Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Chrupiące przysmaki na talerzu – według Pascala Brodnickiego

  • Autor: Urszula Tatur
  • 13 sty 2017 21:15
Chrupiące przysmaki na talerzu – według Pascala Brodnickiego
Chrupiące kotleciki z kurczaka w płatkach kukurydzianych z ziemniakami, cebulką i boczkiem
Chrupiące przysmaki na talerzu – według Pascala Brodnickiego
Chrupiące przysmaki na talerzu – według Pascala Brodnickiego
Chrupiące przysmaki na talerzu – według Pascala Brodnickiego

Co możemy przygotować, gdy zamarzy nam się, by na naszym talerzu znalazło się coś idealnego do schrupania? Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni, ma na to swój sprawdzony sposób, a także sprawdzone przepisy - na chrupiące kotleciki z kurczaka, rybne nuggetsy i warzywne placuszki.

REKLAMA

Chrupiące potrawy nadają się na dania obiadowe, ale także jako pomysł na karnawałową imprezę. Tradycyjna panierka na kotlety jest zrobiona z mąki, jajka i bułki tartej. Żeby tym razem nie było nudno, można dodać do niej sezam, płatki migdałów, pestki dyni albo płatki owsiane.

W płatkach kukurydzy
„Przygotowanie kotlecików w chrupiącej panierce to przepis, który może być ciekawym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zamrożonego kurczaka przed usmażeniem powinniśmy dokładnie rozmrozić, a potem odsączyć z wody za pomocą papierowego ręcznika” – radzi Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Pierś z kurczaka obtacza się w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych.
„Na patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni - gdy z tłuszczu znikną bąbelki, to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Kotleciki smażymy od 5 do 10 minut, odwracając je, aby panierka była równomiernie podsmażona” – przypomina Pascal. Chrupiący kurczak świetnie skomponuje się z ziemniakami, rzodkiewką i szczypiorkiem. Możemy go również podawać w towarzystwie innych surówek lub gotowanych warzyw.

Chrupiące kotleciki z kurczaka w płatkach kukurydzianych z ziemniakami, cebulką i boczkiem
Przepis na: 6 porcji
Składniki:
• ziemniaki, wypłukane i pokrojone w talarki - 1.5 kilogramów
• pierś z kurczaka pokrojona w kostkę - 6 sztuk
• posiekana cebula - 2 sztuki
• boczek pokrojony w kostkę - 100 gramów
• rosół z kury - 300 mililitrów
• gęsta śmietana - 200 mililitrów
• rozbełtane jajko - 2 sztuki
• mąka - 50 gramów
• płatki kukurydziane - 150 gramów
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 80 mililitrów
• rzodkiewki pokrojone w talarki - 10 sztuk
• skrojony szczypiorek - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. W dużym rondlu rozgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż cebulę z boczkiem przez ok. 5 minut.
2. Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj przez 10-15 minut pod przykryciem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz gotuj przez 5 min (tym razem nie przykrywając).
3. Posól i popieprz jaja, dopraw także solą i pieprzem piersi z kurczaka, obtocz je mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych.
4. Na patelnię wlej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, podgrzej i smaż kurczaka przez ok. 6-10 min odwracając go od czasu do czasu. Mięso podawaj z ziemniakami, rzodkiewkami i szczypiorkiem.

Chrupiące nuggetsy
Pyszne paluszki rybne możemy samemu przygotować w domu – w formie chrupiących nuggetsów. „Filety z dorsza obtaczamy w mące i płatkach, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez kilka minut, aż nabiorą kolorów” - mówi Pascal.
„Nuggetsy najlepiej smakują w połączeniu ze szpinakiem i w sosie śmietankowym z dodatkiem curry. Szpinak smażę zwykle na rozgrzanej Ramie Smaż jak szef kuchni przez 4 minuty, potem odcedzam i przekładam do innego garnka, a następnie gotuję – z dodatkiem śmietany, soli, pieprzu i curry, dzięki którym dorsz nabiera wyjątkowego smaku”- poleca Pascal Brodnicki. Paluszki rybne ze szpinakiem z pewnością będą pysznie smakują. Sprawdzą się doskonale podczas karnawałowego przyjęcia albo spotkania z przyjaciółmi.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA