Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Halloween z Meksyku rodem

  • Autor: Urszula Tatur
  • 31 paź 2017 08:33
Halloween z Meksyku rodem
Thermomix
Halloween z Meksyku rodem
Halloween z Meksyku rodem
Halloween z Meksyku rodem
Halloween z Meksyku rodem

Zaduma i smutek – tak w Polsce kojarzy się przełom października i listopada. W krajach anglosaskich i w Meksyku to natomiast okazja do radosnego świętowania w gronie rodziny i znajomych. Znudziło wam się amerykańskie Halloweenowe Party? Spróbujcie zorganizować spotkanie z przyjaciółmi w klimacie meksykańskiego Día de los Muertos, czyli Dnia Zmarłych. Postawcie na kolorowe dekoracje i menu w stylu meksykańskim.

REKLAMA

Czekoladowe czaszki, wielobarwne wieńce w kształcie gitary i tequila dla zmarłych bliskich to tylko niektóre z elementów charakterystycznych dla Día de los Muertos – meksykańskiego Święta Zmarłych, które, zupełnie inaczej niż w Polsce, jest czasem fiesty ze słodyczami i tequillą w tle.

Śmiej się śmierci w twarz – ona uśmiechnie się do Ciebie
W kulturze meksykańskiej śmierć jest silnie zakorzeniona – Meksykanie wierzą, że jest ona dalszą częścią życia, a Día de los Muertos to dzień, w którym bliscy zmarli powracają do swoich domów, by choć przez chwilę cieszyć się towarzystwem rodziny. Jest do dzień radosny, który należy świętować, a bliskich ugościć pysznymi daniami i trunkami. Biesiadę organizuje się nie tylko w domach, ale też przy nagrobkach, udekorowanych kwiatami (głównie nagietkami oraz aksamitkami) i ulubionymi przedmiotami zmarłych. Nie może zabraknąć szkieletów przebranych w tradycyjne stroje czy tzw. chleba zmarłych – chałki w kształcie kopca pokrytej cukrowymi kulkami. Wszystko to przy akompaniamencie tradycyjnej, meksykańskiej muzyki.

Odrobina Meksyku w Twoim domu
Jeśli w najbliższy weekend planujecie spotkanie z przyjaciółmi i rozważacie organizację imprezy Halloweenowej, pomyślcie o nadaniu jej motywu przewodniego. Meksykański sprawdzi się idealnie, szczególnie w przypadku dekoracji. Kolorem meksykańskiego Święta Zmarłych jest pomarańczowy – postawmy więc na niego w dekoracjach. Pomarańczowe margerytki w wazonie czy mini dynie będą świetną podstawą aranżacji. Pamiętajmy też o czaszkach, które własnoręcznie możemy ozdobić wzorami, czy falbankami, wykorzystując skrawki materiału.

Meksyk na talerzu
Dekoracja gotowa? Czas na prawdziwie meksykańskie menu – eksplozję smaków i kolorów. Gotowe inspiracje na 12 szybkich i tradycyjnych przekąsek w tym stylu znajdziecie w kolekcji „Viva Mexico. Dania Kuchni Tex Mex”, dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®. Zaledwie dwa kwadranse zajmie wam przygotowanie pysznego farszu do tradycyjnych tacos na bazie krewetek i ananasa z aromatycznym tymiankiem i kolendrą. Świetnym dodatkiem do krakersów, nachos czy mini kanapeczek będzie meksykańska pasta z czerwonej fasoli. Do tego tradycyjna, orzeźwiająca tequilla, a na deser lody czekoladowe z papryczką chilli i wieczór meksykański mamy gotowy.

Przygotowanie meksykańskich przekąsek może być jeszcze szybsze, jeśli skorzystamy z Cook-Key® – dodatku do urządzenia Thermomix®. Dodatek pozwala na połączenie urządzenia z Internetem i platformą Cookidoo®. Dzięki temu wszystkie przepisy z meksykańskiej kolekcji można przenieść w całości, bezpośrednio do urządzenia Thermomix®, a dzięki funkcji gotowania z ustawieniami urządzenie na ekranie dotykowym wyświetli kolejne kroki przygotowania potrawy i ustawi parametry gotowania.

TACOS Z KREWETKAMI I ANANASEM

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
· 1 łyżeczka papryki słodkiej
· 1 łyżeczka soli
· ½ łyżeczki tymianku suszonego
· 2 ząbki czosnku
· 50 g soku ananasowego, lub zalewy pozostałej po odsączeniu ananasów
· 40 g białego octu winnego
· 300 g cebuli, pokrojonej na kawałki
· 30 g oleju
· 300 g kawałków ananasa, z puszki, odsączonych z zalewy, sok zachować
· 400 g krewetek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych
· 12 tacos, gotowych (1 opakowanie)
·2 łyżki kolendry, świeżej, drobno pokrojonej
1 Do naczynia miksującego wsypać paprykę, sól, tymianek, dodać czosnek, sok ananasowy i ocet, zmiksować 20 s/obr. 10. Sos przelać do osobnego naczynia, odstawić.
2 Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić 4 s/obr. 5, dusić 10 min/120°C/obr. 1.
3 Dodać ananasy, powstały wcześniej sos, gotować bez założonej miarki 5 min/100°C/obr. 1. Dodać krewetki, gotować bez założonej miarki, 10 min/100°C/obr. 1.
4 Krewetki z sosem podawać na tacos, posypane kolendrą.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX
1 Paprykę, sól, tymianek, czosnek, sok ananasowy i ocet, zmiksować. Powstały sos przelać do osobnego naczynia, odstawić.
2 Cebulę posiekać.
3 Dodać ananasy, powstały wcześniej sos, gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Dodać krewetki, gotować jeszcze przez 20 minut.
4 Krewetki z sosem podawać na tacos, posypane kolendrą.

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA