Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Dieta kontra wiek – sprawdź jakie produkty wybierać, a czego lepiej unikać

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 lut 2019 13:14
Dieta kontra wiek – sprawdź jakie produkty wybierać, a czego lepiej unikać
Dieta kontra wiek – sprawdź jakie produkty wybierać, a czego lepiej unikać
Dieta kontra wiek – sprawdź jakie produkty wybierać, a czego lepiej unikać
Dieta kontra wiek – sprawdź jakie produkty wybierać, a czego lepiej unikać

Czy jadłospis dwudziestolatki można z powodzeniem wdrożyć w życie kobiety po trzydziestce? Jeśli taki pomysł kiedykolwiek pojawił się w Twojej głowie, czym prędzej pozbądź się złudzeń. Pora pogodzić się z faktem, że wraz z upływem lat nasz metabolizm zwalnia, a produkty na które mogliśmy pozwolić sobie jeszcze kilka lat wcześniej, obecnie są w stanie przysporzyć nam wielu kłopotów ze zdrowiem i figurą. Zatem jeśli borykasz się z układaniem codziennego jadłospisu, poznaj zasady diety zgodnej z wiekiem i przekonaj się, że wyglądać pięknie i czuć się młodo można w każdym wieku.

REKLAMA

Menu dla trzydziestolatki
Przekroczyłaś 30. rok życia i zauważasz, że na Twoim brzuchu pojawiają się niepokojące wałeczki? To skutek wolniejszego tempa spalania kalorii i regeneracji organizmu, często spadku wydolności organizmu czy bardziej biernego trybu życia. Jak sobie z tym poradzić? Dostosuj swoje codzienne menu do zmian jakie zaszły w Twoim organizmie – mówi Monika Berger, ekspert marki Berger, producenta „ślōnskich szpecyjałōw”. – Nie zapominaj o pięciu zbilansowanych posiłkach w ciągu dnia, staraj się także żyć aktywnie – już 3 godziny sportu tygodniowo sprawią, że poczujesz znaczną różnicę. W swojej diecie uwzględnij warzywa i owoce (unikaj tych o wysokiej zawartości cukru, szczególnie gdy zamierzasz spożywać je wieczorem), ogranicz słodycze i produkty wysoko przetworzone. Postaw za to na chude mięso i sery, ryby oraz mleko i jego przetwory. Węglowodany dostarczaj z kolei w wyważonych dawkach – najlepiej z pełnoziarnistego pieczywa czy brązowego ryżu – dodaje Monika Berger.

Czterdzieści lat minęło
Czwarta dekada życia to u wielu z nas moment przełomowy i niestety niełatwy dla organizmu. Właśnie wówczas najbardziej zagraża nam proces tycia, co często związane jest ze zmianami hormonalnymi. Zbawienny staje się wówczas ruch, który pozytywnie wpływa na spowolnioną przemianę materii. Jak wskazuje Monika Berger jadłospis czterdziestolatki powinien przede wszystkim uwzględniać chude produkty białkowe. Właśnie ten składnik odżywczy powinien być przyjmowany z żywnością w takich ilościach jak miało to miejsce w poprzednich latach. Co zatem spożywać? Chude mięso, ryby i rośliny strączkowe, takie jak soja czy soczewica. W walce
z zaburzeniami trawienia i gorszym funkcjonowaniem układu pokarmowego pomocne będą wszelkiego rodzaju łagodne przyprawy i wędliny – stwierdza ekspert.

Dieta dla seniora
Seniorzy to kolejna grupa, która kwestię swojego wyżywienia powinna traktować szczególnie poważnie. Nie sama metryka ma tu bowiem znaczenie. Przy komponowaniu codziennej diety osób starszych należy uwzględniać ich stan zdrowia, a także wszelkie choroby. Nie ulega jednak wątpliwości, że organizm seniorów potrzebuje mniej kalorii, niż ma to miejsce u osób aktywnych zawodowo. Zmianie nie ulega natomiast zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Dieta osób starszych powinna obowiązkowo dostarczać witamin: E, B2, B6, kwasu foliowego oraz wapnia. Należy stronić od ciężkostrawnych dań i postawić na spożywanie małych porcji jedzenia, co
z pewnością pozytywnie wpłynie na ewentualne dolegliwości pokarmowe. Z produktów spożywczych wybierajmy m.in. szpinak, kasze, nabiał, chude mięso, czosnek i orzechy włoskie – dodaje ekspert.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA