Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

  • Autor: Urszula Tatur
  • 08 marz 2017 21:39
Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym.jpg

Doskonały i delikatny dorsz w sosie maślano-cytrynowym – i dzisiejszego dnia nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. To danie zaskakuje swoją prostotą, łatwością przygotowania, a przede wszystkim smakiem. Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost rozpływa się w ustach oraz słodko-kwaśnego sosu na bazie masełka i cytryny będzie idealną propozycją na obiad dla dwojga.

REKLAMA

Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

- filet z dorsza 600g
- Śmietana 36% 200g (np. od OSM Piątnica) 2 szt.
- mąka kukurydziana 3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- sok z cytryny 3 łyżki
- sól, pieprz, cukier i szczypta kurkumy do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- domowe masło uzyskane z 2 Śmietanek 42% od OSM Piątnica 2 łyżki

Wykonanie:
Rybę pokroić na porcje i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na jasnozłoty kolor.
Śmietanę 36% wlać do rondelka i na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Na koniec dodać masło i energicznie mieszając połączyć z sosem.
Usmażoną, gorącą rybę wyłożyć na talerze i polać sosem maślano-cytrynowym.
Podawać jako danie obiadowe. Dorsz wyśmienicie smakuje z karczochami lub innym ulubionym dodatkiem.
Wykonanie domowego masła:
Schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA