Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Grill inspirowany Kurpiami – roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

  • Autor: Urszula Tatur
  • 06 cze 2019 19:05
Grill inspirowany Kurpiami – roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku
Grill inspirowany Kurpiami – roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku
Grill inspirowany Kurpiami – roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku
Grill inspirowany Kurpiami – roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku
Grill inspirowany Kurpiami – roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

Kiszka ziemniaczana cieszy się popularnością szczególnie na Podlasiu i Kurpiach. Przysmak ten wywodzi się z kuchni białoruskiej, a jego głównym składnikiem są starte ziemniaki, przyrumieniona cebulka, boczek lub słonina. Czy nadaje się na grilla? Oczywiście! Pyszne roladki w formie kiszki zawiniętej w liście miękkiej sałaty i aromatycznego, wędzonego boczku będą świetną przekąską na czerwcowe przyjęcia w ogrodzie.

REKLAMA

Kiszka ziemniaczana jest popularna zwłaszcza na Podlasiu i Kurpiach. Przysmak ten wywodzi się z kuchni białoruskiej. Głównym składnikiem kiszki są starte ziemniaki, przyrumieniona cebulka, boczek lub słonina – całość jest zapieczona w wieprzowym jelicie. – Kiszka ziemniaczana wyśmienicie sprawdza się na ruszcie, trzeba tylko pamiętać, żeby w połowie pieczenia ją odwrócić, aby zarumieniła się z obu stron. Dobrze też nakłuć ją widelcem, aby jelito nie popękało. Możemy podać ją w tradycyjnej formie, czyli z przypieczoną na złoto cebulką lub jako składnik bardziej wymyślnego dania. Ciekawą propozycją będą roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku – mówi Małgorzata Wódkiewicz ekspert Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla.
Roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut + grillowanie
Trudność: łatwe
Składniki:
 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej ZM Pekpol
 1 nieduża główka kapusty włoskiej
 8 szerokich lub 16 węższych plasterków wędzonego boczku
 małe opakowanie śmietany 18%
 mały pęczek szczypiorku
 olej
 sól i pieprz

Jak przygotować:
Kiszkę ziemniaczaną wyciągamy z osłonki, z kapusty wycinamy głąb i ściągamy liście, blanszujemy przez 3 minuty we wrzątku.
Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany szczypiorek.
Kiszkę owijamy dwoma liśćmi kapusty a następnie zawijamy plastrem lub dwoma boczku. Zabezpieczamy wykałaczkami, aby boczek się nie rozplątał i grillujemy przez 15-20 minut często przewracając tak, aby boczek i kapusta się nie spaliły.
Podajemy ze śmietaną.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA