Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Domowa kuchnia za 10 zł

  • Autor: Urszula Tatur
  • 19 paź 2016 11:00
Domowa kuchnia za 10 zł
Duszone udka z kurczaka w sosie własnym
Domowa kuchnia za 10 zł
Domowa kuchnia za 10 zł
Domowa kuchnia za 10 zł
Domowa kuchnia za 10 zł

Dania do 10 złotych - zobacz nasze propozycje.

REKLAMA

Pomidorowa z makaronem
Składniki:
• 400 g pomidorów z puszki bez skóry
• 2 kostki Rosołu z kury Knorr
• 150 g makaronu np. świderków
• Cebula
• 2 ząbki czosnku
• Łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku
• Łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
2. Natkę pietruszki lub koperku drobno posiekaj. Ząbki czosnku lekko zmiażdż i wraz z pokrojoną cebulą podsmaż na rozgrzanej oliwie.
3. Dodaj do smażących się składników pomidory z puszki i całość gotuj przez 5 minut. Następnie przetrzyj wszystko przez sito.
4. Wlej do garnka litr wody i wrzuć 2 kostki rosołowe Knorr, które nadadzą przyrządzanemu daniu warzywny posmak. Gotuj przez 10 minut.
5. Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem. Przystrój ją siekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Szybkie spaghetti carbonara
Składniki:
• 400 g makaronu spaghetti
• 1 opak. Fix Spaghetti Carbonara Knorr
• 100 ml śmietany 36%
• Szczypta czarnego pieprzu
• Ser do posypania
• 150 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Fix Spaghetti Carbonara Knorr – który nada przygotowywanemu daniu odpowiednią konsystencję – wymieszaj starannie z wodą i śmietaną. Następnie zagotuj całość.
2. Po zagotowaniu się sosu, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut.
3. W międzyczasie ugotuj makaron na półtwardo.
4. Gdy będzie gotowy, odcedź go i umieść w sosie. Całość posyp pieprzem i starannie wymieszaj.
5. Gotowe spaghetti carbonara nakładaj na płaskie talerze. Posyp je swoim ulubionym startym serem.

Zupa jarzynowo-kalafiorowa ze śmietaną
Składniki:
• Opakowanie mrożonych warzyw
• 2 kostki Rosołu z kury Knorr
• 2 l wody
• 3 ziemniaki
• Opakowanie mrożonego kalafiora
• Szklanka śmietanki
• Posiekany koperek
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kostki Rosołu z kury Knorr rozpuść w 2 litrach wrzątku. Dzięki nim w łatwy sposób przygotujesz smaczny wywar na zupę.
2. Do garnka wrzuć mrożone warzywa i gotuj całość ok. 10 min.
3. W międzyczasie przygotuj ziemniaki: obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj je do gotujących się warzyw. Gotuj przez kolejne 5 minut.
4. Do garnka dodaj kalafior i śmietanę. Wszystko gotuj do momentu zmięknięcia warzywa.
5. Przed serwowaniem dopraw zupę pieprzem i posyp drobno siekanym koprem. Danie podawaj na gorąco.

Duszone udka z kurczaka w sosie własnym
Składniki:
• 2 udka kurczaka
• Kostka Rosołu z kury Knorr
• 0.5 kg ziemniaków
• 2 cebule
• Olej do smażenia
• Pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Z mięsa wydziel podudzia i pałki. Później smaż je na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju do momentu, w którym zarumieni się z obu stron.
2. Do smażącego się kurczaka dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Całość smaż przez kolejnych kilka minut.
3. Składniki z patelni przełóż do dużego garnka. Mięso zalej 1,5 l wody. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę o boku 2 cm i dodaj do kurczaka.
4. W wodzie znajdującej się w garnku rozpuść kostkę Knorr, która sprawi, że danie nabierze warzywnego posmaku. Potrawę duś do momentu uzyskania miękkości wszystkich jej składników.
5. Pod koniec przyrządzania sosu, dodaj do niego drobno pokrojoną natkę pietruszki. Dodatkowo możesz urozmaicić jego smak 2 łyżkami śmietany.



REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA