REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Ciepła sałatka ziemniaczana

  • Autor: Urszula Tatur
  • 23 wrz 2016 09:27
Ciepła sałatka ziemniaczana
Fot. Gzella

Rozgrzewająca i sycąca – sałatka ziemniaczana na ciepło z soczystym Karczkiem Dojrzewającym to przepis zainspirowany lokalną kuchnią regionu Pomorza Zachodniego. Choć te tereny kojarzone są przede wszystkim z potrawami z ryb, to właśnie ziemniaki i mięso były głównymi składnikami tradycyjnych dań. Ciepła sałatka to propozycja, która idealnie sprawdzi się w jesienne dni.

REKLAMA

Ciepła sałatka ziemniaczana z Karczkiem Dojrzewającym

Składniki:
- Karczek Dojrzewający firmy Gzella 300g
- małe ziemniaki 1kg
- cebula 3 średnie sztuki
- olej 2 łyżki
- ocet jabłkowy 50ml
- bulion mięsno warzywny lub rosół 300ml
- szczypior 1 pęczek
- pomidorki koktajlowe 3-4 sztuki
- pieprz grubo zmielony do smaku


Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na cztery części i ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie.
Karczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie podlać octem jabłkowym i bulionem. Podgotować parę minut, doprawić grubo zmielonym pieprzem i dodać ziemniaki. Na wolnym ogniu - często mieszając poddusić całość. Gdy ziemniaki wchłoną prawie cały płyn sałatka będzie gotowa.
Po wyłożeniu obficie posypać pokrojonym szczypiorem i udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA