Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 maj 2018 10:38
Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską
Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską
Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską
Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską
Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską

Wraz ze zbliżającą się Majówką, czas rozpocząć sezon grillowy. Dla tych, co nie jedzą mięsa mamy doskonałą alternatywę - burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską.

REKLAMA

Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską

Składniki:
 2 dojrzałe awokado
 2 większe ząbki czosnku
 1/2 szklanki nerkowców
 4-5 suszonych śliwek kalifornijskich
 4 czubate łyżki ugotowanej, jasnej kaszy quinoa (około 1/2 szklanki suchej)
 1/2 łyżeczki wędzonej soli
 świeżo mielony pieprz czarny do smaku
 szczypta chilli do smaku
 łyżka sosu sojowego
 3-4 łyżki masła klarowanego
 bułka tarta (najlepiej orkiszowa)

Do podania :
 liście sałaty
 rukiew wodna/kolendra
 soczysty pomidor
 rzodkiewki
 ogórek zielony
 koperek
 jogurt naturalny roślinny
chilli/pieprz czarny lub inne przyprawy które lubisz
bułki orkiszowe okrągłe

Przygotowanie:

Kaszę quinoa podpraż w suchym garnku, zalej wodą w proporcji 1:2 i ugotuj do miękkości. Orzechy i śliwki poszatkuj, podpraż na łyżce masła klarowanego z dodatkiem soli wędzonej, pieprzu i chilli. Awokado obierz, przełóż do miski i zgnieć dokładnie widelcem. Obierz czosnek, poszatkuj go na drobno i dołóż do awokado. Dodaj prażone orzechy ze śliwką, ugotowaną quinoa, sos sojowy i 3-4 łyżki bułki tartej, tak żeby z masy można było formować kotlety. Wszystko wymieszaj, rękoma uformuj burgery, obtocz porządnie w bułce tartej i podsmaż z obu stron na maśle klarowanym. Na rozgrzanej po smażeniu burgerów patelni podsmaż przekrojone na połówki bułki. Spody posmaruj jogurtem roślinnym, włóż plaster pomidora, usmażonego burgera, liście sałaty, świeżą rzodkiewkę i ogórka do smaku, polej z wierzchu jogurtem wymieszanym z pieprzem i na przykład z poszatkowanym koperkiem lub świeżą kolendrą. Podawaj na ciepło, świeże są zawsze najlepsze!

 





Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA