REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Dzień Mamy ze smakiem: Pomysły na kulinarny prezent

  • Autor: Urszula Tatur
  • 24 maj 2017 20:38
Dzień Mamy ze smakiem: Pomysły na kulinarny prezent
Dzień Mamy Pomysły na kulinarny prezent Filiżanka fot.Pexels
Dzień Mamy ze smakiem: Pomysły na kulinarny prezent
Dzień Mamy ze smakiem: Pomysły na kulinarny prezent
Dzień Mamy ze smakiem: Pomysły na kulinarny prezent
Dzień Mamy ze smakiem: Pomysły na kulinarny prezent
Dzień Mamy ze smakiem: Pomysły na kulinarny prezent
Dzień Mamy ze smakiem: Pomysły na kulinarny prezent
Dzień Mamy ze smakiem: Pomysły na kulinarny prezent

Już za niespełna kilka dni przypada najważniejsze święto dla wszystkich mam. Jaki prezent wybrać, by był zarazem praktyczny i apetyczny? Specjalnością każdej mamy są kulinarne podboje, dlatego też odpowiedzią są ciekawe akcesoria i drobiazgi, które umożliwią delektowanie się ulubionymi smakami, a także ułatwią wykonywanie codziennych czynności w kuchni.

REKLAMA

Dzień Matki obchodzony jest w ponad 40 krajach na całym świecie, a w Polsce jego tradycja sięga ponad 100 lat. Jak co roku, zbliżający się koniec maja rodzi wiele wątpliwości dotyczących tego, jakim upominkiem tym razem moglibyśmy obdarować nasze mamy. Sprawdźcie nasze propozycje.

Chwila o smaku kawy
Pierwszy łyk ulubionej kawy o poranku to moment, kiedy czas na chwilę staje w miejscu. Każda mama z pewnością doceni prezent, którym będzie elegancka filiżanka, pozwalająca w pełni celebrować kawową degustację. Przepiękny upominek skompletujemy dodając do zestawu małą łyżeczkę oraz opakowanie kawy lub herbaty. W drugim przypadku dopełnieniem prezentu może stać się także nieduży imbryk do parzenia herbacianych listków. Ciekawym rozwiązaniem jest również zastawa z dedykacją. Możemy ją kupić w sklepach lub sami wykonać niepowtarzalne wzory. Wystraczy zakupić filiżankę lub kubek o dowolnym kształcie oraz farby do ceramiki lub szkła – po utwardzeniu napisów otrzymujemy piękny i oryginalny prezent. I co najważniejsze: wykonany samodzielnie!

Serowa uczta
- Niektóre produkty mogą być wykorzystywane w kuchni nie tylko jako dodatek, ale również przystawka, a nawet kompletne danie. Do ich grona należy szeroka gama serów, w szczególności żółtych, które można łatwo pokroić w małe kawałki – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Zadanie to ułatwi komplet akcesoriów (specjalnych widelczyków oraz noży), które wraz z drewnianą deską stworzą prezent idealny. Dzięki niemu każda pani domu zabłyśnie w czasie proszonych przyjęć oraz w kilka chwil przygotuje poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. – Warto pamiętać, że tradycyjnie deskę serów serwujemy po posiłku, lecz przed deserem. Do jej przygotowania najlepiej wybrać sery dość twarde, dostępne w większym bloku, a plasterki wykorzystać w formie urozmaicenia, zwinięte w drobne ruloniki lub pokrojone w paseczki – radzi ekspert.

Mistrzyni wypieków
Przyrządzanie słodkości to dla wielu mam chwila relaksu i oderwania się od codziennych trosk. Czas spędzony na pieczeniu stanie się jeszcze bardziej kolorowy dzięki wielobarwnym akcesoriom wykonanym z silikonu. Jakie są ich największe atuty, poza przepięknym wyglądem? Przede wszystkim formy te są bardzo lekkie, a w związku z tym prostsze w użyciu od standardowych ciężkich blach. Ponadto są uniwersalne – przyrządzimy w nich praktycznie każdą potrawę czy wypiek w dowolnej temperaturze (od -60oC do +230oC). A po skończonym pieczeniu bardzo szybko ostygną i bez problemu zmieszczą się w szafce.

Słodko-słone delicje
Czasem najpyszniejsze dania przygotować można w zaskakująco krótkim czasie. Aby każda mama mogła w parę minut przyrządzić sobie apetyczny podwieczorek lub wykwintny deser, możemy w ramach prezentu podarować jej zestaw do fondue. Nieduże naczynie wyposażone w podgrzewacz i długie sztućce jest idealne do serwowania płynnych i gęstych sosów serowych, jak również roztopionej czekolady, w której zanurzyć można świeże owoce, orzechy, a nawet kawałeczki ulubionych ciastek. Zestaw będzie prezentował się znacznie ciekawiej, jeśli wręczymy go wraz z koszem, wypełnionym na przykład winem i serami żółtymi różnych typów lub kobiałką pierwszych w tym sezonie truskawek.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA