REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Dania mięsne na późną jesień - jak je przyrządzić?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 gru 2017 20:34
Dania mięsne na późną jesień - jak je przyrządzić?
Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami
Dania mięsne na późną jesień - jak je przyrządzić?
Dania mięsne na późną jesień - jak je przyrządzić?
Dania mięsne na późną jesień - jak je przyrządzić?

Jesień to czas, kiedy nasz organizm musi być przygotowany na coraz chłodniejsze dni. W tym okresie najczęściej sięgamy po sycące, rozgrzewające dania. Świetną bazą do ich przygotowania są wszelkiego rodzaju mięsa. Jest ono źródłem wysokowartościowego białka, które uczestniczy we wszystkich procesach życiowych. Zawiera też żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B.

REKLAMA

Soczysta karkówka – palce lizać!

Karkówka to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Mięso tego typu nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia, jak i grillowania. Należy pamiętać o tym, aby przyrządzane przez nas było przede wszystkim soczyste. Dobrze sprawdza się w formie faszerowanej, z dodatkiem innych mięs, warzyw, owoców czy też grzybów – dzięki temu zyskuje na soczystości. „Jako nadzienie warto wykorzystać mięso mielone – najlepiej mieszane. Wtedy do mięsnej masy możemy dodać suszone pomidory, oliwki, czosnek, także uprażone orzechy – włoskie lub piniowe, by danie zyskało głęboki smak. Koniecznie do tego jest również odpowiednie doprawienie”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. W zależności od upodobania karkówka może być podawana w towarzystwie ziemniaków, kasz czy kopytek.

Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: 6 osób

Składniki:

600 g karkówki
3 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
200 g mięsa mielonego mieszanego
4 suszone pomidory
2 łyżki zielonych oliwek
1 ząbek czosku
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przełóż do miski. Pomidory, oliwki oraz czosnek posiekaj i dodaj do mięsa.
Mięso dopraw 1 łyżką Przyprawy Knorr, by zyskało wyrazisty smak, dodaj oliwę i wszystko razem wymieszaj na gładką masę.
Karkówkę natnij w poprzek na 6 równych plastrów (nie docinaj do końca), a następnie oprósz pozostałą częścią przyprawy. Dopraw również powstałe kieszenie.
Przygotowaną masę powkładaj w nacięcia w karkówce. Mięso zawiń ściśle w folię aluminiową, obsmaż na rozgrzanej patelni, a następnie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 50 minut. Gotową pieczeń odwiń z folii i pokrój w plastry. Podawaj z risotto lub ziemniakami.

Pieczona szynka - prawdziwa uczta smaków!

Pieczona szynka większości z nas kojarzy się z ważnymi uroczystościami, podczas których zasiadamy przy odświętnym stole. Rzeczywiście - podawana na ciepło, stanowi doskonały pomysł na danie obiadowe. Jednakże możemy zaserwować ją także na zimno – zastąpi wtedy wędlinę i będzie ciekawym dodatkiem do kanapek. Podstawą jest jej odpowiednie doprawienie. Szynkę należy umyć, wysuszyć, a następnie natrzeć np. pieprzem, czosnkiem czy kminkiem. Bardzo dobrze sprawdzi się także Przyprawa szlachetna do wieprzowiny Knorr – nada ona szynce intensywny aromat i doskonały ziołowy posmak. W trakcie pieczenia zaleca się polewanie mięsa np. wodą czy wywarem pozostałym po jego gotowaniu, dzięki czemu pozostanie ono soczyste i kruche.

Szynka w miodzie z goździkami

Czas przygotwania: 90 minut

Ilość osób: 8 osób

Składniki:

3 kg szynki wieprzowej
3 łyżeczki Przyprawy szlachetnej do wieprzowiny Knorr
1 łyżka goździków
50 g miodu
¼ l soku pomarańczowego
100 ml brandy
100 ml oliwy

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA