REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Idealne śniadanie na jesienną słotę

  • Autor: Urszula Tatur
  • 23 lis 2016 11:12
Idealne śniadanie na jesienną słotę
Dane Cake

Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowy.

REKLAMA

Składniki:
1 kg dyni
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 łyżeczka cynamonu
2 gwiazdki anyżu
1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką (np. Dan Cake)

Przygotowanie:
Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka. Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je. Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką od Dan Cake.

Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA