Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Grill na majówkę. Co wrzucić na ruszt?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 maj 2017 11:17
Grill na majówkę. Co wrzucić na ruszt?
Grillowane skrzydełka z ostrą salsą z ananasa i kolendrą
Grill na majówkę. Co wrzucić na ruszt?
Grill na majówkę. Co wrzucić na ruszt?
Grill na majówkę. Co wrzucić na ruszt?
Grill na majówkę. Co wrzucić na ruszt?
Grill na majówkę. Co wrzucić na ruszt?

Majówka, czyli… wielkie, tradycyjne grillowanie! W tym roku najlepiej postawić na aromatyczne mięsa, nietypowe szaszłyki i wiosenne sałatki.

REKLAMA

Must have, czyli karkówka
Tradycyjnie na grillu najczęściej podaje się oczywiście karkówkę. Mięso kroimy w kostki i marynujemy, wstawiając na kwadrans do lodówki. „Do marynaty możemy dodać łyżkę musztardy, by smak mięsa był jeszcze bogatszy” – poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Dodatkami do mięsa będą czerwona cebula i papryka. Aromatyczny rozmaryn dopełni całości. Goście na grillu będą zachwyceni tak przygotowaną karkówką:

Mega szaszłyk z karkówki z grilla
Składniki:
• 700 g karkówki
• Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
• 2 papryki kolorowe
• 3 cebule czerwone
• 200 g boczku wędzonego w kawałku
• 2 gałązki świeżego rozmarynu
• 5 łyżek oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w dość dużą – 4 cm kostkę. Dla nadania smaku w misce połącz przyprawę Knorr z olejem oraz posiekanym drobno rozmarynem. Dodaj pokrojone mięso i wymieszaj. Miskę zafoliuj szczelnie i wstaw na 15 minut do lodówki.
2. Warzywa oraz boczek pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak mięso.
3. Przygotuj długi, metalowy szpikulec, posmaruj go oliwą. Następnie nabijaj na przemian wszystkie składniki – mięso, warzywa oraz boczek
4. Przygotowany szaszłyk ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 30 minut obracając go co kilka minut. Gotowe mięso ściągaj ze szpikulca na talerze i podawaj z sałatą i pieczonymi ziemniakami.


Będzie szlachetnie, czyli aromatyczne polędwiczki
Polędwiczki, zanim położymy na ruszcie, powinniśmy zamarynować. Nietypowym pomysłem jest marynata z warzyw. Najpierw należy je zapiec w piekarniku – bakłażana, cebulę, czosnek i paprykę. Po wystudzeniu warzywa blendujemy z oliwą i koncentratem. Do gotowego sosu dodajemy kolendrę. Tak przygotowane polędwiczki stworzą na grillu doskonały duet z boczkiem - nabijamy je naprzemiennie na patyki. „Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się podczas grillowania, namoczmy je uprzednio w wodzie” – przypomina szef kuchni Knorr.

Grillowane polędwiczki
Składniki:
• polędwiczka wieprzowa
• Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
• 150 g boczku wędzonego w kawałku
• bakłażan
• 2 cebule czerwone
• czosnek główka
• papryka czerwona
• łyżka koncentratu pomidorowego
• pęczek kolendry
• łyżeczka czarnuszki
• 8 bagietek (kromki)
• 6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana, cebule, czosnek w całości oraz paprykę ułóż na blasze do pieczenia, przykryj folią aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu warzywa wystudź.
2. Warzywa obierz ze skóry, umieść w kielichu blendera i zmiksuj z oliwą (2 łyżki) i koncentratem na gładko. Na koniec dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Dip dopraw do smaku, przełóż do miseczki i posyp czarnuszką.
3. Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój w kostkę 3x3 cm – tak samo pokrój wędzony boczek. W misce dla nadania aromatu połącz pozostałą oliwę oraz przyprawę Knorr i wymieszaj.
4. Pokrojone mięso oraz boczek wymieszaj z przygotowaną marynatą, a następnie nabijaj na przemian na drewniane patyki.
5. Przygotowane szaszłyki ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż ok. 10 minut obracając co chwilę. Kromki bagietki zgrilluj, a następnie posmaruj warzywnym dipem. Grillowane polędwiczki podawaj z grzankami.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA