Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Elegancja - Francja, czyli przepisy Pascala na wyjątkową okazję

  • Autor: Urszula Tatur
  • 21 gru 2016 07:56
Elegancja - Francja, czyli przepisy Pascala na wyjątkową okazję
Cappuccino z grzybów leśnych
Elegancja - Francja, czyli przepisy Pascala na wyjątkową okazję
Elegancja - Francja, czyli przepisy Pascala na wyjątkową okazję
Elegancja - Francja, czyli przepisy Pascala na wyjątkową okazję
Elegancja - Francja, czyli przepisy Pascala na wyjątkową okazję

Przepisy na wykwintne potrawy, idealne na przyjęcie, poleca Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Swoją przygodę z gotowaniem zaczynał on we Francji, która słynie z eleganckich spotkań i wyrafinowanych dań.

REKLAMA

Jako pierwszą potrawę Pascal Brodnicki poleca aksamitną zupę z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku. W przygotowaniu pysznych chipsów pomoże nam - Rama Smaż jak szef kuchni. Dzięki temu przy smażeniu tłuszcz nie będzie się rozpryskiwał. „Pamiętaj, że zdejmując boczek z patelni, należy odsączyć go z tłuszczu na papierowym ręczniku”, przypomina Pascal.


Aksamitna zupa z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku
Składniki:
• zielony groszek ¬- 1 kilogram
• ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę ¬- 2 sztuki
• świeża bazylia, listki ¬- 12 sztuk
• cebula, posiekana ¬- 1 sztuka
• wędzony boczek ¬- 8 plastrów
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny ¬- 40 gramów
• śmietanka 30% ¬- 100 mililitrów
• cukier -¬ 1 łyżka
• bulion drobiowy ¬- 1 litr
• sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej w rondlu na średnim ogniu 30 g Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – jest to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia.
2. Wrzuć ziemniaki, cebulę oraz groszek. Warzywa smaż przez 4, 5 minut. Wlej bulion, dodaj
cukier i posiekaną bazylię. Przykryj rondel i gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 minut.
Zawartość rondla powinna jedynie lekko drgać.
3. Zabiel zupę śmietaną i zmiksuj ją. Dopraw solą i pieprzem, następnie odstaw w ciepłe miejsce.
4. Na patelni rozgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni. Gdy znikną bąbelki, wrzuć plastry wędzonego boczku i smaż, aż staną się chrupiące. Następnie zdejmij je z patelni i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
5. Nalej zupę krem do talerzy i udekoruj ją chrupiącym boczkiem Oprósz delikatnie świeżo mielonym pieprzem i od razu podawaj. Bon appétit!

Danie główne stanowić może aksamitny - pstrąg w białym winie z grzybami i migdałami:

Pstrąg w białym winie z grzybami i migdałami
Składniki:
• ładne pstrągi (wypatroszone, oczyszczone z łusek, umyte i osuszone) ¬- 4 sztuki
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - ¬ 50 gramów
• pieczarki pokrojone w talarki ¬ - 250 gramów
• sok z 1 cytryny
• łagodne cebule pokrojone w piórka -¬ 2 sztuki
• białe wytrawne wino ¬- 2 szklanki
• bulion drobiowy ¬- 250 mililitrów
• gałązka tymianku ¬- 1 sztuka
• posiekana natka pietruszki ¬ - 2 łyżki
• kilka listków świeżej mięty
• ostra musztarda np. Dijon ¬- 4 łyżki
• mąka ¬- 1 łyżka

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak,że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Podsmaż cebulę, ale uważaj by jej nieprzyrumienić. Dolej wino i bulion drobiowy. Dołóż gałązkę tymianku i przez 5 minut
gotuj, by zredukować sos.
2. Wypełnij wnętrze pstrągów pokrojonymi pieczarkami i niewielką ilością cebuli wyjętej z sosu.
3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
4. Posmaruj ryby musztardą wymieszaną z mąką, która zamieni się po upieczeniu w skorupkę. Włóż pstrągi do naczynia do zapiekania lub na blachę i wstaw do piekarnika na 15 minut, by
się zezłociły.
5. Następnie skrop ryby sokiem z cytryny oraz wcześniej przygotowanym sosem i piecz przez kolejne 5 minut.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA