REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Hit sezonu – orzech włoski!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 gru 2017 21:00
Hit sezonu – orzech włoski!
Bagietka z dynia, serem feta i orzechami włoskimi
Hit sezonu – orzech włoski!
Hit sezonu – orzech włoski!
Hit sezonu – orzech włoski!
Hit sezonu – orzech włoski!

Przeszła jesień, nadciąga zima – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w co raz bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych.

REKLAMA

Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a często po przydomowych ogrodach...i co widzimy? Między innymi niekwestionowany hit jesiennego i zimowego sezonu – orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas jesiennego leniuchowania. Okazuje się jednak, że można zastosować je w bardziej fantazyjny, a co najważniejsze smaczny sposób.
Orzechy włoskie zawierają stosunkowo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ułatwiają obniżenie stanu złego cholesterolu, a dodatkowo obecne w tych orzechach sterole roślinne pomagają regulować jego poziom. Ponadto regularne spożywanie orzechów dostarcza organizmowi energię, której tak bardzo potrzebujemy jesienią.
Alternatywą dla tych, którzy nie lubią chrupiących przekąsek jest olej z orzechów włoskich, mający takie same właściwości, a dużo szersze zastosowanie. Charakteryzuje się on orzechowym posmakiem, z delikatną słodką nutą karmelu. Stosowany jest raczej do sosów, dressingów, sałatek, rzadko do smażenia, ponieważ przy wysokich temperaturach traci charakterystyczny smak i gorzknieje. Niestety, w naszym kraju to produkt rzadko spotykany i stosunkowo drogi. Dlatego korzystnym rozwiązaniem są produkty, w składzie których znajduje się ten drogocenny olej – jak nowa Rama z olejem z orzechów włoskich.
Warto sięgnąć po inspiracje, które pokażą jak wykorzystać orzechy włoskie nie tylko jako przekąskę, ale jako wspaniały dodatek do kanapek.

Słodkie witaminy
Orzechy włoskie uwielbiają połączenie z owocami. Ich lekko gorzkawy smak doskonale komponuje się z tymi owocami, które są z natury bardzo słodkie. Na kanapce idealnie sprawdzą się gruszki, dostępne teraz w swoich najsłodszych odmianach. Z dodatkiem miodu i orzechów, zagwarantują pyszne i pożywne śniadanie czy podwieczorek. Takie połączenie to prawdziwa moc witamin.

Kanapka z gruszką i miodem
Składniki:
• 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego
• Rama z olejem kokosowym
• 1 gruszka
• 1 łyżeczka miodu
• garść orzechów włoskich


Przygotowanie:
1. Przygotowane kromki pieczywa pełnoziarnistego posmaruj Ramą z olejem kokosowym.
2. Umyj i pokrój gruszkę w plastry, a następnie ułóż ją na pieczywie.
3. Całość polej miodem i udekoruj uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Prosto z jesiennego sadu
Owoce, których jesienią pod dostatkiem w różnych odmianach i gatunkach to oczywiście jabłka. Na kanapce wspaniale komponować będą się z twarożkiem i orzechami włoskimi. To uzupełnienie smaków, które przywoła na myśl wakacyjne wspomnienia z górskich wypraw, a do tego napełni energią potrzebną na jesienne dni.
Kanapka z twarogiem, jabłkiem i kiełkami
Składniki:
• 4 kromki chleba pszennego z rodzynkami
• Rama z olejem z orzechów włoskich
• 1 jabłko
• 100 g serka twarogowego
• 1 szklanka kiełków
• garść orzechów włoskich (uprażonych)


Przygotowanie:
1. Ukrój 4 kromki chleba pszennego z rodzynkami. Następnie opiecz w tosterze. Opieczone kromki posmaruj Ramą z olejem z orzechów włoskich.
2. Umyj i pokrój jabłko na cienkie plasterki.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA