzonymi sposobami na udane grzybobranie. Po pierwsze, pamiętajmy o tym, by nie zbierać grzybów do foliowej reklamówki. Zamiast tego na spacer po lesie lepszy jest kosz wiklinowy lub łubianka, dzięki którym grzyby swobodnie oddychają i nie robią się sine. Oczywiście zbieramy tylko te gatunki, co do których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne! Po drugie, grzyby ścinamy nożykiem, tak by zachować grzybnię. Rzecz jasna zapamiętujemy miejsce, by wrócić do niego w przyszłym roku i by znowu móc cieszyć się zbiorami.
Przygotowując grzyby najpierw je obieramy, a myjemy dopiero tuż przed smażeniem. Grzybów przeznaczonych do suszenia nie myjemy – wystarczy, że wyczyścimy je pędzelkiem.
Jak zrobić proste grzyby z patelni? Kilka rad od Pascala Brodnickiego:
• Najpierw je oczyszczamy, a tuż przed smażeniem myjemy pod zimną wodą. Potrzebujemy takiej ilości grzybów, by po pokrojeniu w paseczki idealnie przykryły dno patelni (nie może ich być za dużo).

• Na patelnię wlewamy 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni w wariancie z oliwą z oliwek, następnie włączamy kuchenkę i podgrzewamy patelnię. Wrzucamy pokrojone w plastry grzyby, tak, by wszystkie dotykały dna patelni.

• Dodajemy sól i smażymy przez 4 minuty. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody przez sitko. Ja wykorzystuję tę wodę później do zrobienia sosu grzybowego, do mięs czy zup, które z reguły jednocześnie przyrządzam z okazji grzybowych uczt.

• Następnie z powrotem wrzucamy grzyby na rozgrzaną, nieumytą patelnię, solimy, pieprzymy i wrzucamy zmiażdżony ząbek czosnku, posiekaną cebulkę lub szalotkę. Po 4-5 minutach smażenia wrzucamy posiekaną natkę. Nasze grzybki są już gotowe do podania!

„Dodatkowo proponuję wbić jaja na patelnię i zrobić omlet, albo podać grzyby na pajdzie wiejskiego chleba. Możemy również pod koniec smażenia dodać trochę wiejskiej śmietanki i podawać z makaronem spaghetti i dużą ilością parmezanu! Grzyby idealnie pasują też do lampki białego wina” – podpowiada Pascal.
Warto też pamiętać, że danie z wykorzystaniem smażonych grzybów z natką pietruszki, po całodziennym zbieraniu, będzie najsmaczniejszym posiłkiem jaki możemy sobie zaserwować. Grzyby to poezja polskiej kuchni, ale także kuchni europejskiej ogólnie. Idealnie pasują do sosów, dziczyzny i zimowych dań.
Jeśli planujemy mrożenie grzybów to najlepiej, gdy zrobimy to po pierwszym smażeniu i odcedzeniu ich przez sitko. Nie zapominajmy o tym, że przed zamrożeniem muszą być idealnie osuszone. Tylko wtedy będą wspaniale smakowały w bożonarodzeniowych sosach!
Do zobaczenia w lesie na grzybobraniu!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA