REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Bułeczki, ciastka, torciki - czyli dynia na jesienne nastroje

  • Autor: Urszula Tatur
  • 22 lis 2016 16:05
Bułeczki, ciastka, torciki - czyli dynia na jesienne nastroje
Torcik z dynią
Bułeczki, ciastka, torciki - czyli dynia na jesienne nastroje
Bułeczki, ciastka, torciki - czyli dynia na jesienne nastroje
Bułeczki, ciastka, torciki - czyli dynia na jesienne nastroje
Bułeczki, ciastka, torciki - czyli dynia na jesienne nastroje

Dynia przybyła do Europy z Ameryki Środkowej. Jest kojarzona z okresem jesiennym, kiedy przychodzi sezon na to wielkie, pomarańczowe warzywo. Okazuje się, że może ono być nie tylko bazą zup czy składnikiem tart i farszów, ale pomoże również przygotować doskonałe ciasta i inne desery.

REKLAMA

Dynia na zdrowie? Jak najbardziej – co może okazać się szczególnie ważne właśnie teraz, jesienią. Warzywo to jest bowiem cennym źródłem witamin C, B6, E i K, a także wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Za pomarańczowy kolor odpowiada beta-karoten, który jest prowitaminą A. Ponadto dynia jest dość niskokaloryczna i dostarcza błonnika pokarmowego. Ale nie tylko, ponieważ może dostarczać też mnóstwo… kulinarnych inspiracji i radości z pieczenia słodkości z jej udziałem!
Pierwsze „ciasta dyniowe” przygotowywali osadnicy w Ameryce – wydrążone warzywo wypełniali miodem, mlekiem i przyprawami, a następnie piekli. Dziś dynia może stanowić doskonały dodatek do ciast i deserów - na podwieczorek, rodzinne spotkanie czy urodziny. W ich przygotowaniu pomóc nam może - kostka do pieczenia Kasia. Sięgając po nią, mamy pewność, że nie używamy częściowo utwardzonych kwasów tłuszczowych, a nasze wypieki staną się prawdziwym kulinarnym przebojem.

Na śniadanie
Upieczona dynia będzie świetnym składnikiem bułeczek śniadaniowych. Cudownie pachnących cynamonem i imbirem! A na koniec – posypujemy je pestkami dyni:

Słodkie bułeczki z dynią
Składniki:
• Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
• mąka - 400 gramów
• mąka ziemniaczana - 2 łyżki
• proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
• sól - 1 szczypta
• cukier - 150 gramów
• jajko - 1 sztuka
• upieczony miąższ z dyni - 250 gramów
• cynamon - 1 łyżeczka
• imbir w proszku - 1 łyżeczka
• posiekane pestki dyni - 2 łyżki
• gruby cukier - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Dynię zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut. Wystudź, obierz ze skóry i pokrój w sporą kostkę. Odmierz 250 g.
2. Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. W misce wymieszaj 300 g mąki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj cukier, imbir i cynamon.
3. Następnie dodaj dynię, rozpuszczoną Kasię i żółtko jajka (białko zostaw do posmarowania bułeczek). Wszystko razem wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte.
4. Na podsypanym mąką stole uformuj z ciasta wałek. Jeśli trzeba dodaj pozostałą mąkę. Wałek pokrój na 12 kawałków.
5. Z każdego kawałka ciasta uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natnij nożem w krzyżyk.
6. Bułeczki posmaruj białkiem i posyp posiekanymi pestkami dyni i grubym cukrem. Piecz w 170°C około 35 minut.

Na jesienną chandrę
Za oknem szaro, zimno, a my najchętniej zostalibyśmy na kanapie? To znak, że czas na ciasto dyniowe! Warzywo zagwarantuje piękny pomarańczowy kolor, a smaczku doda gorzka czekolada i kandyzowana skórka pomarańczowa, którymi przykryjemy ciasto:

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA