REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Dobry prezent to smaczny prezent, czyli pomysły na apetyczne Mikołajki

  • Autor: Urszula Tatur
  • 05 gru 2017 13:29
Dobry prezent to smaczny prezent, czyli pomysły na apetyczne Mikołajki
Dobry prezent to smaczny prezent. Fot. 123rf
Dobry prezent to smaczny prezent, czyli pomysły na apetyczne Mikołajki
Dobry prezent to smaczny prezent, czyli pomysły na apetyczne Mikołajki
Dobry prezent to smaczny prezent, czyli pomysły na apetyczne Mikołajki

Najlepsze prezenty to takie, w których przygotowanie wkłada się serce i poświęca się na nie czas. Jak możemy w tym roku w Mikołajki zaskoczyć najbliższych i jednocześnie wprawić ich w świąteczny nastrój? Łącząc własną wyobraźnię z ulubionymi smakołykami i przyrządzając przepyszne oraz absolutnie wyjątkowe śniadanie. Na taki prezent z pewnością nie wpadłby nawet sam święty Mikołaj.

REKLAMA

Mikołajkowa kreatywność w kuchni wymaga doboru właściwych składników, które swym wyglądem lub smakiem pozwolą nam wyczarować świąteczną aurę. Oto trzy propozycje, którym nie będą w stanie oprzeć się tak mali, jak i duzi smakosze. A przygotowanie każdej z nich zajmie zaledwie kilka chwil, dzięki czemu mikołajkowe śniadanie z pewnością będzie gotowe na czas, zanim obudzą się wszyscy domownicy.

Pomarańczowe szaleństwo
Smakiem, z którym kojarzy się zima są oczywiście pomarańcze. Choć o poranku najczęściej przygotowujemy z nich świeży sok, warto poznać także ich inne oblicze. Wywodzący się z Francji deser Crêpes Suzette stanowi doskonałą inspirację dla śniadania, które swym zapachem, smakiem i wyglądem zachwyci naszych najbliższych. Ich podstawą jest aromatyczny syrop pomarańczowy, przygotowany na patelni z cukru, soku z cytryny, skórki pomarańczowej, masła i odrobiny likieru, w którym kolejno zanurzamy naleśniki przed wyłożeniem na talerz. Świątecznym akcentem stać się mogą goździki, które w gorącym sosie uwolnią swój aromat. Całość dekorujemy cząstkami pomarańczy oraz pokruszonymi orzechami i przepyszne mikołajkowe śniadanie na słodko gotowe.

Święta na talerzu
Nie tylko smak, ale i wygląd śniadania w Mikołajki nawiązywać może do zbliżających się świąt. Umiejętny dobór produktów i odrobina twórczej weny wystarczy, aby klasyczne kanapki zamienić w smakowite dzieła sztuki. - Doskonale do wycinania dekoracyjnych wzorów nadają się plasterki sera żółtego. Ich zwarta struktura pozwala na wycięcie dowolnych kształtów zarówno za pomocą małego nożyka, jak i foremek tradycyjnie używanych do ciastek - podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Do śniadaniowych wycinanek warto dodać także akcenty w świątecznych kolorach - zielonym i czerwonym - których z pewnością nie brakuje w żadnej kuchni.

Pierniczkowe smaki
Zimowe menu to także zapach korzennych wypieków. Kompozycja składająca się z cynamonu, imbiru, goździków, kolendry, gałki muszkatołowej, kardamonu i anyżu może urozmaicić także mikołajkowe śniadanie, pod postacią przepysznych babeczek. Ale czy podanie ciepłych muffinek o poranku nie graniczy z cudem? Absolutnie nie. Wystarczy, że upieczone dzień wcześniej babeczki wstawimy na chwilę na blaszce do gorącego piekarnika. Ten trik znają z pewnością wszystkie sprytne panie domu. Wyrazisty zapach korzennych przypraw od razu rozniesie się po domu, kreując niezapomniany, świąteczny klimat. Apetycznym dodatkiem stanie się odrobina roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, domowe powidła śliwkowe lub waniliowy cukier puder.
Delektując się świątecznymi smakołykami w mikołajkowy poranek przekonamy się, że w istocie najlepszy prezent, to smaczny prezent i aby podarować najbliższym coś od serca wcale nie trzeba wydawać fortuny i spędzać kilku godzin w centrum handlowym.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA