Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Grill z czterech stron świata

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 maj 2018 10:31
Grill z czterech stron świata
Dan Cake
Grill z czterech stron świata
Grill z czterech stron świata
Grill z czterech stron świata
Grill z czterech stron świata
Grill z czterech stron świata
Grill z czterech stron świata

To dopiero początek tak długo wyczekiwanego sezonu grillowego. Klasyki w stylu zarumienionej kiełbaski, czy marynowanego karczku przywołają wspomnienia plenerowych przyjęć w gronie przyjaciół. Warto jednak od czasu do czasu urozmaicić nasze grillowe menu sięgając po dodatki z różnych stron świata. Nie poświęcimy przy tym na ich przygotowanie wiele czasu, który spokojnie będzie można wykorzystać na wspólne zabawy i długie rozmowy ze znajomymi w ogrodzie.

REKLAMA

Serwując podczas grillowego garden party dodatki rodem z Ameryki, wybranych krajów Europy, Azji
i Afryki zabierzemy naszych gości w ciekawą kulinarną podróż i to bez wychodzenia z ogrodu!

Amerykański sen
Zdaje się, że nie ma na świecie większych miłośników grillowania niż Amerykanie. Soczyste steki, marynaty na bazie whisky i nieśmiertelny sos barbecue to nieodłączny element garden party
w amerykańskim stylu. Jeśli do naszego menu chcemy wprowadzić kulinarne elementy zza Oceanu przygotujmy równie amerykańskie mini hot-dogi. Mięciutka bułka, w której bez problemu zmieści się połowa tradycyjnej parówki, a do tego meksykański akcent w postaci guacamole oraz salsy pomidorowej i małą przekąskę przed główną częścią wspólnego grillowania mamy gotową!
– Amerykańskie mini hot-dogi będą też świetną przekąską na Kinder party w ogrodzie, którą nasze pociechy będą mogły szybko zjeść i bawić się dalej z przyjaciółmi. – mówi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake, w której ofercie właśnie pojawiły się gotowe bułki do mini hot-dogów. Równie amerykańskim dodatkiem do mięs będą też zgrillowane pod serową pierzynką tosty XXL z dodatkiem mielonego mięsa i papryki.

Chrupiące klasyki spod Wieży Eiffla
Jeśli zależy nam, aby naszemu niezobowiązującemu menu grillowego dodać nieco elegancji i szyku, pozostańmy w naszej kulinarnej podróży na Starym Kontynencie, a konkretnie we Francji. Zwłaszcza, że tradycyjna kuchnia francuska oferuje nam dodatek idealny wprost na grilla – bułeczki i bagietki.
– Świetną bazę stanowić będą wstępnie podpieczone bułki i bagietki. – mówi Wiktor Kowalski. – Wystarczy zaledwie kilka minut na ruszcie, aby nadać im złocisty kolor i pożądaną chrupkość. Z czym je podawać? Francuski smak uzyskamy dodając do bułeczek plaster sera camembert, łyżeczkę sosu
z żurawiny i skruszone orzeszki pini. Z kolei, zarumieniona bagietkę możemy połamać na mniejsze kawałki i maczać w serowym fondue. Będzie to też świetny element integrujący naszych gości.

Egzotyka i orient na talerzu
Azja i Afryka to na pierwszy rzut oka mniej oczywiste kierunki kulinarnej podróży podczas grillowania. Nic bardziej mylnego – małe przekąski z owocami morza, grillowany deser i egzotyczne garden party gotowe. Świetnym dodatkiem do grillowanych mięs będzie lekka sałatka z azjatyckim, aromatycznym sosem i grillowanymi krewetkami. – Wbrew pozorom przygotowanie grillowanych owoców morza, szczególnie krewetek nie jest trudne. Wystarczy skropić je sokiem z cytryny, delikatnie posolić i podpiec na mocno rozgrzanym ruszcie z każdej strony przez kilka minut, pilnując cały czas, by się nie spaliły. – mówi Robert Muzyczka, ekspert kulinarny firmy Dan Cake i szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
A jak przemycić nieco tropikalnej Afryki w grillowym menu? Postawmy na deser z grillowanymi owocami! Dobrze grillują się banany, ananasy, czy arbuzy. By wydobyć z nich głębię smaku warto dodać przyprawy takie jak cynamon i wanilia, a także wino. – Grillowane owoce będą dobrym dodatkiem do przekrojonej na pół mlecznej bułeczki, posmarowanej kremowym serkiem z dodatkiem cynamonu i miodu. Taki wiosenny deser będzie idealnym zwieńczeniem przyjęcia w ogrodzie.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA