Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Cebula – daj się zaskoczyć!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 18 paź 2017 18:28
Cebula – daj się zaskoczyć!
Cebulowa Focaccia
Cebula – daj się zaskoczyć!
Cebula – daj się zaskoczyć!
Cebula – daj się zaskoczyć!
Cebula – daj się zaskoczyć!

Cebula to warzywo znane człowiekowi już od wieków. Z powodzeniem uprawiano ją już w starożytności. Pomimo upływu lat, nie straciła na popularności i wciąż chętnie po nią sięgamy.

REKLAMA

Ma szerokie zastosowanie w kuchni - dzięki swoim walorom smakowym ciężko wyobrazić sobie bez niej wielu zarówno tradycyjnych, jak i bardziej wyrafinowanych potraw. Przygotowywana na wiele sposobów – gotowana, marynowana, karmelizowana, przyrządzana na ruszcie czy patelni grillowej. Często wykorzystywana jest jako dodatek w celu nadania potrawie charakteru. Warto wiedzieć, że smaczne danie można przygotować też z cebulą w roli głównej. Przekonaj się sam!
Aromatyczna i rozgrzewająca, czyli zupa cebulowa
Pochodzi z Francji, ale popularnością cieszy się także w Polsce. W wersji klasycznej podawana jest najczęściej w formie zapiekanej, w towarzystwie serowych grzanek. Jej miłośnicy cenią ją za niepowtarzalny smak, który uzyskuje się za sprawą wołowego bulionu i dodatku białego wina. „W tym daniu cebula jest skarmelizowana, co w jeszcze większym stopniu wydobywa z niej aromat. Zupa ta swój niezwykły smak zawdzięcza także przyprawom – warto dodać tro-chę tymianku, czosnku czy ziela angielskiego”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. „W połączeniu z grzankami to prawdziwa uczta dla podniebienia. A dobrym sposobem na przyrządzenie grzanek jest pomieszanie sera gruyere z tartym parmezanem”, dodaje. Dla osób, które preferują nieco łagodniejszą wersję, poleca się przygotowanie zupy z młodej cebuli.
Zupa cebulowa z pomidorami
czas przygotowania: 60 minut
ilość osób: 4
Składniki:
• 4 cebule
• 1 Francuska zupa cebulowa Knorr – 1 szt.
• 3 ząbki czosnku
• 4 tosty
• 1 szklanka białego wytrawnego wina
• 2 łyżki octu winnego
• 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
• 150 g sera żółtego
• 1 szczypta szałwi i tymianku
• 1 łyżka mąki
• cukier do smaku
• tłuszcz do smażenia
• 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:
1. Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.
2. Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż.
3. Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj.
4. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw.
5. Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku.
6. Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 min., podawaj do zupy.
7. Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr, by nadać daniu wyrazisty smak, cały czas mieszając.

Faszeruj to, czyli nadziewane cebule
Większość z nas cebulę kojarzy jako dodatek do nadziewanych papryk czy cukinii. Jednak ze względu na swój owalny kształt i strukturę sama także świetnie nadaje się do faszerowania. Warzywo to świetnie komponuje się z mięsem mielonym. Dla osób będących na diecie wege-tariańskiej poleca się natomiast pieczarki, które znakomicie komponują się z cebulą. Do farszu warto wykorzystać też ryż, dzięki czemu posiłek będzie nie tylko wartościowy, ale i sycący. Warto pamiętać o odpowiednim przyprawieniu, gdyż cebula poddana procesowi pieczenia staje się łagodniejsza w smaku.
Cebula nadziewana pieczarkami
czas przygotowania: 45 minut
ilość osób: 4
Składniki:
• 1 kg cebuli
• 2 szklanki rosołu
• 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
• 25 dag pieczarek
• 5 dag bułki
• 1 jajko
• 200 ml mleka
• pół pęczka zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Bułkę namocz w mleku. Jak zmięknie, odciśnij i rozkrusz.
2. Pieczarki dokładnie umyj i drobno posiekaj. Połącz z bułką, dodaj jajko i posiekaną pietruszkę.
3. Dopraw farsz przyprawą Knorr, by danie zyskało intesywny smak, i dokładnie wymieszaj.
4. Przygotuj cebule. Obierz je z łupinek i dokładnie umyj. Wydrąż każdą tak, aby powstało wgłębienie, które wypełnisz nadzieniem.
5. Nadziane cebule ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej rosołem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA