REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Elegancja - Francja, czyli przepisy Pascala na wyjątkową okazję

  • Autor: Urszula Tatur
  • 21 gru 2016 07:56
Elegancja - Francja, czyli przepisy Pascala na wyjątkową okazję
Cappuccino z grzybów leśnych
Elegancja - Francja, czyli przepisy Pascala na wyjątkową okazję
Elegancja - Francja, czyli przepisy Pascala na wyjątkową okazję
Elegancja - Francja, czyli przepisy Pascala na wyjątkową okazję
Elegancja - Francja, czyli przepisy Pascala na wyjątkową okazję

Przepisy na wykwintne potrawy, idealne na przyjęcie, poleca Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Swoją przygodę z gotowaniem zaczynał on we Francji, która słynie z eleganckich spotkań i wyrafinowanych dań.

REKLAMA

Jako pierwszą potrawę Pascal Brodnicki poleca aksamitną zupę z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku. W przygotowaniu pysznych chipsów pomoże nam - Rama Smaż jak szef kuchni. Dzięki temu przy smażeniu tłuszcz nie będzie się rozpryskiwał. „Pamiętaj, że zdejmując boczek z patelni, należy odsączyć go z tłuszczu na papierowym ręczniku”, przypomina Pascal.


Aksamitna zupa z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku
Składniki:
• zielony groszek ¬- 1 kilogram
• ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę ¬- 2 sztuki
• świeża bazylia, listki ¬- 12 sztuk
• cebula, posiekana ¬- 1 sztuka
• wędzony boczek ¬- 8 plastrów
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny ¬- 40 gramów
• śmietanka 30% ¬- 100 mililitrów
• cukier -¬ 1 łyżka
• bulion drobiowy ¬- 1 litr
• sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej w rondlu na średnim ogniu 30 g Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – jest to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia.
2. Wrzuć ziemniaki, cebulę oraz groszek. Warzywa smaż przez 4, 5 minut. Wlej bulion, dodaj
cukier i posiekaną bazylię. Przykryj rondel i gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 minut.
Zawartość rondla powinna jedynie lekko drgać.
3. Zabiel zupę śmietaną i zmiksuj ją. Dopraw solą i pieprzem, następnie odstaw w ciepłe miejsce.
4. Na patelni rozgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni. Gdy znikną bąbelki, wrzuć plastry wędzonego boczku i smaż, aż staną się chrupiące. Następnie zdejmij je z patelni i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
5. Nalej zupę krem do talerzy i udekoruj ją chrupiącym boczkiem Oprósz delikatnie świeżo mielonym pieprzem i od razu podawaj. Bon appétit!

Danie główne stanowić może aksamitny - pstrąg w białym winie z grzybami i migdałami:

Pstrąg w białym winie z grzybami i migdałami
Składniki:
• ładne pstrągi (wypatroszone, oczyszczone z łusek, umyte i osuszone) ¬- 4 sztuki
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - ¬ 50 gramów
• pieczarki pokrojone w talarki ¬ - 250 gramów
• sok z 1 cytryny
• łagodne cebule pokrojone w piórka -¬ 2 sztuki
• białe wytrawne wino ¬- 2 szklanki
• bulion drobiowy ¬- 250 mililitrów
• gałązka tymianku ¬- 1 sztuka
• posiekana natka pietruszki ¬ - 2 łyżki
• kilka listków świeżej mięty
• ostra musztarda np. Dijon ¬- 4 łyżki
• mąka ¬- 1 łyżka

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak,że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Podsmaż cebulę, ale uważaj by jej nieprzyrumienić. Dolej wino i bulion drobiowy. Dołóż gałązkę tymianku i przez 5 minut
gotuj, by zredukować sos.
2. Wypełnij wnętrze pstrągów pokrojonymi pieczarkami i niewielką ilością cebuli wyjętej z sosu.
3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
4. Posmaruj ryby musztardą wymieszaną z mąką, która zamieni się po upieczeniu w skorupkę. Włóż pstrągi do naczynia do zapiekania lub na blachę i wstaw do piekarnika na 15 minut, by
się zezłociły.
5. Następnie skrop ryby sokiem z cytryny oraz wcześniej przygotowanym sosem i piecz przez kolejne 5 minut.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA