Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Hit sezonu – orzech włoski!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 gru 2017 21:00
Hit sezonu – orzech włoski!
Bagietka z dynia, serem feta i orzechami włoskimi
Hit sezonu – orzech włoski!
Hit sezonu – orzech włoski!
Hit sezonu – orzech włoski!
Hit sezonu – orzech włoski!

Przeszła jesień, nadciąga zima – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w co raz bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych.

REKLAMA

Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a często po przydomowych ogrodach...i co widzimy? Między innymi niekwestionowany hit jesiennego i zimowego sezonu – orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas jesiennego leniuchowania. Okazuje się jednak, że można zastosować je w bardziej fantazyjny, a co najważniejsze smaczny sposób.
Orzechy włoskie zawierają stosunkowo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ułatwiają obniżenie stanu złego cholesterolu, a dodatkowo obecne w tych orzechach sterole roślinne pomagają regulować jego poziom. Ponadto regularne spożywanie orzechów dostarcza organizmowi energię, której tak bardzo potrzebujemy jesienią.
Alternatywą dla tych, którzy nie lubią chrupiących przekąsek jest olej z orzechów włoskich, mający takie same właściwości, a dużo szersze zastosowanie. Charakteryzuje się on orzechowym posmakiem, z delikatną słodką nutą karmelu. Stosowany jest raczej do sosów, dressingów, sałatek, rzadko do smażenia, ponieważ przy wysokich temperaturach traci charakterystyczny smak i gorzknieje. Niestety, w naszym kraju to produkt rzadko spotykany i stosunkowo drogi. Dlatego korzystnym rozwiązaniem są produkty, w składzie których znajduje się ten drogocenny olej – jak nowa Rama z olejem z orzechów włoskich.
Warto sięgnąć po inspiracje, które pokażą jak wykorzystać orzechy włoskie nie tylko jako przekąskę, ale jako wspaniały dodatek do kanapek.

Słodkie witaminy
Orzechy włoskie uwielbiają połączenie z owocami. Ich lekko gorzkawy smak doskonale komponuje się z tymi owocami, które są z natury bardzo słodkie. Na kanapce idealnie sprawdzą się gruszki, dostępne teraz w swoich najsłodszych odmianach. Z dodatkiem miodu i orzechów, zagwarantują pyszne i pożywne śniadanie czy podwieczorek. Takie połączenie to prawdziwa moc witamin.

Kanapka z gruszką i miodem
Składniki:
• 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego
• Rama z olejem kokosowym
• 1 gruszka
• 1 łyżeczka miodu
• garść orzechów włoskich


Przygotowanie:
1. Przygotowane kromki pieczywa pełnoziarnistego posmaruj Ramą z olejem kokosowym.
2. Umyj i pokrój gruszkę w plastry, a następnie ułóż ją na pieczywie.
3. Całość polej miodem i udekoruj uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Prosto z jesiennego sadu
Owoce, których jesienią pod dostatkiem w różnych odmianach i gatunkach to oczywiście jabłka. Na kanapce wspaniale komponować będą się z twarożkiem i orzechami włoskimi. To uzupełnienie smaków, które przywoła na myśl wakacyjne wspomnienia z górskich wypraw, a do tego napełni energią potrzebną na jesienne dni.
Kanapka z twarogiem, jabłkiem i kiełkami
Składniki:
• 4 kromki chleba pszennego z rodzynkami
• Rama z olejem z orzechów włoskich
• 1 jabłko
• 100 g serka twarogowego
• 1 szklanka kiełków
• garść orzechów włoskich (uprażonych)


Przygotowanie:
1. Ukrój 4 kromki chleba pszennego z rodzynkami. Następnie opiecz w tosterze. Opieczone kromki posmaruj Ramą z olejem z orzechów włoskich.
2. Umyj i pokrój jabłko na cienkie plasterki.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA