REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Eksplozja kolorów z kuchnią indyjską w zimowym menu

  • Autor: Urszula Tatur
  • 30 sty 2018 12:40
Eksplozja kolorów z kuchnią indyjską w zimowym menu
Thermomix
Eksplozja kolorów z kuchnią indyjską w zimowym menu
Eksplozja kolorów z kuchnią indyjską w zimowym menu
Eksplozja kolorów z kuchnią indyjską w zimowym menu

Wielobarwne, zaskakujące i wciąż nieodkryte. Takie są Indie, taka jest też indyjska kuchnia, która w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Warto wprowadzić jej elementy do naszego zimowego menu. Nie tylko dlatego, że typowe dla niej dania dodadzą ponurej, zimowej aurze nieco koloru, ale także ze względów zdrowotnych.

REKLAMA

W każdym, najmniejszym ziarnku popularnych, indyjskich przypraw kryje się bogactwo witamin i składników, które szczególnie w trudnym, zimowym okresie, wspomogą organizm w walce z infekcjami.

Przyprawy – potęga koloru i źródło zdrowia
Bogactwo kolorów, charakterystyczne dla dań indyjskich, to zasługa przypraw, które w Indiach stosuje się do wszystkiego – od potraw mięsnych po desery, a nawet napoje. Przyprawy to kluczowy element komponowania niepowtarzalnych smaków, ale także dodający potrawie, według ajuwerdy – hinduskiej medycyny naturalnej, właściwości zdrowotnych. W kuchni indyjskiej nie może zabraknąć bowiem imbiru, który neutralizuje toksyny, przeciwdziałającego niestrawnościom kminu rzymskiego oraz świeżej kolendry, która działa moczopędnie i alkalizująco. Nadająca indyjskim potrawom pięknej, żółtej barwy kurkuma działa przeciwzapalnie, oczyszcza krew i zwiększa odporność. Kardamon, cynamon i goździki odkażają górne drogi oddechowe, a papryczka chili pobudza krążenie i zapobiega rozwojowi pasożytów. Odpowiednie połączenie tych przypraw ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, nadając jednocześnie potrawom pięknych kolorów, dodających zimą energii i wyzwalających marzenia o egzotycznych wakacjach.

Indyjskie – nie to samo co tajskie
Wśród bogactwa indyjskich potraw, najpopularniejszą pozostaje wciąż curry. Nie należy mylić go z tajskim, które oznacza specjalne, dostępne w trzech kolorach – żółtym, czerwonym i zielonym - pasty, na bazie których przygotowuje się tajskie dania. Curry indyjskie to charakterystyczny typ potrawy, którego bazą są owoce morza, mięso albo ryby zanurzone w gęstym, aromatycznym sosie. Sama nazwa curry pochodzi od tamilskiego kari, czyli właśnie sos.

Smak Indii za dotknięciem palca
Indyjskie curry niejedno ma imię, a żeby przekonać się o tym nie trzeba wcale organizować kosztownej wyprawy na inny kontynent. W urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix® przygotujemy jedenaście smacznych, sycących i rozgrzewających dań z jednej z najnowszych kolekcji przepisów „Kuchnia indyjska. Pyszne curry”. Wśród kulinarnych inspiracji znajdziemy m.in. przepis na żółte niczym słońce biryani z jagnięciną – danie typowe głównie dla północnych Indii, składające się z zapieczonego warstwami mięsa i ryżu, które nazwę swą wywodzi od perskiego słowa beryā(n), czyli pieczony. Dzięki kolekcji „Kuchnia indyjska. Pyszne curry” przyrządzimy także aromatyczny, kokosowy dhal z soczewicy. Dhal to odmiana curry, którego podstawą są warzywa strączkowe. Przepisy na indyjskie curry znajdziecie na platformie Cookidoo® z przepisami na Thermomix® dostępnymi w rocznym abonamencie. Zainteresowani mogą skorzystać z bezpłatnego trzydziestodniowego abonamentu próbnego. Przepisy z platformy można przesłać do urządzenia za pomocą dodatku Cook-Key® umożliwiającego bezprzewodowe połączenie z Internetem. Dzięki temu każdy kolejny krok przygotowania potrawy będziemy mogli wyświetlić na ekranie dotykowym urządzenia Thermomix®. W ten sposób smak Indii możemy mieć naprawdę za dotknięciem palca.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA