Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Czosnek, chilli i tabasco, czyli ogień w kuchni!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 16 sty 2017 13:41
Czosnek, chilli i tabasco, czyli ogień w kuchni!
Kurczak cajun z kasza jaglana
Czosnek, chilli i tabasco, czyli ogień w kuchni!
Czosnek, chilli i tabasco, czyli ogień w kuchni!
Czosnek, chilli i tabasco, czyli ogień w kuchni!
Czosnek, chilli i tabasco, czyli ogień w kuchni!

16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw. To święto wszystkich miłośników ostrzejszych smaków. Żeby je uczcić, dodajmy trochę pikanterii do naszych dań w postaci chilli, czosnku, papryki lub sosu tabasco.

REKLAMA

W spożywaniu produktów cechujących się dużą pikantnością należy zachować umiar, jednak z okazji Dnia Pikantnych Potraw możemy pokusić się o prawdziwie ogniste potrawy!

Czerwona jak ogień - papryka

Papryki zawierają związek o nazwie kapsaicyna, która odpowiada za ich ostrzejszy smak. Nadadzą więc one wyrazistości szaszłykom z kurczaka z warzywami, które mogą w tym dniu zagościć na naszych stołach. Szaszłyki będą smakować jeszcze pikantniej dzięki ostrej marynacie, stworzonej na bazie mieszanki przypraw takich jak kolendra, czosnek, cebula oraz pieprz cayenne.
„Pamiętajmy, aby mięso pozostawić w marynacie na około 20 – 30 minut. Przed nadziewaniem szaszłyków, drewniane patyki możemy zamoczyć na kilka minut w wodzie, dzięki temu nie będą przypalały się podczas smażenia. Nadziewajmy szaszłyki, zaczynając i kończąc na mięsie, dzięki temu kompozycja nie powinna się rozpaść” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami

Składniki:
• 1 kg piersi z kurczaka
• Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
• 300 g boczku wędzonego
• papryka czerwona
• papryka zielona
• czerwona cebula
• 100 ml oleju
Sposób przygotowania:
1. Piersi umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę o boku około 2 cm. Podobnie pokrój warzywa i boczek.
2. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem, aby nadać aromatu. Przygotowaną marynatą zalej pokrojone mięso, wymieszaj i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.
3. Zamarynowane mięso, pokrojony boczek oraz warzywa nadziewaj na przemian na drewniane patyki do szaszłyków. Wcześniej namocz patyki na kilka minut w wodzie. Dzięki temu nie będą się paliły podczas smażenia.
4. Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut, obracając co jakiś czas.
5. Gotowe szaszłyki podawaj z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, który wzbogaci ich smak.

Ostra królowa - chilli

Synonimem ognistego smaku jest papryczka chilli, która rozpali każde danie. Często jest wykorzystywana w kuchni meksykańskiej. Zainspirowani nią, możemy przygotować chilli con carne. To kolorowa wersja duszonego gulaszu, składającego się z pomidorów, fasoli, kukurydzy i mięsa – z dodatkiem właśnie papryczki chilli.
„Danie to jest naprawdę mieszanką wybuchową. Użyjmy do niego wieprzowiny lub mieszanego mięsa mielonego – wieprzowo-wołowego. W tej wersji dania jest też dodatek pieczarek, które idealnie komponują się z pozostałymi warzywami. Chili con carne podawajmy na ciepło z ryżem, pszennym plackiem – tortillą lub z kukurydzianymi trójkątnymi tacosami” – poleca szef kuchni Knorr.

Tradycyjne chili con carne

Składniki:
• 500 g mięsa wołowego mielonego
• Rosół wołowy Knorr
• czerwona fasola z puszki
• 2 papryczki chili
• papryka czerwona
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• pomidory krojone z puszki
• 100 g kukurydzy z puszki
• łyżka bazylii (może być suszona)
• łyżeczka pieprzu cayenne
• 400 ml wody
• 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek drobno pokrój, podsmaż na oliwie razem z mięsem. Następnie dodaj chili, paprykę pokrojoną w kostkę, pieprz cayenne i całość podduś 15 minut.
2. Kostki rosołu wołowego Knorr, dla nadania aromatu, połącz z ciepłą wodą, wlej do całości. Dodaj pomidory z puszki, gotuj pod przykryciem ok 30 minut, aż połowa płynu odparuje.
3. Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę.
4. Gotuj jeszcze ok. 5 min.

Będzie gorąco – tabasco

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA