REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Domowa kuchnia za 20 zł

  • Autor: Urszula Tatur
  • 19 paź 2016 14:00
Domowa kuchnia za 20 zł
Zapiekany kurczak z warzywami
Domowa kuchnia za 20 zł
Domowa kuchnia za 20 zł
Domowa kuchnia za 20 zł
Domowa kuchnia za 20 zł

Dania do 20 złotych - domowe przepisy.

REKLAMA

Zapiekany kurczak z warzywami
Składniki:
• 500 g piersi z kurczaka
• 2 łyżki Przyprawy do kurczaka Knorr
• Bakłażan
• 200 g dyni
• 2 marchewki
• 500 g słodkich ziemniaków
• 5 ząbków czosnku
• Gałązka rozmarynu
• Gałązka tymianku
• 30 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Warzywa dokładnie obierz. Następnie pokrój je, wraz z kurczakiem, w kawałki podobnych rozmiarów.
2. Pokrojone warzywa i mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej je obficie oliwą z oliwek, posyp specjalnie skomponowaną Przyprawą do kurczaka Knorr i drobno siekanym czosnkiem.
3. Całość zapiekaj przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C.
4. Gotowe danie serwuj posypane posiekanymi ziołami.


Bitki wołowe w sosie pomidorowym
Składniki:
• 500 g wołowiny
• Esencja do duszonych mięs Knorr
• 5 łyżek mąki pszennej
• Łyżeczka oregano
• 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• 2 cebule
• Ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
1. Podzieloną na plastry wołowinę rozbij tłuczkiem. Tak przygotowane mięso starannie oprósz mąką i zarumień z obu stron na rozgrzanej patelni.
2. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Oba warzywa zeszklij na rozgrzanym w garnku tłuszczu. Dodaj do nich 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i oregano. Następnie przełóż podsmażone mięso do garnka.
3. Wszystko zalej 600 ml wrzątku. Dodaj do niego Esencję do duszonych mięs Knorr, która dobrze podkreśli smak wołowiny.
4. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś mięso do momentu jego zmięknięcia. Zwykle odpowiednim czasem jest 35 minut.
5. Danie serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Dobrym dodatkiem do niego będzie ugotowany ryż.


Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem
Składniki:
• 400 g piersi z kurczaka
• Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr
• 400 g ziemniaków
• 300 ml śmietany 18%
• 100 g żółtego sera
• Cebula
• Olej do smażenia
• 80 ml oleju do smażenia
• Pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Pokrojoną w piórka cebulę podsmaż w garnku. Następnie umieść w nim pokrojone w kostkę mięso kurczaka. Całość smaż przez chwilę. Dodaj plastry ziemniaków.
2. Smaż wszystko, pamiętając o mieszaniu, do momentu, w którym ziemniaki zaczną się rozklejać.
3. Do garnka wlej śmietanę wymieszaną dokładnie z Fixem Knorr, który nada daniu intensywnie serowy smak i zapach. Całość doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i przełóż do naczynia żaroodpornego.
4. Na wierzchu zapiekanki umieść starty ser. Naczynie owiń folią aluminiową i wstaw je na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 190° C. Następnie ściągnij folię i piecz przez kolejne 10 minut. Dzięki temu ser się zarumieni.
5. Gotową zapiekankę ziemniaczaną serwuj z drobno posiekaną natką pietruszki.

Pulpety w sosie pieczarkowym
Składniki:
• 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
• Kostka Rosołu z kury Knorr
• 50 ml śmietany 36%
• 150 g pieczarek
• 850 ml wody
• Cebula
• Łyżka natki pietruszki
• Bułka pszenna
• Mleko do namoczenia bułki
• 4 łyżki mąki
• 2 jajka
Sposób przygotowania:
1. W misce z mlekiem odciśnij bułkę. Następnie przełóż do niej mięso mielone, wbij jajka i wsyp łyżkę siekanej natki pietruszki. Ugniataj składniki do momentu wytworzenia jednorodnej masy. Dopraw ją do smaku.
2. Uformuj niewielkich rozmiarów pulpeciki i starannie obtocz je w mące. Obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Następnie zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
3. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na tej samej patelni, na której wcześniej przygotowywane było mięso. W międzyczasie podziel pieczarki na 8 części i dodaj je do smażącej się cebuli. Wsyp na patelnię pozostałą po panierowaniu mąkę, dokładnie wymieszaj ze składnikami i zalej szklanką wrzątku. Całość gotuj przez chwilę.
4. Zawartość patelni umieść w garnku, dodaj 600 ml wody, śmietanę i zagotuj. Kiedy sos zacznie się gotować, umieść w nim przygotowane wcześniej pulpety, dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, która podkreśli smak pulpetów, zmniejsz ogień i duś całość przez 20 minut.
5. Przyrządzone danie serwuj z ziemniakami lub ulubionym rodzajem kaszy.


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA