REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Francuskie inspiracje, czyli sposób na tartę owocową

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 sie 2017 17:58
Francuskie inspiracje,  czyli sposób na tartę owocową
Tarta z białą czekoladą i borówkami
Francuskie inspiracje,  czyli sposób na tartę owocową
Francuskie inspiracje,  czyli sposób na tartę owocową
Francuskie inspiracje,  czyli sposób na tartę owocową
Francuskie inspiracje,  czyli sposób na tartę owocową
Francuskie inspiracje,  czyli sposób na tartę owocową

Bagietki, sery, ratatouille, żabie udka, ślimaki - to nie jedyne specjały, które zalicza się do klasyków francuskiej kuchni. Równie popularna, a przy tym wyjątkowo smaczna może być - tarta.

REKLAMA

Słodkie, dojrzewające w wakacyjnym słońcu owoce to znakomity dodatek do tego prostego w przygotowaniu deseru. Wystarczy wyrobić ciasto – kruche, francuskie lub drożdżowe, a następnie wypełnić je ulubionym nadzieniem. Wiśnie, truskawki, jabłka, gruszki, winogrona, a może śliwki? Dzięki owocom sezonowym nasz wypiek będzie nie tylko smakował, ale także wyglądał – doskonale.

Morelowe love
Soczyste i dojrzałe morele to owoce idealne do przygotowania efektownego i smacznego ciasta. Z dodatkiem płatków migdałów, zmielonych orzechów włoskich lub startej skórki z cytryny albo pomarańczy, nasz smakołyk wyglądać będzie niezwykle apetycznie i z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich domownikach i zaproszonych gościach.

Słoneczna tarta
Składniki:
• Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
• mąka - 1 szklanka
• cukier puder - 50 gramów
• żółtka - 1 sztuka
• śmietana 18% - 1 łyżka
• morele - 600 gramów
• bułka tarta - 2 łyżki
• białe wino - 50 mililitrów
• cukier - 50 gramów
• płatki migdałowe - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto.
2. Formę do tarty wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki.
3. Morele umyj i osusz. Dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki.
4. Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż pokrojone morele. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 30 minut.
5. W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier i gotuj aż zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus.
6. Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.

W krainie poziomek
Słodkie i aromatyczne poziomki będą nie tylko doskonale smakować, ale także prezentować się na naszej tarcie. Tak więc, by nieco osłodzić sobie letnie popołudnie, przygotujmy szybkie ciasto, które serwować możemy w towarzystwie mrożonej kawy lub herbaty. Do jej przygotowania potrzebować będziemy masy marcepanowej, serka waniliowego i galaretki. Efekt końcowy – znakomity!

Szybki poziomkowiec
Składniki:
• Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
• mąka – 1,5 szklanki
• proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
• jajko - 1 sztuka
• cukier – 0,33 szklanki
• masa marcepanowa - 200 gramów
• cukier puder – 0,33 szklanki
• serek waniliowy - 150 gramów
• poziomki - 250 gramów
• galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
1. Kostkę do pieczenia Kasia, jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie ciasto szybko zagnieć dłonią, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
2. Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno i boki wysmarowanej Kasią i posypanej mąką formy do tarty o średnicy 24-26 cm.
3. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200°C około 15 minut.
4. Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, zrób z niej kulkę i rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia (dzięki temu nie przyklei się do stołu).
5. Na jeszcze ciepły podpieczony spód wyłóż masę marcepanową, posmaruj serkiem i wysyp na to owoce.
6. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Przestudź. Owoce zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA