Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Co głodny facet wrzuca na ruszt? Sposoby na męskie grillowanie

  • Autor: ut
  • 18 cze 2019 16:06
Co głodny facet wrzuca na ruszt? Sposoby na męskie grillowanie
Co głodny facet wrzuca na ruszt? Sposoby na męskie grillowanie
Co głodny facet wrzuca na ruszt? Sposoby na męskie grillowanie
Co głodny facet wrzuca na ruszt? Sposoby na męskie grillowanie
Co głodny facet wrzuca na ruszt? Sposoby na męskie grillowanie

Cieplejsze i dłuższe dni sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Spacer, jazda na rowerze, czy jogging na łonie natury brzmią kusząco, ale niewiele może równać się z wieczornymi posiedzeniami przy grillu. Soczyste kawałki mięsa są idealnym uzupełnieniem ogrodowych spotkań. Zwłaszcza panowie pożądliwie obserwują ruszt i grillowane nad nim kąski – żeberka, boczek, karkówkę, kaszankę. Sprawdźmy, jak jeszcze można urozmaicić ten gorący jadłospis!

REKLAMA

Charakterystyczny zapach i wygląd grillowanych potraw potrafi wyciągnąć z domowych pieleszy najbardziej zatwardziałego domatora. Wielu mężczyzn, którzy na co dzień raczej unikają kuchni i gotowania, przy grillu potrafi wejść w rolę profesjonalnego kucharza. Grill już rozgrzany? Pora dowiedzieć się, jakie potrawy zrobią największe wrażenie na rodzinie i przyjaciołach według szefa kuchni marki Knorr. Zapraszamy!

Stek to zawsze dobry pomysł

Prawdziwie męska uczta nie może obejść się bez solidnego kawałka dobrej jakości mięsa. Wszystkich znużonych smakiem tradycyjnej karkówki, z przyjemnością informujemy, że przygotowanie steku wcale nie wymaga zaawansowanych umiejętności kucharskich. Najważniejsze to pamiętać, że steki umieszczamy na grillu, dopiero gdy będzie on porządnie rozgrzany. Dzięki wysokiej temperaturze białko na powierzchni mięsa ścina się w szybkim tempie, przez co chroni nasz cenny stek przed utratą smakowitych soków. To jedyny moment, w którym powinno nam zależeć na czasie. Lepiej by mięso spędziło na ruszcie kilka minut dłużej, niż spiekło się gwałtownie. Po zdjęciu z ognia dajmy mu czas, by „odpoczęło” – będzie jeszcze bardziej soczyste.

Warto zapytać gości o stopień wysmażenia, który preferują. Wyróżnia się ich aż 6! Jeśli nie planujesz rozwijania profesjonalnej kucharskiej kariery, wystarczy jeśli będziesz pamiętać o trzech kategoriach: stek może być krwisty, średnio lub dobrze wysmażony. W jakie kawałki najlepiej zaopatrzyć się w zaprzyjaźnionym sklepie mięsnym? Kubki smakowe każdego smakosza będą zachwycone polędwicą wołową, rostbefem i stekiem T-bone. Pieprz i keczup to nie jedyne przyprawy, których warto używać. Świeżo zmielony pieprz, ostra papryczka i świeże zioła smakowicie podkreślą walory mięsnego specjału. Panowie zazwyczaj przepadają za wyrazistymi smakami. Wszyscy, którzy szukają intensywnych wrażeń na talerzu, powinni spróbować propozycji na grillowane steki w tequili!

Grillowane steki w tequili

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

4 steki z rostbefu
1 łyżeczka Przyprawy do grilla Knorr

4 łyżki Sosu Hellmann's Steak
sok z 1 pomarańczy
30 ml tequili
1 posiekana papryczka chilli
1 pęczek świeżej kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie mieszanki sałat
6 suszonych pomidorów w oleju
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera

Sposób przygotowania:

Mięso umyj oraz osusz za pomocą papierowego ręcznika.
Połącz ze sobą: sos do steków, Przyprawę do grilla Knorr, tequilę, miód, oliwę z oliwek, sok pomarańczowy oraz posiekaną kolendrę i papryczkę chili.
W przyrządzonej marynacie obtocz starannie steki, a następnie odstaw je na pół godziny w chłodne miejsce.
Po 30 minutach połóż na gorącym grillu zamarynowane kawałki mięsa i smaż je przez około 10-15 minut. Pamiętaj by, co kilka chwil odwracać steki. Czas smażenia wołowiny dostosuj do swoich preferencji smakowych.
Mieszankę sałat wymieszaj z suszonymi pomidorami i całość polej oliwą z oliwek oraz posyp startym serem. Steki serwuj wraz z sałatką i pieczywem.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA