Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym

  • Autor: ut
  • 26 lis 2019 10:50
Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym
Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym
Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym
Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym

Marchew to popularne warzywo często wykorzystywane w kuchni przede wszystkim do dań wytrawnych. Tymczasem przy odpowiedniej obróbce może stanowić również podstawę różnorodnych deserów. Wzbogacając jej smak suszoną śliwką, cynamonem i serkiem mascarpone uzyskamy przepyszne połączenie, a marchewkowe ciasto będzie stanowić ciekawy dodatek do popołudniowej kawy.

REKLAMA

Składniki (torownica o średnicy 7 cm):

· 350 g marchewki (waga po obraniu)

· 4 jajka rozmiar L

· 280 g mąki orkiszowej

· 200 g drobnego cukru do wypieków

· 200 ml oleju rzepakowego Rapso

· 2 łyżeczki cynamonu

· 1 torebka cukru waniliowego

· olejek pomarańczowy (5–6 kropli)

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia

· szczypta soli

Dodatki:

· 500 g mascarpone

· 2 gorzkie czekolady

· 300 g śliwek suszonych Kresto

· 2 łyżki masła

· 100 ml wódki

· 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

· 1/2 szklanki soku pomarańczowego

· gorzkie kakao

Wykonanie:

1. Obraną marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

2. Jajka wbij do misy miksera, dodaj sól i zacznij ubijanie. Następnie dosyp cukier, cukier waniliowy i całość miksuj aż do uzyskania gęstego, jasnego kremu.

3. Dodaj olej i całość miksuj do momentu połączenia składników.

4. Dodaj startą marchewkę, cynamon oraz olejek pomarańczowy, a następnie wymieszaj szpatułką.

5. Na koniec dosyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz dokładnie wszystkie składniki.

6. Tak przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej olejem lub masłem foremki. Piecz 35–45 minut w temp. 180°C (do momentu uzyskania suchego patyczka), na środkowej półce. Po upieczeniu ciasto ostudź na kratce.

7. Śliwki pokrój bardzo drobno, przełóż na patelnię i dodaj masło. Podsmażaj je 5–6 minut, często mieszając.

8. Wódkę przelej do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Dodaj do śliwek, mieszając doprowadź do wrzenia. Ściągnij patelnię z ognia i wystudź zawartość.

9. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudź, ale zachowaj płynną konsystencję.

10. Przełóż do misy miksera serek mascarpone i ubijaj 2–3 minuty. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ubijaj do połączenia się składników.

11. Zetnij ewentualną górkę w cieście. Ciasto przełóż z powrotem do formy. Nawilż je sokiem z pomarańczy. Posmaruj musem śliwkowym, a na wierzch wyłóż krem czekoladowy. Przygotowane ciasto przełóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie posyp wierzch ciasta gorzkim kakao oraz rozkruszonymi kawałkami ciasta.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA