REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Cebula – daj się zaskoczyć!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 18 paź 2017 18:28
Cebula – daj się zaskoczyć!
Cebulowa Focaccia
Cebula – daj się zaskoczyć!
Cebula – daj się zaskoczyć!
Cebula – daj się zaskoczyć!
Cebula – daj się zaskoczyć!

Cebula to warzywo znane człowiekowi już od wieków. Z powodzeniem uprawiano ją już w starożytności. Pomimo upływu lat, nie straciła na popularności i wciąż chętnie po nią sięgamy.

REKLAMA

Ma szerokie zastosowanie w kuchni - dzięki swoim walorom smakowym ciężko wyobrazić sobie bez niej wielu zarówno tradycyjnych, jak i bardziej wyrafinowanych potraw. Przygotowywana na wiele sposobów – gotowana, marynowana, karmelizowana, przyrządzana na ruszcie czy patelni grillowej. Często wykorzystywana jest jako dodatek w celu nadania potrawie charakteru. Warto wiedzieć, że smaczne danie można przygotować też z cebulą w roli głównej. Przekonaj się sam!
Aromatyczna i rozgrzewająca, czyli zupa cebulowa
Pochodzi z Francji, ale popularnością cieszy się także w Polsce. W wersji klasycznej podawana jest najczęściej w formie zapiekanej, w towarzystwie serowych grzanek. Jej miłośnicy cenią ją za niepowtarzalny smak, który uzyskuje się za sprawą wołowego bulionu i dodatku białego wina. „W tym daniu cebula jest skarmelizowana, co w jeszcze większym stopniu wydobywa z niej aromat. Zupa ta swój niezwykły smak zawdzięcza także przyprawom – warto dodać tro-chę tymianku, czosnku czy ziela angielskiego”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. „W połączeniu z grzankami to prawdziwa uczta dla podniebienia. A dobrym sposobem na przyrządzenie grzanek jest pomieszanie sera gruyere z tartym parmezanem”, dodaje. Dla osób, które preferują nieco łagodniejszą wersję, poleca się przygotowanie zupy z młodej cebuli.
Zupa cebulowa z pomidorami
czas przygotowania: 60 minut
ilość osób: 4
Składniki:
• 4 cebule
• 1 Francuska zupa cebulowa Knorr – 1 szt.
• 3 ząbki czosnku
• 4 tosty
• 1 szklanka białego wytrawnego wina
• 2 łyżki octu winnego
• 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
• 150 g sera żółtego
• 1 szczypta szałwi i tymianku
• 1 łyżka mąki
• cukier do smaku
• tłuszcz do smażenia
• 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:
1. Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.
2. Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż.
3. Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj.
4. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw.
5. Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku.
6. Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 min., podawaj do zupy.
7. Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr, by nadać daniu wyrazisty smak, cały czas mieszając.

Faszeruj to, czyli nadziewane cebule
Większość z nas cebulę kojarzy jako dodatek do nadziewanych papryk czy cukinii. Jednak ze względu na swój owalny kształt i strukturę sama także świetnie nadaje się do faszerowania. Warzywo to świetnie komponuje się z mięsem mielonym. Dla osób będących na diecie wege-tariańskiej poleca się natomiast pieczarki, które znakomicie komponują się z cebulą. Do farszu warto wykorzystać też ryż, dzięki czemu posiłek będzie nie tylko wartościowy, ale i sycący. Warto pamiętać o odpowiednim przyprawieniu, gdyż cebula poddana procesowi pieczenia staje się łagodniejsza w smaku.
Cebula nadziewana pieczarkami
czas przygotowania: 45 minut
ilość osób: 4
Składniki:
• 1 kg cebuli
• 2 szklanki rosołu
• 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
• 25 dag pieczarek
• 5 dag bułki
• 1 jajko
• 200 ml mleka
• pół pęczka zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Bułkę namocz w mleku. Jak zmięknie, odciśnij i rozkrusz.
2. Pieczarki dokładnie umyj i drobno posiekaj. Połącz z bułką, dodaj jajko i posiekaną pietruszkę.
3. Dopraw farsz przyprawą Knorr, by danie zyskało intesywny smak, i dokładnie wymieszaj.
4. Przygotuj cebule. Obierz je z łupinek i dokładnie umyj. Wydrąż każdą tak, aby powstało wgłębienie, które wypełnisz nadzieniem.
5. Nadziane cebule ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej rosołem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA