REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Ciasto kalafiorowe

  • Autor: Urszula Tatur
  • 19 maj 2017 10:41
Ciasto kalafiorowe
Thermomix

Sprawdzony przepis na ciasto kalafiorowe.

REKLAMA

CIASTO KALAFIOROWE


SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

· 50 g orzechów włoskich, łuskanych
· 50 g orzechów laskowych, łuskanych
· 20 g siemienia lnianego
· 20 g maku
· 400 g wody
· 2 łyżeczki soli
· 500 g różyczek kalafiora
· 50 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
· 3 jajka
· 150 g mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 140 g mleka
·¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


1 Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, orzechy laskowe, siemię lniane i mak, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić
2 Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 300 g różyczek kalafiora. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 200 g różyczek kalafiora, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
3 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić masłem podłużną formę do pieczenia (ok. 32 x 8 cm).
4 Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać wcześniej rozdrobnione orzechy z nasionami, masło, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, pozostałą sól i pieprz, wymieszać 20 s/obr. 3.
5 Do przygotowanej wcześniej formy wlać połowę ciasta, ułożyć równomiernie ugotowane różyczki kalafiora, zalać pozostałym ciastem.
6. Piec 45 min (180°C). Ciasto pozostawić do ostudzenia na ok. 15 min.
7. Ciasto kalafiorowe podawać jako przystawkę lub przekąskę.

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA