Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik

  • Autor: ut
  • 30 kwi 2019 22:09
Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik
Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik
Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik
Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik
Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik
REKLAMA

Grillowane warzywa dla każdego

Wydaje się, że grillowanie to zabawa tylko dla mięsożerców? Nic bardziej mylnego! W grillowaniu najbardziej lubimy różnorodność! Wiosna i lato to czas, kiedy mamy niemalże nieograniczony dostęp do produktów sezonowych. Żal byłoby nie wykorzystać tego potencjału!

Popularność diet roślinnych wzrasta z każdym rokiem, więc bardzo możliwe, że część gości na naszym garden party będzie rozglądała się za daniami wegetariańskimi. A może sami planujemy spróbować tego sposobu odżywiania? Tym bardziej warto wiedzieć, jak komponować smaczne, warzywne posiłki z rusztu. Mogą być samodzielnymi, lekkimi daniami, mogą pełnić funkcję dodatków. Świeże, chrupiące warzywa uatrakcyjnią każdą potrawę!

Wybór warzyw nadających się na grilla jest ogromny. Obowiązują tylko dwa kryteria. Po pierwsze: nie powinny być zbyt miękkie, ponieważ mogłyby stracić swoją apetyczną konsystencję. Po drugie: do grillowania nie nadają się mrożonki. Samo przygotowanie warzyw jest banalnie proste – w większości przypadków wystarczy je umyć, obrać i pokroić na kawałki lub plasterki. W całości świetnie smakuje kukurydza. Stałymi bywalcami warzywnego barbecue są cukinia, bakłażan i papryka. Ziemniaki to absolutny klasyk, choć wymagają najdłuższej obróbki cieplnej.

Warto sięgać po warzywa mniej oczywiste – szparagi, brokuł, kalafior, dynię i marchew. Doskonale smakują z lekkimi dipami na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego. Jeszcze bardziej apetyczne stają się w połączeniu z oliwą z oliwek oraz serami – kozim, fetą lub parmezanem. Można pójść o krok dalej i przygotować bezmięsną wersją burgera. Z naszego doświadczenia wynika, że wegetariańskiemu burgerowi z soczewicy wprost trudno będzie się oprzeć.

Wegetariański burger z soczewicy

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

100 g czerwonej soczewicy
100 g czarnej soczewicy
100 g kaszy jaglanej
4 bułki do burgerów
1 opakowanie Sosu Hellmann's Original BBQ
100 g mąki z ciecierzycy
1 jajko
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek natki kolendry
1 chili
1 marchewka
1 cebula
4 ząbki czosnku
4 listki sałaty lodowej
100 g ogórków z sałatki szwedzkiej
1 pęczek rzodkiewki
6 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki Majonezu Hellmann's Babuni

Sposób przygotowania:

Posiekaj chili, czosnek oraz natkę kolendry i pietruszki. Pokrój i podziel na pół cebulę, a marchew i rzodkiewkę zetrzyj na tarce. Pamiętaj, żeby nie mieszać ich między sobą. Przetnij na pół bułki do burgerów. Plastry ogórków oraz sałatę podziel w cienkie paseczki.
Kaszę jaglaną oraz czerwoną i czarną soczewicę ugotuj do uzyskania miękkości.
Na rozgrzanym oleju podsmaż chili, marchewkę, czosnek i połowę cebuli. Wymieszaj w misce kaszę, obie soczewice, mąkę z ciecierzycy, podsmażone składniki, jajko, posiekaną kolendrę i pietruszkę. Dodaj do całości 3 łyżki sosu BBQ Hellmann’s. Wszystko starannie połącz, aż masa uzyska zwięzłą konsystencję. Następnie uformuj z niej burgery o grubości 2 cm i średnicy 10 cm.
Burgery posmaruj olejem i smaż na patelni grillowej z każdej strony przez około 4 minuty. Następnie podsmaż bułki do hamburgerów.
Wymieszaj dokładnie startą rzodkiewkę, ogórki, sałatę, pozostałą cebulę, majonez i 2 łyżki sosu BBQ.
Nałóż na spód bułki składniki: sałatkę oraz burgery. Następnie posmaruj je sosem BBQ i przykryj drugą warstwą bułki.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA