Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Dietetyczne dania na wigilię

  • Autor: Urszula Tatur
  • 19 gru 2016 14:34
Dietetyczne dania na wigilię
Knorr
Dietetyczne dania na wigilię
Dietetyczne dania na wigilię
Dietetyczne dania na wigilię
Dietetyczne dania na wigilię

Próbowanie potraw z umiarem, wybór gotowanych lub pieczonych ryb i więcej ruchu - przestrzeganie kilku prostych zasad zdrowego odżywiania sprawi, że nie będziemy musieli w pośpiechu odchudzać się przed zabawą sylwestrową.

REKLAMA

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem
Składniki:
• 4 buraki
• 2 litry bulionu warzywnego
• Barszcz czerwony Knorr
• 200 g uszek
• jabłko
• 3 ząbki czosnku
• łyżka majeranku
• 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Buraki obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem. Odstaw na 10 minut.
2. Zagotuj bulion warzywny. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone jabłko oraz buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
3. Zupę Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do barszczu, aby nadać mu koloru. Gotuj jeszcze około 10 minut.
4. Dodaj majeranek i odstaw barszcz, aby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj odcedzony z ugotowanymi uszkami. Taki barszcz najlepiej smakuje, gdy zostanie odcedzony dopiero następnego dnia.

Barszcz z gwiazdką
Składniki:
• Barszcz czerwony Knorr
• kilka ugotowanych ziemniaków
• cytryna
• 60 g suszonych śliwek
• 2 sztuki goździków
• łyżka miodu
• pieprz do smaku
• litr wody
Sposób przygotowania:
1. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce.
2. Zagotuj 1 litr wody, dodaj do niego śliwki, goździki oraz startą skórkę, po czym gotuj wszystko na małym ogniu przez około 5 minut.
3. Przecedź wywar, dodaj łyżkę miodu i mocno podgrzej, a następnie pokrój śliwki w paski.
4. Wsyp do wywaru Barszcz czerwony Knorr, aby nadać aromatu, dodaj pokrojone śliwki i dopraw pieprzem do smaku.
5. Wytnij foremką gwiazdki z ugotowanych ziemniaków i dodaj do gotowego barszczu.

Śledź po kaszubsku z octem
Składniki:
• 1 kg filetów śledziowych
• 2 łyżki marynowanej czerwonej papryki bardzo drobno pokrojonej
• 2 szklanki oleju
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 szczypty pieprzu
• cukier
• 2 liście laurowe
• łyżka mielonego ziela angielskiego
• 2 łyżki ziarna gorczycy
• 2 szklanki octu winnego
• 100 ml wytrawnego wina białego
• 4 łyżki rodzynek
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
2. Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
3. Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
4. Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

 Łosoś pieczony w folii
Składniki:
• 4 dzwonki z łososia
• łyżeczka Przyprawy Uniwersalnej Delikat
• 500 g bobu
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Bób ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i obierz z łupin (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź go, następnie obierz). Cebulę i czosnek posiekaj.
2. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj bób i chwilę podduś. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Jeśli to konieczne, dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.
3. Dzwonki z łososia oprósz przyprawą Knorr, aby dodać im aromatu. Na kawałku folii aluminiowej rozłóż część bobu, a na nim ułóż dzwonki z łososia. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ryby.
4. Całość skrop oliwą z oliwek i zawiń w folię aluminiową.
5. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA