Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Hity lata 2018 – najlepsze przepisy na upalne dni

  • Autor: U.T.
  • 25 lip 2018 09:39
Hity lata 2018 – najlepsze przepisy na upalne dni
Zielone szparagi z szynką schwarzwaldzką
Hity lata 2018 – najlepsze przepisy na upalne dni
Hity lata 2018 – najlepsze przepisy na upalne dni
Hity lata 2018 – najlepsze przepisy na upalne dni
Hity lata 2018 – najlepsze przepisy na upalne dni

Gorące słońce, długie ciepłe wieczory, wakacyjny luz – wszystkie symptomy na niebie i ziemi wskazują, że właśnie rozpoczęło się niecierpliwie wyczekiwane lato! Jednak ta pora roku to nie tylko chwile relaksu, ale także inspirujący okres skłaniający do eksperymentów w kuchni. Co będzie modne tego lata? Czas na kulinarną listę przebojów!

REKLAMA

Sezon w pełni

Maliny, czereśnie, jagody, rabarbar, bób, fasolka, botwinka, szparagi – lato to ich czas! Warto wykorzystać sezonowe dary natury do przyrządzania posiłków na nadchodzące ciepłe dni. Świeże owoce i warzywa stanowią przede wszystkim solidną dawkę witamin i składników odżywczych, dzięki którym czujemy się zdrowo oraz wyglądamy piękniej. Co więcej, ich niepowtarzalne smaki budzą wspomnienia minionych letnich chwil oraz rozpieszczają nasze podniebienia. Szef kuchni Knorr poleca wypróbować przepis na sezonowe szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką.

Zielone szparagi z szynką schwarzwaldzką

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

500 g świeżych zielonych szparagów
1 opakowanie Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
8 plastrów szynki schwarzwaldzkiej
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj w pionowej pozycji w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Główki szparagów powinny wystawać ponad wodę, gdyż są delikatne i łatwo je rozgotować.
Ugotowane szparagi odcedź i podziel na cztery partie. Każdą z nich zawiń w dwa plastry szynki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Przygotowane „snopki” zapiecz w nagrzanym do 180°C piekarniku. Piecz przez 8 minut.
Przygotuj sos sałatkowy. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody i oliwą. Gorące szparagi polej przygotowanym sosem i podawaj jako przystawkę.

Gotuj na chłodno

Gorące letnie dni mogą dać się we znaki nawet największym wielbicielom słońca. Dlatego, jak co roku, poszukujemy najlepszych sposobów na miłe chwile ochłody. W te wakacje królować będą niezastąpione chłodniki! To znakomity sposób na pierwsze danie obiadowe czy smakowitą kolację. Zupy serwowane na zimno rewelacyjnie studzą temperaturę czasie upałów. Pyszne, zdrowe i, co ważne, nie potrzebujemy na ich przyrządzenie wiele czasu. Przepisów na wyborne zupy na zimno jest bez liku, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Co powiesz na bardzo orzeźwiający chłodnik ogórkowy?

Chłodnik z ogórków

Czas przygotowywania: 15 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

2 ogórki
300 ml jogurtu greckiego
1 sztuka Bulionetki warzywnej Knorr
2 ząbki czosnku
3 łyżki koperku
115 g włoskich orzechów
1 szczypta soli do smaku
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
400 ml wody

Sposób przygotowania:

Bulionetkę zagotuj z 400 mililitrami wody. Odstaw do ostygnięcia.
Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.
Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy.
Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj.
Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez około 4 godziny. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.

Prosto, szybko i bez wysiłku

Piękna pogoda sprzyja rozmaitym, wakacyjnym aktywnościom. Górskie wycieczki, nadmorskie opalanie albo spacer w parku? Nie chcemy tracić ładnych dni na siedzenie w domu i gotowanie obiadu. Jednak i na to znajdą się sposoby. Przyrządzajmy dania na bazie ryżu, makaronu oraz kasz – będzie prosto, ekspresowo, ale wciąż niezwykle smacznie i inspirująco. Do risotto, kaszotto oraz past możemy dodać szybkie do zrobienia mięso drobiowe. Całość warto wzbogacać warzywami – oczywiście najlepiej sezonowymi! Ciekawą propozycją jest przepis na spaghetti bolognese z warzywami.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA