Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik

  • Autor: ut
  • 30 kwi 2019 22:09
Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik
Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik
Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik
Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik
Co wrzucić na ruszt? Twój grillowy niezbędnik

Wygoda i ogromne możliwości kulinarne sprawiły, że większość z nas chętnie zamieniła posiedzenia przy ognisku na plenerowe przyjęcia z grillem w roli głównej. Menu przestało ograniczać się do kiełbasek i opiekanego pieczywa. Prostota przygotowania apetycznych potraw dodatkowo motywuje nas do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz. Grillowanie to znakomita okazja do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, wypełnionych aromatycznymi przysmakami. Ogrodowym przyjęciom będziemy oddawać się z przyjemnością aż do jesieni. Upewnijmy się, że nie braknie nam pomysłów na urozmaicony jadłospis.

REKLAMA

Mięsna uczta

Umiejętnie przyprawione i wrzucone na rozgrzany ruszt sztuki mięsa to niekwestionowane hity słonecznych weekendów. Miłośnicy lżejszych klimatów chętnie wybierają ryby oraz piersi, udka i skrzydełka z kurczaka lub indyka. Ci, którzy nie boją się trochę większej ilości kalorii, rozsmakowują się w karkówce i żeberkach. Jednocześnie nie musimy psuć sobie humoru myślą o tłuszczu – jego spora część wytapia się w czasie grillowania, przy okazji chroniąc mięso przed wyschnięciem.

Od owoców morza, przez drób, wieprzowinę i wołowinę aż do jagnięciny i dziczyzny. To, co znajdzie się na grillu zależy od naszych upodobań. Bardzo efektownie wyglądają mięsne szaszłyki z dodatkiem kolorowych warzyw.

Sekretem każdej potrawy z grilla jest marynata. Nie tylko sprawia, że mięso jest pachnące i odpowiednio doprawione, ale także wyjątkowo soczyste. Podstawy dobrej marynaty to olej, oliwa z oliwek, jogurt naturalny, sok z cytryny lub ocet winny. Kwaśne elementy zmiękczają strukturę mięsa – nie można ich pominąć!

Planując ogrodowe przyjęcie, w harmonogramie uwzględnijmy wstawienie mięsa do marynaty z odpowiednim wyprzedzeniem. Powinno w niej spędzić przynajmniej kilka godzin, więc dobrze jest pomyśleć o tym na dzień przed grillowaniem. Nie wyjmujmy go z lodówki tuż przed umieszczeniem na ruszcie. Dajmy mu chwilę, by osiągnęło temperaturę pokojową.

Co zrobić, by zapach grillowanego mięsa kusił jeszcze przed wyłożeniem na talerze? Słodkawy posmak zapewnią miód lub syrop klonowy. Wykorzystajmy w marynacie bazylię, majeranek i rozmaryn. Dla egzotycznych doznań konieczne będzie użycie curry, kurkumy, imbiru i goździków. Wielbiciele azjatyckich smaków koniecznie muszą spróbować orientalnych udek z grilla – murowanego hitu sezonu!

Orientalne udka z grilla

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

1 kg udek z kurczaka bez kości i skóry
1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
1 świeży ananas
1 łyżka białego sezamu
80 ml sosu sojowego
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 pęczek natki kolendry
2 cm kłącza świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 limonki
1 strąk papryczki chili

Sposób przygotowania:

Czosnek rozetrzyj na miazgę. Następnie obierz imbir i zetrzyj go na tarce. Chili oraz pęczek natki kolendry posiekaj. Wyciśnij sok z limonek. Obierz ze skóry ananasa i pokrój owoc w grubą kostkę.
Mięso z kurczaka oczyść z przerostów tłuszczu oraz żyłek. Pokrój udka na mniejsze kawałki i wymieszaj je z kilkoma łyżkami sosu sojowego, połową limonkowego soku, połową oleju, olejem sezamowym oraz oprósz Przyprawą do kurczaka z grilla Knorr. Wszystko odstaw na 12 godzin do lodówki.
W 100 ml wody rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Następnie w garnku połącz sos sojowy, miód, czosnek, imbir, chili, sok z limonki i olej sezamowy. Poczekaj, aż całość zacznie wrzeć i do gotującego się płynu, wlej pomału zawiesinę skrobi. Ciągle mieszaj, do momentu powstania gęstego sosu. Do sosu dodaj kolendrę.
Nabijaj na szpikulce naprzemiennie ananasa i mięso z udek. Połóż je na tackach aluminiowych i piecz na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem przez 20 minut. Pamiętaj, by odwracać mięso co jakiś czas.
Na koniec podlej mięso z ananasem powstałym sosem tak, by na wierzchu powstała glazura. Danie posyp sezamem i serwuj w towarzystwie białego ryżu.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA