REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 09 lut 2018 08:32
Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy!
Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy!
Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy!
Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy!
Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy!
Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Znalezienie osoby, która nie lubi pizzy, będzie podobnie trudnym zadaniem, co odnalezienie kamienia filozoficznego. Każdy ma swoją ulubioną, ale też każdy chciałby móc samemu przygotować ją w dowolnej chwili, bez wybierania się do pizzerii lub zamawiania jej przez telefon.

REKLAMA

Myślimy, że jeżeli nie dysponujemy specjalistycznym piecem, to nasza pizza jest na straconej pozycji? Nieprawda! „Do przygotowania pysznego włoskiego placka wystarczający będzie domowy piekarnik. Na dodatek coraz więcej z nich posiada specjalną funkcję do przygotowania tego typu wypieków”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Najlepszą okazją do spróbowania swoich sił w gotowaniu jednego z najpopularniejszych dań na świecie będzie obchodzony 9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy. Wtedy po prostu każda pizza będzie smakowała wyśmienicie. Na początek swojej kulinarnej przygody z tą potrawą można spróbować jej najmniej skomplikowanej wersji, czyli klasycznej Margherity z sosem pomidorowym, serem mozzarellą i bazylią.
Czy te kolory czegoś nam nie przypominają? Oczywiście – włoską flagę! Taki właśnie zamiar miał pewien neapolitański piekarz, który przygotował właśnie tą pizzę specjalnie dla królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej. Później ta potrawa rozkochała w sobie cały świat, popularyzując włoską kuchnię.

Zrób pizzę jak szef kuchni
Z czego składa się każda pizza, wiedzą już dzieci: z ciasta, sosu, sera i dowolnych dodatków. Jednak nie każdy będzie potrafił ją przyrządzić zgodnie ze swoimi wyobrażeniami. Zwłaszcza zrobienie idealnego ciasta budzi wątpliwości. Warto zatem poradzić się… szefa kuchni.
„Żeby pizza wyszła nam jak najlepsza, kluczową kwestią będzie ciasto. Tak naprawdę, reszta pozostaje sprawą indywidualnego smaku. Skorzystaj z mojego pomysłu z dodatkiem piwa. Pamiętaj, żeby ciasto dobrze ugnieść, pozostawić do wyrośnięcia na godzinę, a piekarnik dobrze nagrzać - przynajmniej do 220°C” - opowiada Piotr Murawski, ekspert kulinarny Knorr.
W klasycznej wersji sos powinien być pomidorowy. Czy trudno go będzie przyrządzić? „Możemy przygotować go na bazie pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego lub świeżych, dojrzałych pomidorów. Należy je wyparzyć, ściągnąć skórkę, oddzielić gniazda nasienne od miąższu, wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę z oliwek, a następnie doprawić solą i gotować przez około trzydzieści minut, a na końcu zblendować. Sos pomidorowy nie może obejść bez sporej ilości czosnku oraz ziół, np. oregano i bazylii”, radzi szef kuchni Knorr. I dodaje: „O idealnie dobrany zestaw przypraw zadbałem, tworząc Fix do Speghetti Bolognese extra ziołowe, dlatego warto skorzystać z jego pomocy”:

Klasyczny włoski sos pomidorowy
Składniki:
- pomidory z puszki - 400 gramów
- 1 opakowanie Fixu Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 80 ml oliwy z oliwek
- 0,7 l wody

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zrumienić w rondlu.
2. Do rondla wlać pomidory z puszki razem z sokiem. Dolać 0,7 l wody, wsypać zawartość opakowania Fix Knorr i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Pod koniec gotowania można dodać też trochę bazylii. Gotowy sos można podawać z makaronami lub wykorzystać jako bazę do innych sosów, np. bolognese.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA