Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Idealny kurczak? 5 kroków do sukcesu – czyli jak osiągnąć poziom „master”

  • Autor: Urszula Tatur
  • 18 lut 2017 19:34
Idealny kurczak? 5 kroków do sukcesu – czyli jak osiągnąć poziom „master”
Kurczak z grilla po indyjsku
Idealny kurczak? 5 kroków do sukcesu – czyli jak osiągnąć poziom „master”
Idealny kurczak? 5 kroków do sukcesu – czyli jak osiągnąć poziom „master”
Idealny kurczak? 5 kroków do sukcesu – czyli jak osiągnąć poziom „master”
Idealny kurczak? 5 kroków do sukcesu – czyli jak osiągnąć poziom „master”
Idealny kurczak? 5 kroków do sukcesu – czyli jak osiągnąć poziom „master”

Smażony, pieczony lub gotowany, ale koniecznie doskonale przyprawiony – kurczak smakuje dobrze pod każdą postacią. Jak osiągnąć poziom „master”? Oto 5 kroków do przygotowania idealnego kurczaka.

REKLAMA

Krok 1 – doskonałe mięso
Wybierając mięso drobiowe, najpierw należy zwrócić uwagę na jego barwę, zapach i powierzchnię. Świeże będzie mieć kolor bladoróżowy lub lekko czerwony, a aromat nie powinien budzić naszych wątpliwości. Powierzchnia kurczaka ma być gładka, sucha i matowa. Mięso należy kupować w sprawdzonych miejscach. Jak w przypadku każdego produktu spożywczego, powinno się sprawdzić jego datę ważności (jeśli mięso jest zapakowane próżniowo). Która część kurczaka nadaje się do pieczenia, a która do smażenia?
• cały kurczak – idealny do upieczenia w piekarniku w całości, a także do przyrządzenia rosołu;
• pierś z kurczaka – najbardziej popularna część, której delikatne mięso nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania,
• udko i podudzie – najlepsze są pieczone i grillowane, ale można je wykorzystać także do przyrządzenia pasztetów,
• skrzydełka – chrupiące z piekarnika lub patelni stanowią pyszną przekąskę.

Krok 2 – ziołowa marynata
Mięso z kurczaka będzie świetnie smakowało, jeśli wcześniej je zamarynujemy. Możemy sięgnąć po marynaty tradycyjne, z najczęściej goszczącymi w naszych kuchniach ziołami, lub orientalne, z dodatkiem przypraw egzotycznych.
Każda marynata powinna mieć swój bazowy składnik. Może to być oliwa z oliwek, która zapobiega wysuszeniu mięsa, albo jogurt naturalny. Na jego bazie przygotowuje się lekką marynatę, która wraz z przyprawami po upieczeniu przywrze do powierzchni mięsa i stworzy rodzaj panierki. Natomiast koncentrat pomidorowy może stać się podstawą ostrzejszych marynat.
Do pałek z kurczaka najlepiej pasować będzie marynata z miodu i cytryny. Słodycz pierwszego składnika zostaje wtedy przełamana kwaśnym sokiem z owocu, dzięki czemu kompozycja zyskuje ciekawy posmak. „Wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować marynatę, tak by mięso zdążyło przejść jej smakiem. Do przypraw dodaj miód, sok i skórkę z cytryny oraz ketchup. Wymieszaj i powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso. Po kilku godzinach wyłóż je na blaszkę i obłóż kawałkami cytryny. Możesz zastąpić ją limonką, pamiętaj jednak, że jest ona mniej kwaśna, więc należy użyć jej nieco więcej” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Pałki z kurczaka podaje się z ryżem ugotowanym na sypko, pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Do tego ulubiona sałatka i gotowe!
Pałki kurczaka z cytryną i miodem
Składniki:
• 700 g udek z kurczaka
• Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
• 2 łyżki miodu lipowego
• 2 łyżki octu jabłkowego
• skórka otarta z 1 cytryny
• segmenty wycięte z 2 cytryn
• kilka gałązek tymianku
• 2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantny
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce pomieszaj startą skórkę z cytryny, miód, ketchup, drobno posiekany tymianek. Dodaj dwie łyżki octu jabłkowego i całe opakowanie Przyprawy do złocistego kurczaka Knorr. Przyprawa sprawi, że upieczone udka nabiorą delikatnie korzennego smaku i będą bardzo soczyste.
2. Natrzyj udka marynatą i pozostaw je w niej przez co najmniej przez 6 godzin.
3. Po tym czasie mięso ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Na kurczaka poukładaj segmenty cytryny. Całość wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 45 minut. W połowie czasu pieczenia obróć pałki na drugą stronę, tak aby równomiernie się upiekły i aby skórka była chrupiąca. Po tym czasie temperaturę pieczenia podnieś do 200°C i piecz jeszcze przez 15 minut.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA