Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

  • Autor: Urszula Tatur
  • 29 wrz 2017 12:06
Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem
Domowy zielnik
Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem
Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem
Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.

REKLAMA

Sałatka z dodatkiem listków bazylii, kurki posypane zielonym tymiankiem, spaghetti udekorowane świeżym oregano oraz herbata z miodem zaparzona z aromatycznych listków mięty lub melisy. Już samo wyobrażenie ich smaku wystarczy, by z miejsca podjąć decyzję o stworzeniu domowego zielnika. Od czego zacząć?
Najbardziej aromatyczne miejsce w kuchni
W doniczkach zdobiących domowe parapety najczęściej znaleźć można bazylię, tymianek i rozmaryn. To właśnie one odpowiedzialne są za smaki charakterystyczne dla włoskiej kuchni. Uprawa pochodzących z Południa ziół wiąże się przede wszystkim z koniecznością zapewnienia im warunków jak najlepiej imitujących naturalny klimat. Dlatego też bardzo ważne jest, by miejsce przeznaczone na nasz domowy zielnik było dobrze nasłonecznione. Ponadto rośliny nie mogą stać w miejscu, gdzie często panuje przeciąg. Mroźne powietrze mogłoby uszkodzić ich delikatne pędy i korzenie. Dlaczego warto dostosować miejsce zielnika akurat do typowo włoskich ziół? – Włoskie zioła są przede wszystkim wszechstronne i idealnie komponują się nie tylko z daniami typowymi dla kuchni śródziemnomorskiej – makaronami i pizzą. Dzięki nim także bardziej rodzime potrawy nabiorą włoskiego aromatu. Wystarczy odrobina mieszanki ziół i utarty ser żółty, którym posypiemy gotowe, ciepłe jeszcze danie – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.
W miejscu o mniejszej ekspozycji na promienie słoneczne możemy ustawić przykładowo lubczyk, któremu nie przeszkadza niedostatek światła dziennego. Kilka aromatycznych listków nie tylko poprawi smak domowych zup, ale i wykluczy konieczność wykorzystywania niezbyt korzystnych dla zdrowia kostek rosołowych. Ponadto w doniczkach uprawiać można także szczypiorek, kolendrę, majeranek oraz pietruszkę – nieodłączne dodatki do dań kuchni polskiej.
W czym zasadzić zioła?
Gdy miejsce na domowy zielnik zostało już wybrane, pora poznać tajniki uprawy. Przede wszystkim kluczowe jest naczynie. Idealne staną się doniczki z otworami na dole. Aby zadziałać przy okazji ekologicznie, wykonać je możemy również samodzielnie, z różnego rodzaju pojemników, które często pozostają po żywności. Wiele sklepów z wyposażeniem wnętrz oferuje także naczynia stworzone z myślą o uprawie ziół. Ich przewagą jest często bardziej estetyczny wygląd, niemniej by rośliny rosły jak najlepiej, nie liczy się design doniczek, a gleba i systematyczne nawadnianie.
Nie za mokro, nie za sucho
W roli podłoża najlepiej sprawdzi się tradycyjna ziemia ogrodnicza o odczynie obojętnym lub zasadowym. W kwestii podlewania najlepiej zapoznać się ze specyfiką każdego z gatunków – pochodzące z południa Europy zioła nie będą wymagać częstego podlewania. Z kolei cieniolubna melisa i mięta powinny zawsze mieć nieco wilgotną ziemię. Wzrost roślin pobudzi także odpowiednie zrywanie listków. Należy pamiętać, by zbierać jedynie same czubki (np. bazylia) lub ścinać ich górną część (np. tymianek). Spowoduje to, że nowe listki pojawią się szybciej i w znacznie większej ilości. Nadmiar ziół możemy ususzyć, jak również zamrozić, dzięki czemu zachowają swój świeży, pełny aromat.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA