REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Idealne na upały - domowe lody śmietankowo-jagodowe

  • Autor: Urszula Tatur
  • 04 sie 2017 13:05
Idealne na upały - domowe lody śmietankowo-jagodowe
Domowe lody śmietankowo-jagodowe
Idealne na upały - domowe lody śmietankowo-jagodowe

Deser, który przeniesie nas w cudowne czasy dzieciństwa i zaspokoi spragnione lata kubki smakowe? Mowa oczywiście o lodach! A wiadomo, że jak lody to tylko na patyku. Smakują nam jeszcze bardziej gdy prócz obłędnego smaku są również zdrowe. Do przygotowania takiego deseru potrzebujemy jedynie śmietanki oraz owoców, które zadowolą nasze podniebienie i będą bogatym źródłem witamin.

REKLAMA

Domowe lody śmietankowo-jagodowe
Przepis poleca Robert Muzyczka Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
- Śmietanka 42% 200 ml (np. od OSM Piątnica) 3 opakowania
- cukier puder 6 łyżek
- świeże jagody 1 szklanka
- sok z cytryny 2 łyżki

Wykonanie:
Śmietankę powoli ubić na sztywno w misce (ręcznie lub blenderem). W międzyczasie partiami dodawać cukier puder. Jagody zmiksować z sokiem z cytryny i połączyć z ubitą już śmietanką. Tak przygotowaną masę wyłożyć do miski i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Lody co 20-30 minut należy wyjmować z zamrażalnika i dokładnie mieszać rózgą. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu kryształków zamarzniętej wody. Gdy masa lodowa już prawie zamarznie, należy przełożyć lody do foremek z patyczkami. Następnie ponownie umieścić lody w zamrażarce na kilka godzin - w zależności od mocy zamrażalnika.
Smacznego!

Domowe lody śmietankowo-jagodowe
Przepis poleca Robert Muzyczka Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
- Śmietanka 42% 200 ml (np. od OSM Piątnica) 3 opakowania
- cukier puder 6 łyżek
- świeże jagody 1 szklanka
- sok z cytryny 2 łyżki

Wykonanie:
Śmietankę powoli ubić na sztywno w misce (ręcznie lub blenderem). W międzyczasie partiami dodawać cukier puder. Jagody zmiksować z sokiem z cytryny i połączyć z ubitą już śmietanką. Tak przygotowaną masę wyłożyć do miski i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Lody co 20-30 minut należy wyjmować z zamrażalnika i dokładnie mieszać rózgą. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu kryształków zamarzniętej wody. Gdy masa lodowa już prawie zamarznie, należy przełożyć lody do foremek z patyczkami. Następnie ponownie umieścić lody w zamrażarce na kilka godzin - w zależności od mocy zamrażalnika.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA