Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Ciasto kokosowo-migdałowe

  • Autor: ut
  • 27 lis 2019 13:11
Ciasto kokosowo-migdałowe
Ciasto kokosowo-migdałowe
Ciasto kokosowo-migdałowe
Ciasto kokosowo-migdałowe

Delikatny biszkopt przełożony kremową masą to doskonały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty z przyjaciółmi. Tort w klasycznej kokosowo-migdałowej odsłonie przełamany kwaskową nutą z pewnością spotka się z aprobatą zarówno wielbicieli słodkości, jak również osób stawiających na bardziej deserowe przekąski.

REKLAMA

Składniki na biszkopt (torownica o średnicy 26 cm):

· 5 jaj w rozmiarze L

· 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego drobnego

· 3/4 szklanki mąki pszennej

· 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

· 4–5 kropli olejku migdałowego

· szczypta soli

 

Składniki na masę:

· 750 ml serka mascarpone

· 500 ml śmietany 36%

· 5 łyżek wiórków kokosowych Kresto

· 1 opakowanie płatków migdałowych Kresto

· 3–4 łyżki kwaśnego dżemu, np. jeżynowego

· 100 ml likieru kokosowego + 50 ml wody

· pralinki kokosowo-migdałowe

· 2 łyżki cukru pudru

· 1 opakowanie cukru waniliowego

 

Wykonanie:

1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywno, dosypując do środka co jakiś czas po łyżce cukru. Całość ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Sprawdzimy to biorąc masę między palce- konsystencja powinna być kremowa, a drobinki cukru niewyczuwalne.

2. Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku, miksując całość na niższych obrotach.

3. Mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy. Następnie, wraz z olejkiem, dodajemy do masy i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy.

4. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy.

5. Wylewamy przygotowane ciasto do formy i pieczemy w temp. 165–170°C przez 35–45 minut, do momentu uzyskania suchego patyczka.

6. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na blat z wysokości 30 cm, w celu pozbycia się nadmiaru powietrza.

7. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 plastry.

8. Serek mascarpone, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy przekładamy do misy miksera i ubijamy do momentu uzyskania puszystego, stabilnego kremu.

9. Płatki migdałowe przesypujemy na suchą patelnię i lekko podpiekamy.

10. Dzielimy krem na 3 części. Do jednej z nich dodajemy dżem, a do pozostałych wiórki kokosowe i 3 łyżki ostudzonych, podpieczonych płatków migdałowych.

11. Pierwszy placek układamy na paterze. Nawilżamy go 1/3 miksu likieru i wody. Wykładamy na wierzch białą część kremu i przykrywamy kolejnym biszkoptem. Z pozostałymi postępujemy analogicznie, z tym że drugą warstwę smarujemy kremem wymieszanym z dżemem. Na wierzch wysypujemy płatki migdałowe i układamy pralinki. Przed podaniem ciasto schładzamy przez 2–3 godziny.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA