REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Domowa kuchnia za 10 zł

  • Autor: Urszula Tatur
  • 19 paź 2016 11:00
Domowa kuchnia za 10 zł
Duszone udka z kurczaka w sosie własnym
Domowa kuchnia za 10 zł
Domowa kuchnia za 10 zł
Domowa kuchnia za 10 zł
Domowa kuchnia za 10 zł

Dania do 10 złotych - zobacz nasze propozycje.

REKLAMA

Pomidorowa z makaronem
Składniki:
• 400 g pomidorów z puszki bez skóry
• 2 kostki Rosołu z kury Knorr
• 150 g makaronu np. świderków
• Cebula
• 2 ząbki czosnku
• Łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku
• Łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
2. Natkę pietruszki lub koperku drobno posiekaj. Ząbki czosnku lekko zmiażdż i wraz z pokrojoną cebulą podsmaż na rozgrzanej oliwie.
3. Dodaj do smażących się składników pomidory z puszki i całość gotuj przez 5 minut. Następnie przetrzyj wszystko przez sito.
4. Wlej do garnka litr wody i wrzuć 2 kostki rosołowe Knorr, które nadadzą przyrządzanemu daniu warzywny posmak. Gotuj przez 10 minut.
5. Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem. Przystrój ją siekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Szybkie spaghetti carbonara
Składniki:
• 400 g makaronu spaghetti
• 1 opak. Fix Spaghetti Carbonara Knorr
• 100 ml śmietany 36%
• Szczypta czarnego pieprzu
• Ser do posypania
• 150 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Fix Spaghetti Carbonara Knorr – który nada przygotowywanemu daniu odpowiednią konsystencję – wymieszaj starannie z wodą i śmietaną. Następnie zagotuj całość.
2. Po zagotowaniu się sosu, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut.
3. W międzyczasie ugotuj makaron na półtwardo.
4. Gdy będzie gotowy, odcedź go i umieść w sosie. Całość posyp pieprzem i starannie wymieszaj.
5. Gotowe spaghetti carbonara nakładaj na płaskie talerze. Posyp je swoim ulubionym startym serem.

Zupa jarzynowo-kalafiorowa ze śmietaną
Składniki:
• Opakowanie mrożonych warzyw
• 2 kostki Rosołu z kury Knorr
• 2 l wody
• 3 ziemniaki
• Opakowanie mrożonego kalafiora
• Szklanka śmietanki
• Posiekany koperek
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kostki Rosołu z kury Knorr rozpuść w 2 litrach wrzątku. Dzięki nim w łatwy sposób przygotujesz smaczny wywar na zupę.
2. Do garnka wrzuć mrożone warzywa i gotuj całość ok. 10 min.
3. W międzyczasie przygotuj ziemniaki: obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj je do gotujących się warzyw. Gotuj przez kolejne 5 minut.
4. Do garnka dodaj kalafior i śmietanę. Wszystko gotuj do momentu zmięknięcia warzywa.
5. Przed serwowaniem dopraw zupę pieprzem i posyp drobno siekanym koprem. Danie podawaj na gorąco.

Duszone udka z kurczaka w sosie własnym
Składniki:
• 2 udka kurczaka
• Kostka Rosołu z kury Knorr
• 0.5 kg ziemniaków
• 2 cebule
• Olej do smażenia
• Pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Z mięsa wydziel podudzia i pałki. Później smaż je na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju do momentu, w którym zarumieni się z obu stron.
2. Do smażącego się kurczaka dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Całość smaż przez kolejnych kilka minut.
3. Składniki z patelni przełóż do dużego garnka. Mięso zalej 1,5 l wody. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę o boku 2 cm i dodaj do kurczaka.
4. W wodzie znajdującej się w garnku rozpuść kostkę Knorr, która sprawi, że danie nabierze warzywnego posmaku. Potrawę duś do momentu uzyskania miękkości wszystkich jej składników.
5. Pod koniec przyrządzania sosu, dodaj do niego drobno pokrojoną natkę pietruszki. Dodatkowo możesz urozmaicić jego smak 2 łyżkami śmietany.



REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA