REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Deska serów – jak ją skomponować?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 27 wrz 2016 09:03
Deska serów – jak ją skomponować?
Deska serów - sprawdź jak ją skomponować. Fot. Shutterstock.
Deska serów – jak ją skomponować?
Deska serów – jak ją skomponować?

Uwielbiana przez koneserów dobrych trunków oraz smakoszy apetycznych przystawek. Prosta, pyszna i różnorodna. Deska serów! Kto z nas o niej nie słyszał?

REKLAMA

Podawana w formie przekąski lub przystawki, dobra na przyjęcie i spotkanie z przyjaciółmi, a nawet romantyczną kolację. Popularna w krajach południowych, aczkolwiek coraz bardziej doceniana w Polsce. Uwielbiana przez koneserów dobrych trunków oraz smakoszy apetycznych przystawek. Prosta, pyszna i różnorodna. Deska serów! Kto z nas o niej nie słyszał? Zazwyczaj kojarzona z wykwintnym drogim przysmakiem, teraz często wybierana, jako szybka domowa przekąska lub pomysł na wieczorne danie. Co więcej – możliwa do skomponowana według własnych upodobań! Sprawdź, jak szybko i łatwo przygotować ją samemu.

Deska serów, nazywana w swym ojczystym kraju „La Fromagerie” zwykle traktowana jest jako przekąska serwowana po daniu głównym, a przed słodkim deserem. Mało czasochłonna, a jednak sycąca i ciesząca podniebienie. Mimo szybkości i łatwości jej wykonania, aby stała się daniem godnym polecenia warto poznać kilka zasad, które zagwarantują nam, że przygotujemy i podamy ją w prawdziwie francuskim stylu. Zacznijmy więc od początku.

DOBRA PODSTAWA
Przed kupieniem głównego składnika, jakim oczywiście jest ser, sprawdź czy masz go na czym ułożyć. Najlepszym rozwiązaniem będzie tutaj drewniana deska lub kamienna płyta. Można użyć również tradycyjnego ceramicznego półmiska, jednak w połączeniu z kompozycją naszych produktów, nie będzie wyglądał tak efektownie. Pamiętając o walorach estetycznych, dopilnuj aby podstawa nie była porysowana, ani pocięta oraz pomieściła dostateczną ilość składników, które zamierzasz wykorzystać. Natomiast tuż obok deski powinny znaleźć się odpowiednie noże do krojenia sera, które pozwolą odcinać skórki lub po prostu podzielić kawałki na mniejsze – ważne, aby każdy rodzaj był krojony innym nożem – chcemy przecież poznać wyjątkowy smak każdego z nich!

SER SEROWI NIERÓWNY
Wybór sera, który znajdzie się na desce zależy oczywiście od nas samych. Ważne jednak, aby pamiętać o naczelnej zasadzie: musi być różnorodnie. Wybierz więc takie z mleka krowiego (np. Gouda lub Cheddar), owczego (np. Feta) i koziego (np. francuski Picandou). – Na desce idealnie sprawdzi się np. ser Gouda MSM Mońki. Charakteryzuje się wyrazistym, pobudzającym zapachem i delikatnym smakiem. Jego miąższ jest sprężysty i posiada nieliczne oczka wielkości ziarna. – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej. Sery powinny dobrze ze sobą współgrać zarówno estetycznie, jak i smakowo, dlatego podczas zakupów uwzględnij ich konsystencję oraz pozostałe walory tak, aby każdy znalazł coś dla siebie. Na desce wykorzystaj zatem przynajmniej ich 3 podstawowe typy – twarde (żółte, np. włoski Parmezan), półtwarde (tzw. maziowe, np. Limburger) oraz miękkie (pleśniowe, np. Camembert). Mile widziane będą również w formie wędzonej czy z dodatkami. Pamiętajmy, aby wybrane sery przed ułożeniem ich na desce, wyciągnąć z lodówki.– Niska temperatura ma znaczny wpływ na produkt mleczny, jakim jest ser. Blokuje wydobycie pełni aromatu oraz zmienia jego strukturę na bardziej zwartą. Gdy chcemy podać je w formie degustacji, ważne aby ok. godziny poleżały one w temperaturze pokojowej, przez co odzyskają swój naturalny, wyjątkowy smak i charakterystyczną, kremową konsystencję – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA