REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Domowa kuchnia za 15 zł

  • Autor: Urszula Tatur
  • 19 paź 2016 12:00
Domowa kuchnia za 15 zł
Szybka sałatka nicejska
Domowa kuchnia za 15 zł
Domowa kuchnia za 15 zł
Domowa kuchnia za 15 zł
Domowa kuchnia za 15 zł
Domowa kuchnia za 15 zł

Dania do 15 złotych. Zobacz gotowe przepisy.

REKLAMA

Duszony kurczak z warzywami
Składniki:
• 400 g piersi z kurczaka
• Kostka Rosołu z kury Knorr
• Czerwona papryka
• Połówka cukinii
• Marchewka
• Cebula
• Szklanka wody
• 3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso i warzywa pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm – z wyjątkiem marchwi, którą należy podzielić na półplastry.
2. Kawałki kurczaka panieruj w mące i tak przygotowane smaż na patelni do nadania im złotego koloru.
3. Do podsmażonego kurczaka dodaj warzywa i smaż je, aż zmiękną. Pamiętaj, by mieszać je co jakiś czas. Całość dopraw oregano.
4. Na patelnię wlej wodę, dodaj do niej kostkę rosołową Knorr, która podkreśla smak dań z drobiu.
5. Wszystko duś przez ok. 4 minuty – do momentu, w którym mięso będzie gotowe.

Serowa zapiekanka makaronowa
Składniki:
• 100 g szynki
• Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
• 200 g makaronu rurek
• Puszka kukurydzy
• 200 ml śmietany 18%
• 100 g żółtego sera
• 300 ml wody

Sposób przygotowania:
1. Fix Knorr, który nada przygotowywanemu daniu brokułowy posmak, wymieszaj dokładnie z 300 ml wody i 200 ml śmietany 18%.
2. Pokrojoną w cienkie paski szynkę wrzuć na patelnię. Następnie dodaj do niej odsączoną z zalewy kukurydzę i surowy makaron.
3. Całość zalej przygotowanym Fixem i duś przez ok. 3 minuty. Następnie zdejmij danie z ognia i dodaj do niego połowę startego sera.
4. Wszystkie składniki umieść w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż resztę sera. Tak przygotowaną zapiekankę owiń folią aluminiową. Piecz ją przez 45 minut w temperaturze 250° C.
5. 5 minut przed końcem czasu zdejmij folię i wciąż zapiekaj. Dzięki temu ser się zarumieni. Danie podawaj na gorąco.

Pieczony kurczak z groszkiem
Składniki:
• 4 udka z kurczaka
• Czerwona cebula
• Mały świeży imbir
• 2 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
• Pół szklanki zielonego groszku mrożonego
• Pół szklanki soku pomarańczowego
• Łyżka miodu
• Olej sezamowy
Sposób przygotowania:
1. Każde z udek przedziel na połowę i tak przygotowane umieść w specjalnej torebce do pieczenia.
2. W małym naczyniu połącz przyprawę Knorr – która nada mięsu odpowiednią barwę i urozmaici jego smak – z sokiem pomarańczowym, miodem i olejem sezamowym. Obrany imbir pokrój w plasterki, a cebulę w pióra.
3. Przygotowaną wcześniej marynatę, wraz z groszkiem, dodaj do woreczka. Zepnij go spinką i mocno potrząśnij.
4. Torebkę z mięsem przełóż do nagrzanego do temperatury 180° C piekarnika. Piecz przez 50 minut.
5. Na kilka minut przed upłynięciem sugerowanego czasu pieczenia, ostrożnie rozetnij woreczek. Dzięki temu udka zarumienią się. Gotowe danie serwuj z ryżem.

REKLAMA

REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA