Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Chłodnik litewski czy krem buraczano jaglany - wybierz sam!

  • Autor: U.T.
  • 23 lip 2018 10:31
Chłodnik litewski czy krem buraczano jaglany - wybierz sam!
Galicja dla Twojego Domu

Pyszną i pożywną potrawą z buraków jest chłodnik litewski. Podajemy go z jajami i zieleniną. Doskonały zwłaszcza podczas upałów może stać się podstawowym, a nawet jedynym daniem naszego letniego obiadu. Doda energii, świetnie orzeźwi i wspaniale będzie się prezentował na stołach zwłaszcza w dekoracyjnych białych talerzach bądź miseczkach wykonanych z hartowanego szkła o białej i gładkiej powierzchni.

REKLAMA

Chłodnik litewski - przepis pochodzi z: http://yeschef.blog/chlodnik-litewski/

Składniki:
1 l kefiru lub zsiadłego mleka
200 g marynowanych buraków lub 200 g gotowanych
100 g ogórka
50 g rzodkiewki
2 jajka
Ząbek czosnku
Szczypiorek
Koperek
Sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Buraki oraz starte na grubych oczkach ogórek i rzodkiewki dodaj do kefiru
2. Dodaj drobno posiekany kopere, szczypiorek oraz czosnek
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem
4. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo
Uwaga!!!
Wyśmienity chłodnik wyjdzie również ze świeżej botwinki z buraczkami. W takiej sytuacji należy ugotować koncentrat buraczany z młodych buraczków i sparzyć liście botwinki.

KREM BURACZANO-JAGLANY/ Barbara Strużyna
Składniki (4 porcje): buraki czerwone duże – 4 szt., kasza jaglana sucha – 100 g, jabłko – 1 szt., cebula – 1 szt., bulion warzywny – 1 ½ l, czosnek – 1 ząbek, liść laurowy – 1 szt., sól himalajska – do smaku, pieprz – do smaku, majeranek – do smaku, papryka ostra czerwona – do smaku, olej do duszenia – trochę.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Buraki ze skórką gotujemy lub pieczemy zawinięte w papier do pieczenia. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Krok 2: Jabłko i buraki obieramy ze skórki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulę, następnie dodajemy czosnek, pokrojone jabłko i buraki. Wszystko dusimy przez chwilę, uważając, aby nie przypalić, w razie potrzeby można podlać trochę wody. Krok 3: Do garnka wlewamy bulion, dokładamy kaszę i buraki z patelni. Dodajemy liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy paprykę ostrą i roztarty w dłoniach majeranek, wyciągamy liść laurowy i wszystko miksujemy**.
**gotuj w stylu eko.pl, nr 1 (4) wiosna 2018, Bio Planet S.A., str. 24




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA