Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Ciasto kalafiorowe

  • Autor: Urszula Tatur
  • 19 maj 2017 10:41
Ciasto kalafiorowe
Thermomix

Sprawdzony przepis na ciasto kalafiorowe.

REKLAMA

CIASTO KALAFIOROWE


SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

· 50 g orzechów włoskich, łuskanych
· 50 g orzechów laskowych, łuskanych
· 20 g siemienia lnianego
· 20 g maku
· 400 g wody
· 2 łyżeczki soli
· 500 g różyczek kalafiora
· 50 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
· 3 jajka
· 150 g mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 140 g mleka
·¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


1 Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, orzechy laskowe, siemię lniane i mak, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić
2 Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 300 g różyczek kalafiora. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 200 g różyczek kalafiora, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
3 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić masłem podłużną formę do pieczenia (ok. 32 x 8 cm).
4 Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać wcześniej rozdrobnione orzechy z nasionami, masło, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, pozostałą sól i pieprz, wymieszać 20 s/obr. 3.
5 Do przygotowanej wcześniej formy wlać połowę ciasta, ułożyć równomiernie ugotowane różyczki kalafiora, zalać pozostałym ciastem.
6. Piec 45 min (180°C). Ciasto pozostawić do ostudzenia na ok. 15 min.
7. Ciasto kalafiorowe podawać jako przystawkę lub przekąskę.

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA