Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Gęsina? Na świętego Marcina!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 11 lis 2016 08:00
Gęsina? Na świętego Marcina!
Knorr

11 listopada obchodzimy dzień św. Marcina, patrona żołnierzy i podróżników. Z tej okazji dawną tradycją na polskich stołach było podawanie gęsiny. Dziś coraz bardziej ochoczo chcemy przywracać ten zwyczaj, serwując domownikom i gościom idealnie przygotowaną gęś. Idealnie, czyli jak?

REKLAMA

Św. Marcin, zanim został wyniesiony na ołtarze, wiódł życie pustelnika. Gdy zmarł biskup Tours, został on wybrany jego następcą, jednak nie chciał przyjąć tak odpowiedzialnej roli. Legenda głosi, że późniejszy święty schował się przed posłańcami w komórce na drób. Traf chciał, że wpadł do pomieszczenia, gdzie były gęsi. Przestraszone ptaki swoim gęganiem zdradziły uciekiniera. Św. Marcin został biskupem, a na pamiątkę tego wydarzenia w listopadzie przyrządza się gęsinę.
Po dwóch stronach Oceanu
Rzeczywiście – w ostatnich latach wracamy do tradycji listopadowej gęsiny. Coraz częściej w tym czasie restauracje nieco zmieniają swoje menu i proponują gościom pieczone gęsi. Wówczas także mięso to jest bardziej dostępne niż zazwyczaj, dlatego nie będziemy mieć problemu z zakupem i podaniem gęsiny. Do dziś jest ona synonimem kuchni eleganckiej, dania doskonałego na uroczysty obiad z rodziną czy wspólne celebrowanie ważnego święta.
Gęś łączy nas kulinarnie z… mieszkańcami Stanów Zjednoczonych. Amerykanie przygotowują bowiem na Święto Dziękczynienia nie tylko indyka, ale także pieczone gęsi. Podobnie podczas bożonarodzeniowego obiadu. Znani są z ogromnego zamiłowania do mięsa gęsi. Czas, byśmy i my docenili gęsinę, bo, choć jesteśmy jednym z głównych producentów tego mięsa na naszym kontynencie, to jednak najczęściej trafia ono na stoły mieszkańców innych krajów Europy.
„Szlachetnie urodzona”, jedzona na zdrowie
Szlachetne i bardzo smaczne mięso gęsi warto wprowadzić do domowego jadłospisu na stałe także ze względu na jego walory zdrowotne. Gęsina zawiera spore ilości białka, składniki mineralne i witaminy, jak np. A. Choć z uwagi na sporą ilość tłuszczu jest mięsem wysokokalorycznym, co warto mieć na uwadze, to jednak znajdziemy w nim stosunkowo dużo korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i znacznie mniej niekorzystnych nasyconych niż w mięsie wołowym czy wieprzowym”, opowiada Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
„Świeżą gęsinę najlepiej kupować od listopada do końca stycznia. Powinna mieć jasnobeżowy kolor, a pod skórą wyczuwalną warstwę tłuszczu. Najlepiej kupować mięso młodych okazów, ważących w przedziale 3-4 kg” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA