REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Dietetyczne dania na wigilię

  • Autor: Urszula Tatur
  • 19 gru 2016 14:34
Dietetyczne dania na wigilię
Knorr
Dietetyczne dania na wigilię
Dietetyczne dania na wigilię
Dietetyczne dania na wigilię
Dietetyczne dania na wigilię

Próbowanie potraw z umiarem, wybór gotowanych lub pieczonych ryb i więcej ruchu - przestrzeganie kilku prostych zasad zdrowego odżywiania sprawi, że nie będziemy musieli w pośpiechu odchudzać się przed zabawą sylwestrową.

REKLAMA

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem
Składniki:
• 4 buraki
• 2 litry bulionu warzywnego
• Barszcz czerwony Knorr
• 200 g uszek
• jabłko
• 3 ząbki czosnku
• łyżka majeranku
• 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Buraki obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem. Odstaw na 10 minut.
2. Zagotuj bulion warzywny. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone jabłko oraz buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
3. Zupę Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do barszczu, aby nadać mu koloru. Gotuj jeszcze około 10 minut.
4. Dodaj majeranek i odstaw barszcz, aby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj odcedzony z ugotowanymi uszkami. Taki barszcz najlepiej smakuje, gdy zostanie odcedzony dopiero następnego dnia.

Barszcz z gwiazdką
Składniki:
• Barszcz czerwony Knorr
• kilka ugotowanych ziemniaków
• cytryna
• 60 g suszonych śliwek
• 2 sztuki goździków
• łyżka miodu
• pieprz do smaku
• litr wody
Sposób przygotowania:
1. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce.
2. Zagotuj 1 litr wody, dodaj do niego śliwki, goździki oraz startą skórkę, po czym gotuj wszystko na małym ogniu przez około 5 minut.
3. Przecedź wywar, dodaj łyżkę miodu i mocno podgrzej, a następnie pokrój śliwki w paski.
4. Wsyp do wywaru Barszcz czerwony Knorr, aby nadać aromatu, dodaj pokrojone śliwki i dopraw pieprzem do smaku.
5. Wytnij foremką gwiazdki z ugotowanych ziemniaków i dodaj do gotowego barszczu.

Śledź po kaszubsku z octem
Składniki:
• 1 kg filetów śledziowych
• 2 łyżki marynowanej czerwonej papryki bardzo drobno pokrojonej
• 2 szklanki oleju
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 szczypty pieprzu
• cukier
• 2 liście laurowe
• łyżka mielonego ziela angielskiego
• 2 łyżki ziarna gorczycy
• 2 szklanki octu winnego
• 100 ml wytrawnego wina białego
• 4 łyżki rodzynek
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
2. Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
3. Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
4. Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

 Łosoś pieczony w folii
Składniki:
• 4 dzwonki z łososia
• łyżeczka Przyprawy Uniwersalnej Delikat
• 500 g bobu
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Bób ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i obierz z łupin (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź go, następnie obierz). Cebulę i czosnek posiekaj.
2. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj bób i chwilę podduś. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Jeśli to konieczne, dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.
3. Dzwonki z łososia oprósz przyprawą Knorr, aby dodać im aromatu. Na kawałku folii aluminiowej rozłóż część bobu, a na nim ułóż dzwonki z łososia. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ryby.
4. Całość skrop oliwą z oliwek i zawiń w folię aluminiową.
5. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA