REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Czas na grilla!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 24 maj 2017 14:02
Czas na grilla!
Grill
Czas na grilla!
Czas na grilla!
Czas na grilla!
Czas na grilla!
Czas na grilla!
Czas na grilla!
Czas na grilla!

Wiosenny sezon na grillowanie możemy uznać za otwarty. Po deszczowej i niekoniecznie ciepłej majówce, pogoda nareszcie zaczęła nam sprzyjać. Czas więc wyciągnąć nasze zakurzone grille z garaży i piwnic, by móc cieszyć się spotkaniami na świeżym powietrzu w gronie znajomych, przy dobrej muzyce i pysznym jedzeniu. Nadchodzące ciepłe i długie czerwcowe wieczory są ku temu idealną okazją. Od czego zatem należy zacząć, aby w pełni wykorzystać ten czas?

REKLAMA

Przygotowanie sprzętów po zimie
Do sezonu grillowania trzeba się należycie przygotować. Niezbędne będzie posprzątanie altan, ogródków, skoszenie trawy na działce czy wyjęcie schowanych krzeseł i stołów. Po kilku miesiącach nieużywania, także nasz grill będzie oczywiście wymagał wyczyszczenia i odświeżenia. Może się także zdarzyć, że nadchodzący sezon będziemy chcieli rozpocząć od zakupu nowego sprzętu. Wtedy do wyboru mamy oczywiście klasyczne grille węglowe, ale w sklepach dostępne są także elektryczne, gazowe czy murowane. Decyzję należy dostosować do swoich indywidualnych potrzeb, a pod uwagę warto wziąć cenę, dostępną przestrzeń do zagospodarowania, a także jego mobilność – jeśli najdzie nas ochota na spotkanie np. poza miastem.

W dniu samej imprezy warto zadbać o najmniejsze szczegóły. Istotne będzie więc odpowiednie ustawienie sprzętu (dobrze, by było to miejsce wolne od wiatru) oraz uzupełnienie asortymentu, bez którego grillowanie nie może zakończyć się sukcesem. Do tego konieczny będzie zakup węgla lub brykietu. Nie zapominajmy także o podpałce i aluminiowych tackach, na które możemy zdejmować gotowe szaszłyki i inne przekąski. Na docenienie zasługują też żaroodporne rękawice, dzięki którym nawet pospiesznie zdejmując potrawy z grilla, nie zrobimy sobie krzywdy. Popularne są także specjalne metalowe koszyki, które można zaczepić i grillować w nich potrawę (np. całą rybę). Pomocnym dodatkiem do naszego urządzenia może się także okazać pokrywka – dzięki niej nie będzie koniecznie „podlewanie” jedzenia, a wyższa temperatura umożliwi przygotowanie większych kawałków jedzenia. Dobra organizacja to podstawa, a z takim asortymentem potrzeba już tylko muzyki, paczki znajomych i udana zabawa jest niemal gwarantowana.

Czy brak ogródka oznacza brak grilla? Absolutnie nie!
Jeśli nie dysponujemy ogródkiem lub działką, gdzie moglibyśmy urządzić mini przyjęcie – zawsze możemy zagospodarować miejsce na tarasie czy balkonie. Nie musimy nawet stawiać tam grilla. Wystarczy skorzystanie z możliwości, jakie dają wielofunkcyjne sprzęty AGD. Np. piekarnik marki Hotpoint posiada funkcję grill, która polega na obróbce termicznej potrawy za pomocą odkrytej grzałki znajdującej się w górnej części komory piekarnika. Jej zastosowanie jest polecane dla potraw wymagających wysokiej temperatury na powierzchni jak np. mięso (szaszłyki, kiełbaski itd.), do zapiekania warzyw, przyrumieniania pieczywa. Podczas grillowania mięsa zaleca się także stosownie blachy (z ok. 500ml wody) na ściekający tłuszcz. Co więcej, wygodę i komfort korzystania z urządzeń AGD może podnieść wkomponowanie ich w kuchenną zabudowę, co pozwala zaoszczędzić miejsce w kuchni – dodatkowa przestrzeń zwiększy swobodę przygotowywania przekąsek, która może się okazać bardzo przydatna, gdy w domu „kręci się” kilka dodatkowych osób.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA