Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Formy na wielkanocne wypieki

  • Autor: Urszula Tatur
  • 12 kwi 2017 19:38
Formy na wielkanocne wypieki
Galicja dla Twojego domu
Formy na wielkanocne wypieki
Formy na wielkanocne wypieki
Formy na wielkanocne wypieki
Formy na wielkanocne wypieki
Formy na wielkanocne wypieki
Formy na wielkanocne wypieki

W ostatnim czasie coraz bardziej doceniamy samodzielnie przygotowane wypieki, wiedząc, że sklepy oferują nam głównie wysoko przetworzoną żywność niekorzystnie wpływającą na nasze zdrowie.

REKLAMA

Jednym z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa jest bez wątpienia rozchodzący się po całym domu zapach pieczonego ciasta. Poza oczywistą perspektywą pysznego posiłku kojarzy się on z rodzinnym ciepłem i poczuciem bezpieczeństwa. W ostatnim czasie coraz bardziej doceniamy samodzielnie przygotowane wypieki, wiedząc, że sklepy oferują nam głównie wysoko przetworzoną żywność niekorzystnie wpływającą na nasze zdrowie. W myśl popularnej zasady „wiem, co jem”, częściej decydujemy się na pieczenie w domu ciast czy nawet chleba.

Dla osób, które dopiero planują rozpoczęcie kulinarnej przygody z domowymi wypiekami, nadchodzące Święta Wielkanocne są do tego doskonałą okazją, bowiem królujące w tym czasie na stołach babki nie wymagają wielkiej biegłości w sztuce cukierniczej i nie są bardzo pracochłonne. Na pewno warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości formy, które ułatwią pracę i nadadzą słodkościom atrakcyjny wygląd, takie jak na przykład stalowe blachy do pieczenia z linii Silver, pokryte specjalną powłoką nieprzywieralną, powodującą, że ciasto się nie przykleja. Są one trwałe, odporne na uszkodzenia, a relacja ceny do jakości jest naprawdę korzystna.

Babkę możemy upiec jako jedno duże, tradycyjne ciasto w formie z tuleją lub przyrządzić więcej mini-babeczek, posługując się formą do muffinek. W zależności od rodzaju blachy, te niewielkie ciasteczka mogą przybrać kształt tradycyjnej mufinki, kwiatka lub babeczki. Muffinkowe specjały będą świetną dekoracją stołu wielkanocnego i obowiązkową pozycją w koszyczku ze święconką. Metalowe wykrawaczki ze stali nierdzewnej w kształcie baranków, zajączków, kurczątek i kaczuszek pomogą nadać pożądany wygląd kruchym ciasteczkom, które po udekorowaniu staną się wyjątkową ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

Podczas przygotowywania wypieków warto pamiętać o przesianiu mąki przed połączeniem jej z innymi składnikami. Ta prosta i nieczasochłonna czynność sprawi, że mąka zostanie napowietrzona, a dzięki temu ciasto stanie się delikatniejsze i bardziej pulchne oraz równomiernie wyrośnie. Pomoże w tym specjalny nierdzewny przesiewacz z praktyczną miarką, dzięki któremu mąka nie rozsypie się na boki jak przy tradycyjnym przesiewaniu. Należy tylko równomiernie naciskać na uchwyt przesiewacza trzymanego nieruchomo nad stolnicą lub miską.

Włączając wszystkich członków rodziny w przygotowanie świątecznych wypieków, łączymy przeszłość z przyszłością. Wprowadzamy najmłodszych w tradycję, przekazując im dawne rodzinne przepisy, uczymy ich ważnych, praktycznych umiejętności i jednocześnie wpajamy zdrowe nawyki żywieniowe na przyszłość. Może między innymi na tym polega magia Świąt?

Babka „łaciata”
Składniki:
½ kg mąki
35 dkg cukru,
20 dkg masła
4 jaja
1 szklanka mleka lub śmietany
3 łyżki kakao
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
cukier puder do posypania

Masło utrzeć do białości, dodać 25 dkg cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, a na końcu pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę, jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać ciasto do formy (natłuszczonej lub nie wymagającej natłuszczenia): najpierw warstwę bez kakao, a na wierzch warstwę z kakao. Piec 1-1,5 godziny w temperaturze 160-180˚C.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA