REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Europa smakuje! Czyli 5 kulinarnych inspiracji z kuchni Starego Kontynentu

  • Autor: Urszula Tatur
  • 28 cze 2017 15:10
Europa smakuje! Czyli 5 kulinarnych inspiracji z kuchni Starego Kontynentu
Wołowina po burgundzku
Europa smakuje! Czyli 5 kulinarnych inspiracji z kuchni Starego Kontynentu
Europa smakuje! Czyli 5 kulinarnych inspiracji z kuchni Starego Kontynentu
Europa smakuje! Czyli 5 kulinarnych inspiracji z kuchni Starego Kontynentu
Europa smakuje! Czyli 5 kulinarnych inspiracji z kuchni Starego Kontynentu
Europa smakuje! Czyli 5 kulinarnych inspiracji z kuchni Starego Kontynentu

Nastał ulubiony czas wszystkich pracowników i uczniów – wakacje. A wraz z nimi - upragnione urlopy. Niezapomniane podróże, odkrycia, niezliczone ilości zdjęć, wzruszeń i pamiątek. A gdyby tak, zamiast magnesów na lodówki, pocztówek i różnych akcesoriów przywieźć z każdego odwiedzonego miejsca jeden przepis kulinarny? Mogłaby z nich powstać oryginalna, jedyna w swoim rodzaju, domowa książka kucharska. Oto garść inspiracji!

REKLAMA

Nasz kontynent to skarbnica smaków i aromatów. Wśród najchętniej odwiedzanych w celach turystycznych krajów są przede wszystkim te śródziemnomorskie – Hiszpania, Włochy, Grecja. Nie mniej popularne są Francja i Węgry. W trakcie podróży warto sięgnąć wzrokiem trochę dalej, poza oferty z restauracji dla turystów. Warto poszukać miejsc, które serwują rodzime, tradycyjne dania i zaczerpnąć z nich inspirację do przygotowywania ich we własnej kuchni. A może któregoś z kucharzy uda się namówić na ujawnienie tajników receptury? Poszukiwania czas zacząć!

Viva España!

Kuchnia hiszpańska to połączenie nie tylko smaków i aromatów, ale także barw. Najczęściej
wykorzystuje się w niej kolorowe warzywa i owoce morza, które są głównymi składnikami potraw lub dodatkiem do tych przygotowywanych z mięs i ryb. Ich dopełnienie stanowią wyraziste w smaku pikantne wędliny i suszone szynki, a wszystko doprawiane jest dla podkreślenia smaku dużą ilością ziół, zwłaszcza tymiankiem, oregano i szafranem. Ważne, aby było kolorowo i intensywnie. Poza bardzo popularnymi gazpacho, paellą, tortillą i tapas, warto sięgnąć do potraw typowo mięsnych i przyrządzić w hiszpańskim stylu tak lubiany w naszym kraju gulasz. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać jagnięcinę lub wieprzowinę, ale idealnie sprawdzą się także inne rodzaje mięs, które najbardziej lubimy. Dodanie białej fasoli, kaparów, szalotek i pomidorów z puszki sprawi, że to danie będzie wyjątkowo smaczne i sycące, a duża ilość rozmarynu nada mu kuszącego aromatu.

Hiszpański gulasz z biała fasolą
Składniki:
• 1 kg jagnięciny (np.udziec) lub wieprzowiny
• 2 opakowania Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz
• opakowanie pomidorów pelatti z puszki
• papryczka chilli
• 2 łyżki kaparów
• 6 szalotek
• 300 ml czerwonego wina
• 100 g białej fasoli (wcześniej obgotowanej)
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 3 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w kostkę mięso. Gdy odparują wszystkie soki dodaj przekrojone na pół cebulki i smaż aż się zarumienią. Wlej czerwone wino i gotuj tak długo, aż zupełnie odparuje.
2. Do garnka włóż posiekaną papryczkę chilli, kapary, dodaj podgotowaną wcześniej białą fasolę, kilka gałązek rozmarynu.
3. Dodaj pomidory, następnie wlej 400 ml wody, dodaj Knorr Naturalnie smaczne - zagęści i doprawi on odpowiednio potrawę.
4. Całość duś pod przykryciem około 40 minut aż mięso zmięknie a sos zgęstnieje.

Moje wielkie greckie… wakacje
Mocne słońce, błękitne morze i starożytne zabytki, a dodatkowo niczym niezmącony spokój - za to kochamy Grecję. Gdy pomyślimy o inspiracjach kulinarnych z tego regionu, na myśl przychodzą nam od razu popularna w naszym kraju sałatka grecka oraz wyrazista pasta tzatziki. A przecież kuchnia grecka to ogromna różnorodność smaków, którą wzbogacają bakłażany, fasole, cukinie, papryki, ciecierzyce, soczewice. Smak potraw podkreślany jest ziołami i przyprawami, wśród których często używany jest cynamon. Można go wykorzystać do przygotowania popularnej w Grecji musaki - zapiekanego dania na bazie bakłażana, pomidorów i mięsa mielonego. „W rodzimej wersji bakłażana możemy zastąpić cukinią, która latem jest łatwo dostępna i bardzo popularna. Z dodatkiem polskich ziemniaków danie będzie sycące, ale zachowa swój śródziemnomorski charakter” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Musaka z cukinią
Składniki:
• 500 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
• 2 średnie cukinie
• 2 ziemniaki
• opakowanie Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne
• cebula
• jajko
• łyżeczka cynamonu
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• 200 ml gęstego jogurtu
• 120 g tartego parmezanu
• 2 łyżki oliwy

REKLAMA

REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA